Заждіть, любі друзі

05.10.2006
Заждіть, любі друзі

Троє в Донецьку: президент МОК Жак Рогге та двоє президентів НОК України — теперішній (Сергій Бубка) i попередній (Віктор Янукович). (Фото PHL)

      Учора завершився візит в Україну головного олімпійця планети — Жака Рогге. За два дні президент МОК встиг не лише «засвітитися» в Києві, а й «змотатися» до Донецька. Схоже, не обійшлося тут без руки президента національного олімпійського комітету Сергія Бубки. Щоправда, у вівторок графік зустрічей бельгійця у Києві був серйозно порушений. Цього разу Рогге, який звик, щоб чекали на нього, сам був змушений проводити час в очікуванні аудієнції з Президентом Віктором Ющенком. Не так давно перша особа держави півтори години змусив чекати на себе інспекторів УЄФА, а тепер дві години — президента МОК.

      Але зустріч таки відбулася, і Ющенко нагородив поважного гостя орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня. Президент України закликав пана Рогге «розглядати Україну як свого постійного партнера, готового підтримувати ініціативи МОК». У діалозі  було порушено тему розвитку багатостраждальних зимових видів спорту в Україні та необхідності створення відповідної інфраструктури, зокрема, повноцінного льодового палацу в Києві. Обговорювали перспективи проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Польщі та Україні. Глава держави попросив президента МОК посприяти позитивному вирішенню цього питання. Віктор Ющенко підтвердив, що проведення в Україні престижного футбольного форуму важливе не лише зі спортивної, а й з політичної точки зору, оскільки відповідатиме євроінтеграційним прагненням нашої країни.

      Зі свого боку, бельгійський гість наголосив, що очолювана ним структура готова всіма способами сприяти олімпійському рухові в Україні. «Віктор Ющенко — людина, яку я дуже поважаю. Він вписав своє ім'я в історію України й світу в цілому. (...) Я вірю, що моя зустріч з головними державними діячами надихне їх на надання ще більшої підтримки олімпійському руху України. Моє завдання в тому й полягає — добиватися від керівників держав підтримки спорту, незалежно від того, в якій країні я перебуваю», — цитує пана Рогге прес-служба НОК.

      Також президент МОК зустрівся із Головою Верховної Ради Олександром Морозом, а потім і з Прем'єр-міністром України Віктором Януковичем. З останнім пан Рогге побачився в Донецьку, куди прилетів усього на кілька годин, щоб оглянути РСК «Олімпійський». Від місцевого футбольного клубу «Шахтар» високий гість отримав ексклюзивну ручку, створену спеціально до 70-річчя донецького клубу, а також клубну футболку з номером «8» і написом «Жак Рогге». Цифра «8» символізує те, що бельгієць є восьмим президентом МОК. У «Шахтарі» під цим номером числиться 20-річний бразильський захисник Леонардо, але навряд чи він засмутився з факту «піратського» дублювання його форми.

      Також позавчора олімпійський чиновник, крім іншого, встиг відвідати в Києві Національний університет фізичного виховання й спорту. Ректор кузні українських олімпійців Володимир Платонов оголосив про рішення вченої ради НУФВС щодо присвоєння Жаку Рогге звання почесного доктора та вручив йому відповідний диплом.

      Пізніше президент МОК разом із Сергієм Бубкою відкрили виставку українських фотографів «Олімпійські миттєвості», що відображають наших спортсменів на головних стартах чотириріччя, починаючи з 1994 року.