Завоювати — й утримати

07.10.2006
Завоювати — й утримати

Дарина Ткаченко на прес-конференції. (Фото УНІАН.)

      Українці — одна з найбільш інтелектуальних націй світу. В часи незалежності це неодноразово доводили наші шахісти. А нещодавно їх підтримали і колеги з шашок. У листопаді минулого року чемпіонкою світу зі стоклітинкових шашок стала 22-річна Дарина Ткаченко. Вона повернула Україні славу шашкової держави після 13-річної перерви (востаннє серед українок на світовий трон у 1993- му сходила Ольга Левіна).

      Ткаченко — уродженка Донеччини. При цьому, на відміну від багатьох своїх земляків і землячок, розмовляє чистою українською мовою. Уже п'ять років Даша навчається в Київському університеті ім. Шевченка, що, втім, не заважає їй займатися шашками: в активі дівчини — два титули чемпіонки Європи й, поки що, один світовий.

      Поки що, бо незабаром Дарина може поповнити свій послужний список ще однією «планетарною» перемогою. Позавчора в Києві відбулася прес-конференція, присвячена проведенню матчу за звання чемпіонки світу між Дашею й росіянкою Тамарою Тансиккужиною. Власниця такого складного для вимови прізвища має три титули кращої «стоклітинкової» шашистки планети й відома у світі своїм вмінням налаштовуватися саме на матчеві зустрічі. Ткаченко ж проявила себе передусім як турнірний боєць, і подібний матч буде для неї першим у житті.

      Зустріч буде умовно розбита на три сети по чотири партії в кожній. Перша частина 10 жовтня починається в Якутську, а з 16-го по 26 жовтня інші дві третини дуелі відбудуться в Києві.

      Допомагатиме Даші заслужений тренер України Петро Кравець, а чемпіонка СРСР Ольга Бєляєва знайомитиме з особливостями матчевого протистояння.

      У цьому році Ткаченко й Тансиккужина тричі зустрічалися на міжнародних турнірах. Двічі перемогу святкувала українка, ще одного разу суперниці розійшлися миром. Сподіваємося, що такий приємний для нас баланс збережеться і після поєдинку за світову шашкову корону.