Зразкова американська дівчина

06.10.2006
Зразкова американська дівчина

      Кожен підліток рано чи пізно виросте. І кожен кумир тінейджерів iз часом змушений буде подорослішати. Кінозірка Алісія Сільверстоун, яку обожнювали тінейджери 1990-х, — не виняток. Позавчора ця мила білява дівчина розміняла четвертий десяток років, але й досі багато хто сприймає її як ту симпатичну дівчинку з кліпів групи «Аеросміт». Чи є життя після ролі «підліткової зірки»?

 

З пелюшок — у дамки

      Стати актрисою панночка Сільверстоун мріяла ще з дитинства. А про що ж їй мріяти, якщо люблячий тато ледве не з колиски переконував доньку: їй «світить» велике майбутнє. Хтозна, чому єврейський емігрант із Великої Британії Монті Сільверстоун був так у цьому переконаний, але слів на вітер він не кидав, а, фотографуючи доньку, сотнями надсилав її знімки до різних дитячих модельних агенцій. До слова, у родині Монті та його другої дружини Діді — також британської емігрантки, яку він зустрів уже у Флориді, — було ще двоє дітей. Усіх трьох батьки виховували в іудейській вірі  і дуже любили, але кінозірку чомусь «робили» тільки з Алісії. Власне, якщо вже на те пішло, у Лондоні в Монті залишилися син і донька від першого шлюбу, про існування яких Алісія довідалася тільки в 14 років, однак про їхні модельні кар'єри також нічого не відомо.

      Інша річ — наймолодша донька Сільверстоуна, яку таки й справді помітили. Алісія з'явилася в кількох телерекламах, і батьки віддали її до класу акторської майстерності. Однак її акторські університети не тривали довго, бо вже після кількох лекцій учитель забрав дівчинку до Лос-Анджелеса і порекомендував там модельному агенту Кароліні Кесслер. Та розгледіла в Алісії неабиякі дані, підписала контракт i стала для майбутньої зірки другою мамою і подругою.

      Першою роботою вже офіційної моделі стала реклама піци «Доміно». Пізніше дівчина зізналася, що, знявшись у тому ролику, відчула себе справжньою зіркою. Однак це, звісно, був тільки початок. Невдовзі Алісiя дебютувала на телебаченні в телесеріалі «Чудові роки». А вже потому прийшла і перша роль у кіно, в стрічці «Захоплення», на яку продюсери спершу хотіли залучити більш «розкручену» акторку Файрузу Болк, але та відмовилася. Алісія свій шанс не змарнувала і з головою поринула у самостійне життя — для зйомок 15-річній дівчині довелося вперше «відірватися» від батьків і поїхати до канадського Ванкувера.

      «Захоплення», щоправда, успіхом ні у публіки, ні у критиків не користувалося. Зате Алісію помітили. А участь у трьох відеокліпах популярної американської рок-групи «Аеросміт»: Amazing (1994), Cryin'(1994) та Crazy (1995) — зробило її справжнім ідолом американських підлітків. Успіх був шаленим, і на щорічному врученні нагород телеканалу МТV Алісія Сільверстоун перемогла одразу у двох номінаціях: як молода зірка, яка здійснила найбільший кінопрорив, та як найкраща екранна негідниця.

«Перший поцілунок», перший провал і перший «дорослий» успіх

      Однак справжній кінопрорив молода актриса здійснила вже після цього. Зіркою її зробила головна роль у фільмі «Нетямущий», постановником якого була одна з провідних жінок-режисерів США Емі Хекерлінг (вона дала «зіркову» путівку в життя таким акторам, як Шон Пенн, Фібі Кейтс, Джадд Рейнхолд та Дженніфер Джейсон Лі). «Нетямущий» був осучасненою екранізацією роману британської письменниці Джейн Остін «Емма». Хекерлінг запалала бажанням зняти у головній ролі свого фільму саме Алісію, побачивши її у кліпі Cryin'.

      Успіх «Нетямущих» був таким переконливим, що голлівудські продюсери, не вагаючись, підписали з Алісією контракт на 10 мільйонів доларів за зйомки у двох наступних фільмах. Сільверстоун як підприємлива єврейська дівчина не розтринькала ці великі гроші на вілли та машини, а вклала їх у створення власної продюсерської компанії First Kiss Productions («Перший поцілунок»). Щоправда, заснувала вона її не сама, а спільно з Кароліною Кесслер, яка краще розумілася на таких справах.

      Компанія «Перший поцілунок» існує донині, й Алісія вже значиться продюсером трьох художніх фільмів. Але починали подруги з великого провалу — фільм «Зайвий багаж» зібрав у прокаті США лише 14,3 мільйона доларів, не окупивши навіть вартість свого виробництва (для прикладу, касовий збір від прокату в США «Нетямущого» становив 56 мільйонів). Підсолодити гірку пігулку мав би успіх фільму «Бетмен і Робін», який заробив 107 мільйонів «зелених» у США і ще 237 мільйонів — у світовому прокаті за межами Сполучених Штатів, але такий результат вважали невдачею, оскільки попередня частина «Бетмена» заробила на 50 мільйонів більше.

      На додачу до цих неприємностей продюсери та ЗМІ почали натякати Алісії, що вона значно округлилася, що вже не дуже пасувало іміджу підліткового ідола №1. Але молода акторка не надто переймалася думкою інших і жила так, як вважала за потрібне. І зрештою до неї знову прийшов успіх: комедія «Вибух з минулого» та здійснена у формі мюзиклу екранізація п'єси Шекспіра «Марні зусилля кохання» користувалися неабиякою популярністю. У «Зусиллях...» Алісія не лише виконала головну роль, а й виступила як співпостановник стрічки з відомим британським режисером та актором Кеннетом Брана. У пресі навіть з'явилися чутки про їхній роман.

      Алісія швидко зрозуміла, що голлівудський грунт є дуже хитким, тому постійно намагається розширювати поле діяльності. Вона виступала на театральній сцені, зокрема у бродвейській постановці відомої п'єси 60-х років «Випускник». Останніми роками актриса все частіше з'являється в телесеріалах, оскільки телебачення стабільніше й багатше на пропозиції, ніж примхливий Голлівуд.

Зі свиньми треба дружити

      Окрім того, Алісія бере активну участь у житті єврейської громади. А ще актриса знайшла мету, яка для неї не менш важлива, ніж кар'єра. Під час зйомок фільму «Справжній злочин» дівчина підібрала собаку, яку збила машина, виходила її і стала переконаною активісткою руху захисту тварин ПЕТА («Люди за етичне поводження з тваринами»). Відтоді міс Сільверстоун бере активну участь у всіх акціях ПЕТА і навіть пересварилася з багатьма голлівудськими зірками, які не бажають відмовляти собі в задоволенні мати розкішні хутра та вироби зі шкіри тварин. Останні шість років Алісія є переконаною вегетаріанкою. Тепер головне її гасло звучить так: «Свині — це друзі, а не їжа».

      Сільверстоун віддає перевагу всьому природному. Навіть церемонія її одруження з рок-співаком Крістофером Ярецьки з панк-групи STUN у червнi минулого року була «екологічно чистою»: проходила на природі біля чудового озера, молодята стояли босоніж і мали на собі вбрання лише з натуральних тканин. Гостей пригощали лише вегетаріанськими стравами, замість алкоголю — соки. Крістофер в усьому поділяє «природні» переконання дружини, тож вони — гармонійна і любляча пара. Схоже, на четвертому десятку Алісія остаточно розстається з набридлою їй роллю кумира підлітків і переходить до ролі зразкової американської жінки й матері сімейства — вона хоче мати багато здорових щасливих дітей.

 

ПРЯМА МОВА

Алісія Сільверстоун про...

...участь у зйомках любовних сцен:

      — Це дуже важко. Навіть сцени з поцілунками мене бентежать. Любовне життя — це для мене приватна територія. У таких сценах я незмінно сором'язлива, бо відчуваю, що цілуюсь не по-справжньому, що лише виконую свою роботу, що цілую хлопця, який насправді не є моїм. І почуваюся я дуже некомфортно.

...звичку працювати в саду і на городі голяка:

      — Так, інколи я отримую від цього задоволення. Не знаю, як ви про це дізналися, але це не плітки. Знаєте, коли доводиться жити в Лос-Анджелесі, де часом буває так спекотно, то одяг сам спадає. Я також люблю плавати голою, стрибати голою на батуті...

...рішення стати вегетаріанкою:

      — Це усвідомлення прийшло само собою, після того як я зрозуміла, що ми робимо з тваринами, — ми ж їх їмо! Ось так просто. Це було найкраще рішення, яке змінило моє життя.

      За роки вегетаріанства змінилося все моє тіло. Я стала здоровішою, стрункішою. Відколи я перейшла на вегетаріанство, жодного разу не відвідала лікаря. Лише з цікавості робила аналізи крові. Я зробила такий крок з етичних причин, але мої набутки в красі та здоров'ї також просто неймовірні.

...плани на майбутнє:

      — Я вже напланувала стільки, що не встигну все це виконати до смерті. Я хочу прожити певний час в Індії, займатися там йогою та вести духовне життя. Також хотілося б мати невеликий будинок у якомусь маленькому італійському селі, яке нараховує десь 30 мешканців, жити там життям цієї спільноти. А ще я б хотіла досконало грати на гітарі.

(За матеріалами часописів «Оушн драйв», «Голлівуд лайф» та «Рейдіо таймс»).

 

ФІЛЬМОГРАФІЯ

2006 — «Громобій».

2005 — «Мовчання стає твоїм», «Магазин краси»

2004 — «Скубі-Ду-2: Монстри на волі»

2002 — «Гірше не буває», «Глобальна єресь»

(у російському прокаті «Повний «бєспрєдєл»)

2000 — «Марні зусилля кохання»

1999 — «Вибух із минулого»

1997 — «Бетмен і Робін», «Зайвий багаж»

1995 — «Нетямущi», «Справжній злочин», «Нянька»

1994 — «Крутий і божевільний»

1993 — «Захоплення»