Бий своїх, щоб свої боялися

04.10.2006
Бий своїх, щоб свої боялися

19-річний Олексюк у нинішньому «Соколі» — гравець другої п'ятірки. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      У понеділок розпочалося друге коло білоруської першості. За перші десять матчів столичний «Сокіл» здобув лише одну перемогу — ціною неймовірної самовіддачі й везіння над «Кераміном». Перед стартом сезону головний тренер команди Олександр Сеуканд наголошував, що головне тепер — не стати хлопчиками для биття. Поки що представники України ними не стали, але підходять дуже близько до цієї категорії. Принаймні для більшості білоруських команд, особливо на їхньому льоду, кияни виступають у ролі «постачальників очок». Так, «Гомель», який за дев'ять попередніх матчів набрав 10 балів, за дві зустрічі з «Соколом» поповнив свій багаж одразу на 6 пунктів.

      Суперники зустрічалися за два дні до цього в Гомелі, де приємних емоцій від поразки (1:6) гості явно не відчули. Подолавши 200 км до столиці України, команди поміняли кольори форми (з цього сезону господарі грають у темній, як у НХЛ), але підсумок протистояння від цього не змінився. Хоча перед власною публікою «соколята» й намагаються давати бій білорусам, великого зиску з цього не мають. Якщо не вважати таким надбання досвіду молодими хокеїстами, які раніше не отримували навіть права посидіти на лаві запасних головної команди країни, а тепер грають поруч із досвідченими партнерами. Після того як відмовився виступати за «Сокіл» 32-річний Олег Полковников, котрий тепер захищатиме кольори «Беркута», пару захисників другої ланки склали чемпіон Румунії Євген Ємельяненко й молодий Володимир Олексюк. Вперше до заявки потрапив 20-річний оборонець Павло Акімов.

      Як і в дуелі за  два днi до цього, вирішальну роль у перемозі підопічних Володимира Синицина відіграв український легіон. Щоправда, захисник В'ячеслав Тимченко не потрапив до заявки через ліміт на легіонерів, проте свою справу зробили нападаючі Віталій Литвиненко й Валентин Олецький. Перший у своєму чудовому стилі видав дві гольові передачі, а другий записав до свого активу пас і гол, який цілком можна назвати вирішальним. Наприкінці другої 20-хвилинки форвард збірної України втілив у закинуту шайбу перевагу в два гравці. А вилучення у попередньому випадку заробив саме Литвиненко, хоча стосовно правильності цього рішення арбітра й виникли серйозні сумніви. Навіть вдала гра на добиванні капітана «Сокола» Василя Бобровникова й перший гол у сезоні Сергія Черненка не врятували киян від чергової поразки.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Білорусі.

Екстра-ліга

      12-й тур. «Хімволокно» — «Керамін» — 4:0, «Юність» — «Динамо» — 2:2, «Вітебськ» — «Хімік-СКА» — 3:3, «Німан» — «Брест» — 3:2, «Сокіл» — «Гомель» — 2:4 (0:2, 2:1, 0:1;       шайби: Бобровников (Лясковський, Матвійчук), 21; С. Черненко (Ємельяненко, Бобкін), 36 (більш.) — Коробов (Олецький, Литвиненко), 16 (більш.); Бризгалов (Литвиненко), 20; Олецький (Бризгалов, Летов), 40 (більш.); Андріївський (Масленіков, Ільїн), 60 (більш.)).

      Турнірне становище після 11 матчів: «Хімволокно» — 23, «Керамін», «Німан» — 22, «Динамо» — 18 (10 матчів), «Гомель» — 16, «Металург» — 14 (9), «Хімік-СКА» — 13 (10), «Юність» — 13, «Вітебськ» — 12, «Брест» — 7, «Сокіл» — 6.