І знову той Зінченко!..

11.10.2006
І знову той Зінченко!..

Олександр Зiнченко на обвинувальнiй прес-конференцiї рiк тому. (з архiву «УМ».)

      Віктор Ющенко розпрощався з Олександром Зінченком трохи більше року тому. Тоді «помаранчевою» командою пройшлася немала тріщина, яка розвела по різні боки і екс-Прем'єра Тимошенко, і екс-главу РНБО Порошенка, й усіх, так би мовити, «співчуваючих» їм персонажів. Державний секретар Зінченко в тих вересневих подіях відіграв не останню роль: він організував прес-конференцію, на якій звинуватив близьке оточення Президента в усіляких гріхах, включно з корупцією. Тоді здавалося, що тільки щось надзвичайне зможе повернути «канцлера» на Банкову.

      У повернення Зінченка не вірили й ті політики, про яких на прес-конференції казав Олександр Олексійович: Порошенко, Мартиненко, Третьяков, інші. Тож зовсім не дивно, що «Наша Україна» на рівні президії партії засудила призначення Зінченка на посаду радника глави держави.

      «Безвідповідальний політик, який, перебуваючи на посаді, розвалив роботу державного секретаріату і не впорався зі своїми службовими обов'язками , не має морального права давати поради главі держави», - обурюється президія політради НСНУ.

      «Нашоукраїнці» нагадують, що Олександр Зінченко програв суди з приводу скандальних заяв, і нарікають, що екс-держсекретар не виконує рішень Феміди - не вибачається. «Політик, який не виконує рішення суду, не має права обіймати посаду в органах державної влади, - заявляють «нашоукраїнці». - Людина, яка претендує на високе звання радника Президента, має в першу чергу поважати Закон». Через це президія «не сприймає призначення» Зінченка і звертається до Ющенка з пропозицією переглянути своє кадрове рішення.

      Дехто з «нашоукраїнців» настільки обурився поверненням Олександра Олексійовича, що навіть пішов зі своєї роботи. Йдеться про Олександра Третьякова. «Вважаю недостойним для себе перебування в одному приміщенні з Олександром Зінченком та складаю з себе повноваження радника Президента», - цитує позавчорашню заяву Третьякова прес-служба «НУ». Він відмовився ще й від кабінету. Цей демарш, можливо, виглядав би гучніше, якби не той факт, що ще раніше, реформуючи секретаріат, Президент ліквідував інститут позаштатних радників (а до них і відносився Третьяков). До того ж учора глава держави поіменно звільнив усіх радників поза штатом.

      Тим часом новий глава секретаріату Президента Віктор Балога вчора заявив, що рішення щодо Зінченка залишатиметься в силі. «Зінченко приступив до виконання обов'язків і буде працювати», - цитує Балогу інтернет-видання «Українська правда».

      Нагадаємо, що Олександр Зінченко - колишній комсомольський лідер із корінням у Чернівцях і роботою в Москві, один із екс-провідників СДПУ(о), у часи виборів-2004 - керівник штабу Віктора Ющенка. Секретаріат Президента очолював у січні-серпні 2005-го. На парламентські вибори-2006 він ішов як лідер Партії патріотичних сил України, з тріском програв і був відставлений із партійної посади.

      Достеменні причини повернення Зінченка на Банкову наразі невідомі. Називаються кілька версій: це і спроба навести нові мости з Росією, де Зінченко має непогані зв'язки (таку думку висловив політолог Віктор Небоженко), це й бажання Ющенка продемонструвати свою рівновіддаленість від багатьох політичних сил, у тому числі й так званих «любих друзів». Це може бути також ініціатива нового глави СП, який віддавна має добрі стосунки з Зінченком (припущення Вадима Карасьова).

      Сам пан Олександр наразі не озивався. За даними «УМ», учора він відбув у справах за кордон.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Василя Базіва звільнено з посади радника глави секретаріату Президента. На своїй новій посаді Базів - колишній заступник глави Адміністрації Президента часів Медведчука - не пропрацював і повного робочого дня. Глава СП Віктор Балога пояснив, що таке рішення пов'язане з неоднозначною реакцією преси на призначення Базіва. «Кожна людина має право на помилки. Ви як колеги вказали мені на помилки, і я їх виправив», - зазначив Балога, додавши, що Базів є «фаховою людиною».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>