Перший бій — найлегший?

30.09.2006
Перший бій — найлегший?

«Помаранчевi» мiнiстри на передовiй. (Фото Укрінформ.)

Регiт на Банковiй

      Тишу теплого осіннього вечора на вулиці Банковій порушував гучний сміх. Кілька молодих мам із колясками, які вигулювали  своїх немовлят між секретаріатом Президента і Будинком з химерами, час від часу кидали зацікавлені погляди в бік розчиненого вікна на другому поверсі президентської «резиденції». Звідти долинали збуджені голоси й вибухи реготу, які свідчили про активний обмін враженнями. Вікно належало керівникові секретаріату Президента Віктору Балозі, який на 19.00 збирав у себе «губернаторів» на нараду. Один за одним до дверей пробігли іванофранківець Роман Ткач, його рівненський колега Віктор Матчук; як завжди нерозлучною парочкою прочимчикували харківський голова Арсен Аваков та його заступник Ярослав Ющенко, племінник Президента. З кожним поповненням сміх спалахував по-новій, а людей у строгих (і часто досить скромних) костюмах усе прибувало...

      Нервові веселощі обласних керівників можна було зрозуміти: день у них був більш ніж напружений. Хоча на той час, коли кореспонденти «УМ» чіплялися до представників виконавчої влади в областях із запитаннями про враження від засідання Кабміну, вони вже встигли дещо заспокоїтись після восьмигодинного «іспиту» в Прем'єра і навіть пообідати — декого з «помаранчевих» «губернаторів», скажімо, можна було зустріти у такому вельми демократичному закладі громадського харчування, як «Два гуся».

Конструктивне «Бородіно»

      «Це було Бородіно, і ми його пройшли, — у своєму карбовано-щирому стилі прогримів голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко. — Я гордий, що команда Президента пройшла через це, відстоявши почуття власної гідності... Це був пошук конструктиву, і я думаю, що ніхто ні під ким не буде, а буде співпраця».

      «Конструктив і співпраця» — ці терміни, здається, серед учасників засідання уряду були найпопулярнішими. «Де ви бачите протистояння? Це просто конструктивна робота!» — по його завершенні ввічливо посміхався журналістам представник Президента в Кабінеті Міністрів Арсеній Яценюк. «Ніяких конфліктів. Це — конструктивна робота», — напружено констатував Прем'єр-міністр Віктор Янукович. При цьому в обох, здавалося, було внутрішнє бажання втерти від поту чоло — протистояння таки було, і то затяте, і всупереч одностайним оцінкам протилежних сторін завершилося воно, схоже, не «нічиєю». Лише політична дипломатія змушувала одних скромно приховувати свою першу реальну не-поразку (веселощі за вікном на Банковій не рахуються), а інших — мовчки стискати кулаки в очікуванні реваншу.

      Власне, засідання Кабміну складалося з двох частин: підбиття підсумків роботи за вісім місяців і обговорення питання тарифів на комунальні послуги. «Щодо першої частини, то вона, очевидно, носила неконструктивний характер. Було багато необгрунтованих звинувачень і багато емоційних виступів. Усе це затягувало час і не показувало конкретної суті проблеми. А проблема, на мій погляд, полягає в тому, що засідання уряду було не підготовленим: «губернатори» прийшли і за фактом виявили, у чому їх звинувачують», — зазначив у розмові з «УМ» один із учасників засідання, голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко.

      Саме неналежною підготовкою, а також тим, що це було «суто внутрішнє засідання уряду за підсумками восьми місяців», згодом пояснив відсутність очікуваного на цьому заході Президента його представник Яценюк. Мовляв, усе одно макроекономічну динаміку можна зрозуміти лише за підсумками трьох повних кварталів або року, тому главі держави приходити не було сенсу. Хоча той факт, що спершу президентський штандарт таки винесли, дав присутнім підстави шепотітися про інші причини неприходу Віктора Ющенка. Наприклад, про те, що Президента обурили або наміри посадити його по праву руку від Прем'єра, а не в центрі президії, або несподівані зміни у проекті постанови Кабміну, до якої в останній момент внесли пункт 4: «...Порушити перед Президентом питання про доцільність перебування на займаних посадах керівників Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей за незадовільне вирішення проблем, які стримують соціальний і економічний розвиток у державі».

«А незгодним — на Майдан»

      Так чи інакше, вистави, призначеної для його очей, глава держави не побачив, чим, схоже, неабияк знітив «режисерів». І хоч як старався Віктор Янукович, гучноголосо шпетячи «помаранчевих» «губернаторів» і навіть міністрів, ефект був змазаний. Не в останню чергу — завдяки Арсенієві Яценюку, який провів свою партію «на ура». На відміну від Прем'єра, вiн був підкреслено чемним і виразів на кшталт «лепет» або «виковирювати» не вживав. У відповідь на обурення Януковича роботою насправді вельми непоганих за показниками обласних адміністрацій натякнув на колоду в «донецькому» оці, згадавши про вибухи на шахтах і потребу реформування вугільної галузі. Нагадав, що за ситуацію в регіоні відповідає не лише його керівник — «солідарну відповідальність несе й уряд».

      Словом, на тлі підкріплених цифрами виступів «гнаних» «губернаторів» Прем'єрові й тим міністрам, які просто на засіданні писали йому «кляузи» на «помаранчевих» голів областей (наприклад, керівник Мінтрансу Микола Рудьковський), довелося відступити. Віктор Федорович, щоправда, дозволив собі жорстко «наїхати» на міністра юстиції Романа Зварича (той наважився пояснити йому, що пункт про звільнення «губернаторів» суперечить регламенту Кабміну, бо не проходив узгодження в Мін'юсті) — налякав того ймовірністю звільнення і зруйнування «делікатних стосунків» між Партією регіонів і «Нашою Україною». До слова, проти «порушення питання» про відставку Валерія Асадчева, Івана Стойка, Арсена Авакова, Бориса Силенкова та Миколи Лаврика виступив і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Потім Прем'єр порадив тим, хто хоче «плескати» (оплесками частина аудиторії зустрічала слова «помаранчевих» керівників регіонів та міністрів), робити це на Майдані, а не в уряді, де «всі повинні працювати», але зрештою все завершилося тим, що рекомендацію Президентові звільнити опальних «губернаторів» так і не відправили. Хоча глава уряду запевнив, що «питання не знімається», оголосив, що з цього приводу створено урядову комісію і доручив головному юристові Кабміну Олександру Лавриновичу та міністрові юстиції Зваричу зробити експертний висновок. Потенційні жертви звільнення тимчасово зітхнули з полегшенням і, попри глибоку образу за несправедливі звинувачення, обурених коментарів журналістам не давали — усе про «конструктив» та «лінію Президента». Тільки УНПіст Валерій Асадчев обурення не приховував — він у своїй області працює лише три місяці й справляється з обов'язками вельми непогано. «А тепер давайте подивимось, чи подасть Прем'єр-міністр Янукович у відставку, якщо виявиться, що показники України гірші, ніж Полтавської області», — слушно зауважив «губернатор».

Хтось таки вляпався

      Після невеликої перерви урядовці, перевівши дух, взялися обговорювати не менш болючу тему — тарифи на житлово-комунальні послуги. Нагадаємо, днями Верховна Рада силами коаліції й опозиції подолала президентське вето на закон, який забороняє ці самі тарифи піднімати. «Ми чесно сказали, що в політику з людьми не граємося, вибори минули, треба працювати. А антикризова коаліція своїм рішенням узяла й усе розвалила», — оцінив цей поворот Євген Червоненко. (До речі, подейкують, що запорізький голова в запалі добре врізав прапорщику охорони Кабміну, котрий став йому на заваді в походах по Будинку уряду).

      Справді, для кожного фахівця очевидно, що заборона піднімати тарифи в даній ситуації означатиме фактичний розвал ЖКГ. «Здається, ми вляпались», — так іще після голосування парламенту з пополотнілим обличчям розцінив подолання вето один із високопосадових «коаліціонерів». На четверговому засіданні Кабміну це дійшло й до деяких урядовців. Принаймні коли президентський представник Яценюк спокійно зауважив, що «цей закон виконати неможливо», але Президент, як і належить за Конституцією, його підпише, відвислою щелепою відзначився й один із членів президії. Мабуть, уявив, якими за цих обставин будуть показники роботи уряду...

      На цьому, власне, «розбір польотів» і завершився. Переживши неприємні хвилини, «помаранчеві» керівники областей подалися на Банкову — отримувати вказівки від посиленого «антикризовим менеджментом» секретаріату. А їхні синьо-білі недоброзичливці, очевидно, вже розробляють стратегію й тактику подальшої поведінки. Бо ж ні для кого не секрет, що перше відкрите протистояння «помаранчевих» сил Президента й «синіх» — Прем'єра було лише «розвідкою боєм». Так, замість «шкодлівого кота Леопольда» чи «козлов, коториє мєшают нам жить» Віктор Янукович тепер вживає евфемізми у стилі «ми повинні шанобливо ставитися до глави держави. Інакше не може бути. У нас тільки такий підхід». Однак навряд чи варто сподіватися на те, що з позавчорашньої поразки вже не винесено уроків. Залишається надіятись, що протилежний табір більше не повторюватиме минулих помилок і знайде на нові атаки адекватну відповідь...

 

ОЦІНКА

Віктор Ющенко,

Президент України:

      — Україна виявила нову якість економічної стабільності, яка має бути підкріплена політичною стабільністю, зокрема ефективним механізмом взаємодії всіх гілок влади. Я категорично закликаю не асоціювати процес введення в дію конституційної реформи з «перетягуванням» влади. Як гарант Конституції я відповідаю за збереження балансу у владі й суспільстві. Сподіваюся, ми досягнемо порозуміння.

      Існуючим проектом закону про Кабмін [який затверджений на засіданні уряду цього тижня] ми знову зміщуємо центр впливу, хоча головна ідея полягає у збалансуванні владної системи.

      Безумовно, голови облдержадміністрацій повинні тісно співпрацювати з представниками органів місцевого самоврядування. Але будь-яке партнерство постає лише на взаємній основі, а відтак відповідальність має бути спільною з центральною владою.

(Прес-служба Президента).

 

В'ячеслав Кириленко,

народний депутат від «Нашої України», міністр праці й соцполітики в уряді Тимошенко, віце-прем'єр в уряді Єханурова:

      — Я переконаний, що Партія регіонів узяла свідомий курс на порушення букви і духу Універсалу національної єдності. Протягом останнього місяця ми стали свідками порушення цілої низки його пунктів. Розпочався фактичний наступ на ті владні позиції, які має команда Президента. Той факт, що в четвер Янукович запропонував Президентові звільнити п'ятьох глав обладміністрацій, які належать до пропрезидентського напряму, лише підтверджує мої слова.

      Янукович повинен або виконувати Універсал, або — у випадку незгоди з ним — відкликати свій підпис. Але тоді він повинен подати у відставку, повинна утворитися нова коаліція, яка й сформує уряд справді національної єдності.

(Сайт «Нашої України»).

 

Олександр Черевко,

голова Черкаської облдержадміністрації — про враження від розширеного засідання уряду:

      — Відчувалося, що відібрали «жертв», по яких треба «проїхатися». Це негарно виглядає, коли «губернатор» виступає, а кілька міністрів, депутатів, віце-прем'єрів підбігають до мікрофона і кидають йому звинувачення. Якщо ми говоримо про співпрацю, єдність, про ті високі цінності, до яких нас закликає Президент, то засідання уряду повинні мати в першу чергу діловий, конструктивний характер, а не перетворюватися на ажіотажний клуб. «Губернатори» — це підготовлені люди, і всі готові відповідати за свої дії і працювати, виконуючи як програму Президента, так і завдання уряду.

      Наприклад, мені по Черкаській області вказано на слабку підготовку котелень, ремонт водопроводів тощо. А ще — на неплатежі населення за комунальні послуги. Ну добре, ми (голови облдержадміністрацій. — Ред.) сьогодні «люди військові», нам можна вказувати й критикувати. Але при чому ж тут наше населення, яке, вибачте, за електроенергію платить 103 відсотки, а за газ — 107 відсотків? Це, мені здається, образливо для цих простих людей, яких я тут захищаю і представляю. Так на уряді не має бути.

      А на політичному аспекті цих подій в жодному разі акцентувати не хотів би. Адже Президент усім дає зрозуміти, що Україна може відбутися тільки через єдність. Найбільше нашій державі сьогодні потрібна політична стабільність. І ми будемо проводити лінію Президента в життя заради побудови в Україні «держави правди і закону».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>