Дай мільйон!

07.10.2006

      Прихильники «спорту номер один» в Україні вже звикли бачити міжнародні матчі українських команд незалежно від того, де вони відбуваються. А тут раптом напередодні поєдинку збірних Італії й України у ЗМІ виник ажіотаж з приводу можливої відсутності «картинки» з Риму. Водночас інтернет-сайт «Чемпіон» провів власне дослідження, за результатами якого виявив, що все це — провокаційні трюки з метою нажитися на інтересі вболівальників.

      Цю «качку» запустили люди, які таким чином набивають собі кишені. Виявляється, телетрансляція матчу Італія — Україна вже давно викуплена в німецької компанії «Спортфайф» партнером Федерації футболу України — спільним підприємством «Україна футбол інтернешнл» («УФІ»). Із достовірних джерел сайту стала відома й сума, за яку придбали права на показ матчу — 50 тисяч євро. Тим часом у підконтрольних газетах і на «своїх» телеканалах футбольні керівники запускають «сенсацію»: нібито італійці знахабніли і просять великих грошей. Для більшого ажіотажу на Першому національному подається коментар всюдисущого «метра» Сергія Савелія: керівник спортивної редакції УТ-1 називає суму в півтора мільйона євро! Істерія накручується з однією метою: привернути увагу спонсорів ФФУ. Хоча достеменно відомо, що показ поєдинку Франція — Італія місяць тому обійшовся телеканалу ICTV лише в 10 тисяч євро. Невже сьогоднішня зустріч Італія — Україна у 150 разів дорожча, ніж гра між чемпіоном світу і срібним призером?

      Далі представники «УФІ» заглядають «на чай» до спонсорів і заявляють, що український глядач у небезпеці, бо може не побачити суперматч. «Пробивши» бізнесменів, скажімо, на 300 тисяч у валюті, «УФІ» віддає трансляцію одному з українських каналів за суму, наприклад, 100 тисяч. Здобута таким чином «маржа» «дерибаниться» з колегами. Ображеною, певно, не залишається і ФФУ, яка вже тривалий час співпрацює з «УФІ». Отакий футбол, малята?

Петро НЕДАЙДОЛАР.