Європа чи Америка?

11.10.2006
Європа чи Америка?

(РЕЙТЕР.)

      Відтоді як скресла крига холодної війни, американські професіонали час від часу стали навідуватися по інший бік океану, щоб провести показові поєдинки спершу в СРСР, а потім і з іншими представниками Європи. І виявилося, що в баскетбол уміють грати не лише американці. Вже через рік після першого матчу представника НБА у Старому Світі команда найсильнішої ліги планети зазнала в матчі з європейцями поразки. Зіркова збірна СРСР зразка 1988 року, коли радянські баскетболісти стали олімпійськими чемпіонами, розвіяла міф про непереможність професіоналів, перегравши «Атланту хоукс». Саме після того матчу «яструби» поклали око на Олександра Волкова, який згодом і став першим українцем у НБА.

      Із тих пір багато води спливло, суттєво змінилася й сама НБА. Після того як на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх були биті різні варіації Dream Team - збірної США з професіоналами у складі, «янкі» замислилися, чому ж їх обігрують, і вирішили переймати досвід кривдників. Щороку дедалі більше гравців із Європи та з інших континентів їдуть в Америку демонструвати своє вміння і підкоряти баскетбольний олімп. Тож навіть організоване комісаром НБА Девідом Стерном нинішнє турне професіоналів по Старому Світу не можна назвати чистим протистоянням американського та європейського баскетболу, адже в заокеанських командах зараз виступає чимало іноземців.

      Нинішньої осені в NBA Europe Live Tour приїхали чотири заокеанські команди, які, крім власне гри в баскетбол, беруть участь і в різних благодійних акціях. Але це не завадило «Фінікс санз» здолати в Італії тамтешній «Віртус» (100:93), а «Сан-Антоніо сперз» - переграти у Франції «Асвел» (115:90). А ось «Філадельфія сіксерз» з Алленом Айверсоном на чолі поступилася в Іспанії «Барселоні» - 99:104. Це була третя поразка професіоналів НБА в Європі за весь час спарингів.

      Ще гірше пішли справи в «Лос-Анджелес кліперз» у Росії. Спершу американці таки впоралися з підмосковними «Хімками» (98:91), але за пару днів були розтрощені переможцем Євроліги УЛЄБ-2006 - московським ЦСКА (94:75). Четвертий програш професіоналів став найбільшою поразкою команди НБА за всі часи зустрічей з «іншим світом». Імідж США після цього підправили «Шпори» з Сан-Антоніо: у Парижі вони обіграли «Маккабі» (Тель-Авів) - 97:84. Причому місцеву публіку потішив французький легінер «Сперз» Тоні Паркер, в активі якого 27 очок.

      Під завісу турне чотири клуби вирішили видати зіркове шоу в Німеччині. Сьогодні в Кельні суперники зустрінуться у півфіналах, сформованих за континентальним принципом: ЦСКА - «Маккабі», «Фінікс» - «Філадельфія». Так для американців легше - менший ризик бути ще раз битими європейцями.

IСТОРІЯ ПИТАННЯ

      Перша міжконтинентальна зустріч професійного клубу НБА та представників Європи відбулася у 1987 році. З того часу і до нинішньої осені представники Національної баскетбольної асоціації дозволяли Європі вигравати в себе нечасто: у 27 таких матчах європейці святкували успіх лише двічі. Після перемоги збірної СРСР минуло 17 років, поки нарешті хтось зміг обіграти «профі»: торік один із найпотужніших колективів Євроліги УЛЄБ, «Маккабі» з Тель-Авіва, виграв у «Торонто». Причому ізраїльтяни побили «Репторз» у їхньому ж лігві - в Канаді.

Армійці Москви продемонстрували силу Європи.