ЗаМОРОЗка закону

04.10.2006
ЗаМОРОЗка закону

      «Я зараз, Олександре Олександровичу, попереджаю вас, якщо ви не підпишете і не відправите з листом Президенту закон про мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги, наша фракція буде застосовувати достатньо серйозні заходи, щоб не давати вам порушувати Конституцію і нищити народ України», — полякала Голову Верховної Ради Юлія Тимошенко. Але Олександр Мороз не з лякливих, тому, незважаючи на «погрози», заклики і кпини, на своєму стояв незворушно: не підпишу, каже, ухвалений парламентом закон (про подолання вето Президента на той самий мораторій), і квит. Мовляв, це питання належить не до його, спікера, компетенції, а до компетенції ВР. «Завтра це питання буде з'ясоване Верховною Радою. На себе брати цю місію я не маю права і не буду. Наперед скажу: я все одно не підпишу цей закон доти, поки Верховна Рада не визначиться відповідно до регламенту», — наголосив Мороз.

      Дивно якось. Здавалося, 22 вересня Верховна Рада 340 голосами вже все вирішила і з усім визначилась, подолавши президентське вето. Дехто з «антикризовиків» ще й зустрів це рішення радісними вигуками й оплесками: знай наших, як ми легко вказуємо Банковій, хто в державі господар. А тепер раптом з'ясувалося, що вказали не тим і не так, і взагалі, сіли в калюжу по повній програмі. Саме тому вчорашнє засідання парламенту розпочиналося гаряче: обговорювали перший серйозний «прокол» «антикризової» коаліції і викликану ним законодавчо-політичну колізію.

      Поговорити таки було про що. По-перше, проблема цін на комунальні послуги для й без того не розпещених фінансовими благами виборців напрочуд актуальна. По-друге, не менш актуальною вона є для житлово-комунального господарства країни, яке в очікуванні зими розгубилося, класти йому зуби на іржаву, як його труби, полицю, чи всупереч закону (який «завис» в апараті Верховної Ради) на свій страх і ризик таки піднімати ціни. Ну і, нарешті, окрім переляку у виконавчій владі, «тарифний конфуз» спричинив новий розвиток стосунків у владному трикутнику між Банковою та двома будівлями, розташованими на протилежних сторонах вулиці Грушевського. Хтозна, на що розраховували депутати «антикризової» коаліції, коли в азарті боротьби зі зрозуміло ким дружно й бездумно тиснули на кнопки, аби лише подолати вето Президента. Але розбиратися з цим «авось» тепер доводиться Голові Верховної Ради.

      Відмовляючись відправити, як це належить робити за законом, ухвалений парламентом закон на підпис Президенту (перед тим завізувавши його власним «автографом»), Олександр Мороз балансує на небезпечно тонкій межі. На що йому  не втратила нагоди красномовно вказати опозиція.

      А після того, як навіть півгодинна перерва, взята фракціями Блоку Тимошенко та «Нашої України»  для того, щоб умовити спікера таки виконати свій обов'язок і підписати ухвалений парламентом закон, ні до чого не привела, лідерка БЮТ натякнула, що її фракція «вирішить, якими методами не давати працювати» особисто Олександрові Морозу. «Тому що він є найгіршим Головою Верховної Ради за роки незалежності».

      За словами Юлії Тимошенко, Мороз нібито сказав (у перерві), що «він і більшість разом із Януковичем вирішили: ніяких мораторіїв не буде». «Такого брутального ставлення до Конституції Верховна Рада не знала. Починається руйнація правового поля в Україні», — побідкалася Тимошенко й пояснила, що запровадження мораторію могло б зупинити безконтрольне зростання тарифів. А в разі ж їхнього зростання  населення не зможе розраховуватися за спожитий газ і «почнеться фінансова криза». «Рішенням про зростання тарифів ми практично ставимо на межу банкрутства весь паливно-енергетичний комплекс, — сказала Тимошенко. — Уряд Януковича у зростанні тарифів бачить корупційні інтереси і не рахується з населенням».

      Такою є думка опозиції. Позиція «Нашої України», яка поки що в коаліційному сенсі ні в сих ні в тих, із нею повністю збігається принаймні в одному: ставленні до поведінки Мороза. Тобто «НУ» вимогу БЮТ щодо якнайшвидшого спрямування закону до Президента підтримує, і вважає, що саме глава держави повинен ухвалювати остаточне рішення. «Якщо спікер вважає рішення парламенту неконституційним, то є легітимні механізми його скасування — або звернутися до Конституційного Суду, або ініціювати окремий законопроект про його скасування, — наголошує «нашоукраїнець» Борис Беспалий. — Однак не можна брати на себе роль судді, прокурора і судовиконавця».

      Як зазначила Юлія Тимошенко, саме Мороз «свідомо, за домовленістю з Януковичем, загальмував, заблокував цей закон і не передає його Президенту».  «Свідомий гальмівник» у свою чергу запевнив, що у середу, тобто вже сьогодні, Верховна Рада «поставить крапку» в питанні мораторіїв-підвищень житлово-комунальних тарифів. За словами Олександра Мороза, цього дня до порядку денного буде включено питання «про інформацію спеціальної комісії, інформацію Кабінету Міністрів про те, що робиться ними для того, щоб знижувати ціни».

      Послухаємо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Верховна Рада 242 голосами «за» (голосували члени «антикризової» коаліції) прийняла за основу проект закону «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2007 рік». Як зазначається в урядовому представленні, основними завданнями цього документа є конкретизація завдань та заходів програми діяльності Кабінету Міністрів на наступний рік, визначення взаємоузгодженої з показниками держбюджету на 2007 рік державної політики, забезпечення прозорості прийняття урядових рішень, створення основи для розроблення програм економічного і соціального розвитку регіонів тощо.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>