Багаті не поділяться з бідними. Але за газ платитимуть більше

05.10.2006
Багаті не поділяться з бідними. Але за газ платитимуть більше

Уряд хоче «поставити на лiчильник» усе населення. Менше дертимуть iз тих, хто споживає до 3,5 тисячi куб. м газу на рiк i живе у квартирi площею до 100 кв. м. (Фото РЕЙТЕР.)

      Газ, тарифи, мораторій — ці слова у Верховній Раді вчора знову лунали найчастіше. Напередодні фракція БЮТ грозилася влаштувати спікерові Морозу «веселе життя», якщо він не направить на підпис Президентові ухвалений парламентом закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. На Банковій закону так і не отримали, натомість у порядку денному ВР з'явилася постанова про скасування попереднього рішення нардепів щодо запровадження мораторію. Такий кульбіт неабияк обурив БЮТівців. Один із них, заступник голови парламентського комітету з питань регламенту Сергій Сас, виголосив з трибуни вимогу зняти з порядку денного постанову про скасування мораторію, оскільки вона з'явилася там внаслідок «такого цинічного порушення регламенту», якого депутатові зі стажем Сасу бачити ще не доводилося. Адже перед тим, як винести питання на розгляд сесійної зали, його обов'язково має розглянути профільний комітет. Чого, за словами пана Сергія, у даному випадку не трапилося.

      Однак регламент не стіна, і якщо так потрібно коаліційній більшості та її уряду, посунеться. Тому Голова Верховної Ради спокійно порадив профільному комітету зібратися й обговорити «мораторійне» питання у перерві, по-швидкому. Тим паче, що витрачати час на суперечки ніколи, адже попереду — два не менш важливі пункти порядку денного: по-перше, звіт парламентської слідчої комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями діючого законодавства на енергетичному ринку України, по-друге — інформація Кабінету Міністрів про забезпечення природним газом населення і підприємств комунальної теплоенергетики та тарифну і цінову політику щодо енергоносіїв, які використовуються для побутових потреб.

      Висновок комісії, представлений на суд парламентаріїв її головою, соціалістом Андрієм Деркачем, невтішний. «Ситуація із забезпеченням енергоносіями, зокрема природним газом, споживачів України викликає серйозну стурбованість», «у 2005 році контроль держави за станом справ у паливно-енергетичному комплексі України, зокрема у газовій галузі, системно не здійснювався», у 2006-му справи не кращі. У всіх цих негараздах, а також у підвищенні внаслідок помилок і прорахунків цін на імпортований газ, винен уряд (як склалося враження, йдеться про уряди насамперед Тимошенко та Єханурова) і всуціль корумпована НАК «Нафтогаз України». За словами  Деркача, комісія виявила «неодноразові факти порушення НАК митних процедур при оформленні поставок в Україну або експорту енергоносіїв», зробила висновок, що «більшість контрактів на постачання в Україну природного газу та його транзит територією України підписувалися непрозоро тощо. І взагалі, ціни на газ українського видобутку можна зменшити як мінімум на 30 відсотків.

      Щоправда, дехто із членів комісії вважає, що Андрій Деркач вчинив за принципом Бісмарка і «переставивши кілька ком, змінив зміст документа». Так висловився БЮТівець Микола Сивульський, колишній голова КРУ. За його словами, обмежувати неподобства у газовій сфері 2005 роком неетично, оскільки у 2004-му ситуація була щонайменше не краща, а комісія при розгляді цих питань узагалі ніяких часових рамок не встановлювала.

      Поінформував депутатів про ситуацію з газом і цінами на нього й уряд — несподівано україномовними вустами віце-прем'єра Андрія Клюєва. Вистачило його, щоправда, ненадовго, і на запитання Андрій Петрович вирішив відповідати таки російською, щоб не мучитися. Розповівши про численні прорахунки, крадіжки й «дезінформацію народу» з боку «Нафтогазу», Клюєв зазначив, що критикувати попередників — не їхнє (нового уряду) завдання. Порушення й неподобства хай розслідують правоохоронці, а Кабмін під проводом Віктора Федоровича Януковича вже працює над покращенням добробуту народу. Причому почав він це робити не тепер, коли фракції БЮТ та «Нашої України» поставили «газове» питання (хоча Клюєв, безперечно, за співпрацю ВСІМ депутатам вдячний), а вже з першого дня своєї роботи. І результати цієї праці надихають. Так, повідомив Клюєв, можна вже зараз знизити тарифи на природний газ, який використовується населенням у побуті  (крім опалення) на 75 гривень — до 339 грн. за тисячу кубометрів.

      Крім того, уряд пропонує запровадити диференціацію цін на природний газ відповідно до обсягів його споживання. Якщо це буде зроблено, ті сім'ї, які споживають до 3,5 тисячі кубометрів газу на рік (відповідно мешкають у приміщеннях площею до 100 кв. м), пропонується знизити ціну на газ на 20% від базової. Споживаєте до 9 тисяч кубів у помешканні площею 100-200 кв. м? Платіть за базовою ціною. Ті, хто розкошує в будинках площею 200-400 кв. м і споживає до 12 тисяч кубів газу, змушені будуть платити аж на 73 відсотки більше за базову ціну. Ну а «крутеликам», які спалюють по 12 тисяч і більше кубометрів на рік, доведеться розкошелитися за подвійним тарифом.

      Виступ свого однопартійця найчисельніша фракція Партії регіонів постійно переривала оплесками.

      А розгляд постанови про скасування мораторію на підвищення цін ЖКГ вирішили таки відкласти. Причому, як натякають деякі нардепи, зовсім не для того, щоб дати змогу розглянути це питання профільному комітетові. Просто колегам по «антикризовій» коаліції до завершення вчорашнього засідання ВР так і не вдалося переконати фракцію комуністів голосувати за скасування мораторію. «Більшовики» побоялися, що без «червоних» соратників їм не вистачить голосів.

      І невдовзі комуністи таки дали себе вмовити. Вже після того, як головуючий закрив засідання, лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що партія готова проголосувати за скасування мораторію — якщо це справді призведе до зниження тарифів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>