Вам — коаліція, нам — опозиція?

05.10.2006
Вам — коаліція, нам — опозиція?

Вiнський Безсмертному: гайда до нас в опозицiю! (Фото з сайту «НУ».)

      Набридлий уже всім без винятку «водевіль» із приєднанням «Нашої України» до якоїсь із коаліцій нібито наближається до завершення. Принаймні позавчора ввечері, після засідання ради НСНУ, Роман Безсмертний як лідер партії та фракції «НУ» в парламенті повідомив в ефірі «5-го каналу», що «Наша Україна» оголосить про своє рішення щодо переходу в опозицію чи входження до правлячої коаліції у середу близько 16:00. Але й станом на 17:00, коли цей номер «УМ» здавався до друку, остаточна позиція «помаранчевих» сформульована ще не була.

      На 16-ту годину було призначено нараду лідерів політичних сил, що ведуть переговори про «широку» коаліцію, — Партії регіонів, СПУ, КПУ й «НУ» (пан Безсмертний). Хто як, а керівник фракції соціалістів у парламенті Василь Цушко очікував рішення про розширення коаліції.

      Каменем спотикання була позиція «Нашої України» щодо обов'язкового включення в текст коаліційної угоди Універсалу національної єдності «без жодних розбіжностей, застережень, виключень». «Повний текст Універсалу», — озвучила вимогу НСНУ, ухвалену у вівторок, речниця «Нашої України» Тетяна Мокріді. За її словами, «якщо цього не буде, днями «Наша Україна» оголошує про перехід в опозицію». Шеф Безсмертний після того додав ще низку умов: «НУ» піде в опозицію, «якщо в регламенті не буде відпрацьовано консенсусний спосіб прийняття рішення [коаліції], якщо в регламенті не буде передбачено ветування рішень уряду».

      Член фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов очікував, що на зустрічі лідерів може бути ухвалено компромісне рішення. Він же називав вимоги «помаранчевих» щодо Універсалу логічними й констатував, що «Регіони» зовсім не проти цього. На заваді, мовляв, лише позиція комуністів, яких доводиться умовляти.

      Водночас народний депутат від «Нашої України» Олександр Третьяков заявив, що «сьогодні ПР і КПУ — одна партія», і «комунізм, який перекинувся на «регіоналів», перемагає здоровий глузд і загрожує національним інтересам України». З його слів, оприлюднених сайтом «Нашої України», випливає, що це комуністи керують «Регіонами». Хоча, з іншого боку, є інша версія незгоди: Партія регіонів просто використовує комуністів для торгу з «Нашою Україною», аби «НУ» йшла на більші поступки в «коаліцієтворенні».

      А поки лідери радилися, Народний рух — одна з партій-учасниць блоку «Наша Україна» — ухвалив остаточне рішення про перехід у опозицію. «Це пояснюється тим, що учасники «антикризової» коаліції діють урозріз з положеннями Універсалу національної єдності, їхні дії спрямовані проти досягнення єдності в українському суспільстві», — зазначає Рух під проводом міністра закордонних справ Бориса Тарасюка у відповідній заяві.

 

АВТОРИТЕТНА ДУМКА

      Президент Віктор Ющенко підкреслює необхідність врахувати в коаліційній угоді всі пункти Універсалу національної єдності, а інакше слід припиняти переговори.

      «Якщо цей крок (підписання Універсалу «Регіонами», КПУ й СПУ. — Ред.) був політичним трюком, тоді потрібно ставити крапку в переговорах і підходити до висновку, що ті політики, які очолюють ці процеси, ще не готові до сприйняття коаліції», — сказав Президент. А «якщо в дійсності ситуація протилежна, і всі позиції Універсалу беруться в основу», необхідно «поставити тему формування коаліції вище за все», — цитує главу держави «Інтерфакс-Україна».

      Загалом, на думку Ющенка, ідея «широкої» коаліції є «чудесною», хоча багато політиків її недооцінюють.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>