«Моряки» допливли лише до Тель-Авіва

30.09.2006
«Моряки» допливли лише до Тель-Авіва

Одесити не спромоглися пройти посередній «Хапоель». (Фото РЕЙТЕР.)

      Наставник одеської команди Семен Альтман перебуває на лікарняному з панкреатитом, але останній, як виявилося, єврокубковий матч «Чорноморця» проходив за його схемою. Напередодні повторної гри з «Хапоелем» у Тель-Авіві помічник Альтмана Віктор Догадайло сказав: «Програму підготовки до циклу останніх матчів було зверстано Семеном Йосиповичем, який навіть хворий продовжує керувати командою. Нам тільки залишається реалізувати намічене». Також одесити заявили, що приїхали перемагати «дуже організовану команду європейського рівня, тренером якої є добрий тактик і стратег Іцхак Шум».

      Із перемогою не склалося. Ізраїльський клуб справді виявився більш «європейським» в організації гри, ніж бронзовий призер чемпіонату України.

      Маючи гостьовий запас в один м'яч, господарі переповненого стадіону «Блюмфільд» дали одеситам можливість «висловитися». Утім у досвідчених Шищенка, Кирлика, Полтавця, Зотова та Венглинського було не все гаразд із взаєморозумінням, тому до загрози воротам Елімелеха справа майже не доходила. А невдовзі виявилося, що досвідчені захисники Нижегородов та Островський не готові до такого простого ігрового кроку ізраїльтян, як діагональна передача. Тричі поспіль після подібної ситуацiї всi гравці скупчувалися на одному фланзі, а вільний гравець «Хапоеля»  був на іншому. Щоразу це завершувалося ударом, а невідпорним виявився «постріл» у «дев’ятку» Саліма Тоєми на 24-й хвилині.

      «Мінус два» за підсумками двох матчів уже в середині першого тайму означало неминучий кінець європейського плавання наших «моряків». Не тому, що вони потенційно не здатні були забити три м'ячі. Сумніви викликала їх здатність уберегти власні ворота від нових голів, тим більше що арбітри були досить схильнi до господарів. Австрійський суддя Фріц Штухлік жодного разу не помітив і не покарав їх за падіння без контакту з одеситами.

      Другий тайм усе це підтвердив, з тим лише уточненням, що наша команда ще й не реалізувала створені гольові моменти. Венглинський не скористався виходом віч-на-віч із голкіпером. Симоненко влучив у стійку воріт, після чого той самий Венглинський не зміг добити снаряд у порожній кут. Упритул розстрілювали чорношкірого Елімелеха Полтавець, Даниловський, Кирильчик... Гарні нагоди втрачали і їхні опоненти. А коли рефері вилучив Андрія Островського за боротьбу на фланзі й нечемні вислови, все прояснилося остаточно. За хвилину «Хапоель» подвоїв рахунок, а обмін голами наприкінці зустрічі був просто даниною давній дружбі Одеси й Тель-Авіва.

      Віктор Догадайло після матчу висловив переконання, що його команді вдалося частково реалізувати план на гру, а все зламало вилучення Островського, якого буде покарано за порушення дисципліни. Більш об'єктивний Іцхак Шум заявив, що «Чорноморець» був кращим від його команди лише до першого голу.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Перший раунд

«Хапоель» (Тель-Авів, Ізраїль) — «Чорноморець» (Одеса, Україна) — 3:1 (перший матч — 1:0)

      Тель-Авів. «Блюмфільд». 16 500 глядачів

      Арбітр: Штухлік (Австрія)

      «Хапоель»: Елімелех, Абукасіс, Антебі, Бадір, Барда, Дего (Де Бруно, 56), Халіба, Чен, Тоєма (Абутбул, 85), Йолич (Вермоут, 64), Паєс

      «Чорноморець»: Руденко, Полтавець, Симоненко, Кирлик, Зотов, Венглинський (Луценко, 79), Островський, Нижегородов, Даниловський (Білозор, 77), Канделакі, Шищенко

      Голи: Тоєма, 24; Барда, 74; Де Бруно, 88 — Нижегородов, 82

      Вилучення: Островський, 73 («Ч»)

      Попередження: Чен, 19; Паєс, 81 — Нижегородов, 44; Канделакі, 71; Даниловський, 73; Луценко, 81