ХРОНІКА

23.09.2006
Велоспорт

      В Австрії, на дорогах неподалік Зальцбурга та в самому місті, розпочався чемпіонат світу з велоспорту. Відкрила змагання гонка з роздільним стартом на 26,12 км у жінок. Українка Ірина Шпилєва показала на цій дистанції лише 36-й результат серед 39 учасниць, а першою стала американка Армстронг — 35 хв. 04 сек. На 26 і 30 секунд відповідно від переможниці відстали Тюріг (Швейцарія) та ще одна велосипедистка зі США, Торберн.

      У «розділці» серед спортсменів молодіжної групи (не старше 23 років) наш Дмитро Грабовський посів 15-те місце, а Олександр Суруткович — 42-ге. Кращим тут став бельгієць Корну.

      Нарешті, у головному старті четверга — гонці з роздільним стартом у чоловіків на 50,83 км — «золото» виграв швейцарець Канчеллара — 1:00.11. На півтори хвилини пізніше приїхав на фініш американець Забріськи, на 1 хв. 50 сек. — недавній тріумфатор «Вуельти» Винокуров із Казахстану. Українець Андрій Гривко показав у цьому «тайм-тріалі» дев'ятий результат (+2 хв. 45 сек.). Інший наш учасник, Юрій Кривцов, посів 33-тю позицію. На жаль, з'ясувалося, що не братиме участі в цьому чемпіонаті лідер українського велоспорту Сергій Гончар.

Футбол

      Півзахисник київського «Динамо» та збірної України Руслан Ротань, який отримав травму в матчі зі збірною Грузії, ліг під ніж у бельгійському Антверпені. Це була операція на гомілковому суглобі. За словами його агента Шандора Варги, лікарі гадають, що, в кращому випадку, через пару тижнів Руслан зможе відновити тренування, а через три-чотири тижні — займатиметься в загальній групі.

* * *

      Чемпіонат Англії. Перенесений матч 2-го туру. «Ліверпуль» — «Ньюкасл» — 2:0 (Кюйт, 29; Х.Алонсо, 79).

* * *

      Як з'ясувалося, близько двохсот уболівальників потрапили до лікарні після заворушень, якими обернулося бухарестське дербі в чемпіонаті Румунії — «Динамо» — «Стяуа». Заворушення спалахнули, коли динамівський уболівальник забрав транспарант у фаната «Стяуа», — цей інцидент спровокував бійки з вириванням крісел на всьому стадіоні. Поліція застосувала навіть гумові кулі та паралітичний газ. Перед судом мають стати дві сотні хуліганів.

Теніс

      Українська пара Юлія Бейгельзімер — Юліана Федак, «сіяна» на турнірі серії WTA у Калькутті під третім номером, вийшла до півфіналу. У другому колі наші дівчата обіграли узбецький дует Туляганова — Аманмурадова. За рахунку 7:6, 5:7, 3:0 на користь українок суперниці відмовилися від продовження матчу через травму однієї з учасниць.

Бокс

      У Нью-Йорку відбувся вечір професійного боксу. У головному двобої Дмитро Саліта — українець за національністю, який мешкає зараз у США — подолав боксера з Коста-Рики Франсіско Кампоса. Поєдинок представників вагової категорії до 63,5 кг тривав усі десять раундів, після чого всі судді віддали перемогу Саліті з рахунком 98:92, 97:93, 97:93. Для Саліти це вже 26-та перемога на професійному ринзі у 27 боях.

Волейбол

      У Харкові завершився турнір пам'яті заслуженого тренера України Леоніда Лихна. Переможцем стали чоловіки місцевого «Локомотива», які у фіналі у трьох партіях переграли черкаський «Азот-Спартак». У зустрічі за третє місце «Кримсода» з Красноперекопська здолала дніпропетровський «Локомотив» — 3:2.

Баскетбол

      Чемпіонат світу. Жінки (Бразилія). Півфінали: США — Росія — 68:75 (Торасі (21) — Рахматуліна (18)), Бразилія — Австралія — 76:88. Чемпіонський титул розіграють російська та австралійська збірні.

Шахи

      Учора в Елісті — столиці Калмикії, автономії у складі Росії, президентом якої є глава ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов, — відбулося урочисте відкриття матчу за звання чемпіона світу. Сьогодні болгарин Веселин Топалов та росіянин Володимир Крамник зіграють першу партію, білими почне Крамник.