Любов через чверть століття

22.09.2006
Любов через чверть століття

Він

      Бути сином знаменитого батька дуже важко. Цю сумну для себе істину маленький Майкл Дуглас усвідомив, мабуть, одразу, щойно взагалі почав щось розуміти. Свого заклопотаного тата він майже не бачив, а коли Майклу виповнилося вісім, Кірк Дуглас узагалі покинув сім'ю. Зірці «Спартака» і «Чемпіона» двоє дітей та дружина, актриса Діана Ділл, заважали як у кар'єрі, так і в особистому житті.

      Засмучена Діана разом із дітьми втекла від сумних спогадів із Нью-Брансуїка до Коннектікуту і швидко вискочила заміж, а зі своїм рідним батьком діти відтоді зрідка спілкувалися по телефону і проводили в нього канікули. Майкл палко мріяв стати актором, але «оскароносний» Кірк ідею сина податися його стезею сприйняв без особливого ентузіазму. Однак пообіцяв посприяти, взявши із сина обіцянку: не зніматися в кіно до досягнення 25-річного віку. І Майкл «визрівав»: закінчив коледж та військову академію, а згодом і Каліфорнійський університет у Санта-Барбарі — за фахом «драматичне мистецтво». Встиг попрацювати на автозаправці, де до нього ніхто не чіплявся із запитаннями (а ви, часом, не син того самого Дугласа?»), і помічником режисера. Трохи похіпував у колонії «дітей квітів», звідки його забрав батько.

      Звісно, серіал «Вулиці Сан-Франциско» навряд чи можна назвати геніальним дебютом, але не всім же зі «Спартаків» починати. А перший крок завдяки поліцейському «милу» було зроблено: симпатичний актор одразу здобув любов і популярність у глядачів, досить схвальні оцінки критиків і, що найголовніше, власне ім'я, власне обличчя і такий-сякий акторський стиль.

      Паралельно Дуглас-джуніор «набивав руку», знявшись у кількох не надто відомих широкоекранних стрічках. А ще він виявився талановитим продюсером: уже перший «млинець» Майкла у цій ролі, «Політ над гніздом зозулі» Мілоша Формана, отримав «Оскара» як найкращий фільм, не рахуючи чотирьох «золотих чоловічків» в інших номінаціях. Життя потроху налагоджувалось, Майкл потроху входив у раж і вже не сумнівався в тому, що примхлива кінематографічна фортуна на його боці.

      У 1977 році елегантний і перспективний продюсер-актор отримав запрошення на урочистий прийом у Білому домі з нагоди інавгурації президента Джиммі Картера. Накинувши оком на струнку золотоволосу красуню в сексуальній сукні карамельного кольору, Дуглас несподівано вирішив: пора звити власне гніздечко. 19-річній Діандрі Лукер — доньці австрійського посла — симпатичний хлопець також припав до душі.

      Нереалізована дипломатка радо пішла із сином зірки під вінець, а згодом, натхненна мистецтвом кіно, здобула ще й фах режисера-документаліста. Незабаром у подружжя народився син Кемерон, який з перших років свого життя сповна оцінив, як це важко — бути сином знаменитого батька. А Майкл справді старанно повторював поведінку свого батька, яка завдавала йому стільки болю в дитинстві. Щоправда, дружину з малим сином він офіційно не покинув, але ще невідомо, що гірше. Бо майже одразу після одруження в житті Дугласа-молодшого, як екранного, так і реального, почався етап «мужчини в розквіті сил». Його незворушний мачо у «Романі з каменем» та «Перлині Нілу» полонив серця жіночої статі, і пішло-поїхало... До слова, компанію пригодницькій парочці склав давній друг Майкла, Денні Де Віто, з яким вони свого часу під час навчання ділили на двох одну кімнату.

      Потім був перший і поки що останній «персональний» «Оскар» — за фільм «Уолл-стріт». А ще був «Фатальний потяг» — така собі підготовка до «Основного інстинкту», який став кульмінацією Майклових пристрастей.

      «Сивина в бороду», як відомо, на наявного в кожному чоловікові нечестивця впливає тонізуюче, і Дуглас винятком із цього правила не став. Щоправда, своїй дружині він зраджував і раніше, причому багато і часто, однак межу не перетинав. А межею терпляча Діандра вважала той момент, коли чоловік перестане її оберігати від гіркої правди. Власне, Майкл і раніше не надто в цьому сенсі старався, але принаймні додому коханок не приводив. І майже через двадцять років після їхнього шлюбу Діандра, яка доти намагалася самій собі заперечувати очевидне, наважилася запитати, чи правда, що Майкл її зраджує. «Звісно, люба, щодня. От щойно повернувся від класної жінки — тільки не питай, як її звати, всіх я все одно не пам'ятаю», — байдуже відповів благовірний і втупився в телевізор.

      Так у 50 із гаком років Дуглас залишився самотнім. Без дружини, без сина, який, позбавлений батьківської уваги, захопився наркотиками й поганими компаніями, і без кохання (прохідні секс-захоплення не рахуються). І захотілося змученому неспокійним життям немолодому вже чоловікові забути про постійну гонитву за молодістю й спізнати трохи простого сімейного щастя...

Тоді він і зустрів її.

Вона

      У 1969 році Майкл Дуглас знявся у своєму першому серйозному кінопроекті — грав хіпі-пацифіста, який вирішив піти воювати у В'єтнам. Відзначаючи своє 25-річчя, Дуглас був сповнений райдужних планів і вірив, що попереду в нього велике майбутнє. А у далекому від Америки Уельсі, в маленькому рибальському селищі Мамблз у сім'ї Джонсів — швачки-ірландки Пет і валлійця Дея, який працював на кондитерській фабриці, цього дня з'явилася на світ дівчинка, яку назвали Кетрін. До речі, Зета — це насправді не частина прізвища, а її друге ім'я, отримане «у спадок» від бабусі, якій воно, у свою чергу, дісталося від  її дідуся, котрий служив на однойменному кораблі.

      Для повноти біографічної довідки: у Кетрін є двоє братів — старший на чотири роки продюсер Девід і на три роки молодший Ліндон, який тепер є імпресаріо своєї сестри.

      Дуже швидко дівчинка збагнула, що всього у цьому світі їй доведеться досягати самостійно, адже ні багатенького дядечка, ні високопоставленого дідуся у неї немає. Уже в 4-річному віці дуже наполеглива Кетрін почала займатися танцями та співом у місцевому театральному гуртку при церкві. Коли дівчинці було 10, її помітили менеджери відомої театральної групи Багсі Мелоуна, і юна міс Джонс отримала свою першу роботу. Перші гроші вона заробила ще раніше — за рік до того завоювала Кубок національного танцювального конкурсу й отримала 250 призових фунтів. Тепер згадує, що від пуза наїлася морозива — у бідній сім'ї цією смакотою її балували нечасто. Та й зараз мільйонерка Кетрін дозволяє собі насолодитися морозивом нечасто — природна схильність до пишнотілості змушує сидіти на дієті.

      Театральна кар'єра Зети-Джонс стрімко розвивалася вже в Лондоні, куди вона переїхала в пошуках слави. Дівчина отримувала одну роль за іншою і вражала всіх своєю працьовитістю. А ще — прямотою, що межувала з грубістю. «Я вийшла з простого народу й зрікатися цього не збираюся», — гордо каже Кетрін. Так потроху-потроху вона пробилася й на телебачення, де зіграла в кількох серіалах. І навіть знялася у французькому фільмі — Філіпп де Брока запросив її у свою «Шехерезаду».

      Повернувшись до Британії, чорнокоса красуня втрапила в халепу: папараці застукали її разом із партнером по телесеріалу «Катерина Велика», Полом Макгенном. Чоловік був одружений, але це не завадило їм із Кетрін палко цілуватися. Спалахнув скандал, і Зета-Джонс вирішила від гріха подалі чкурнути за кордон. Тим паче, що в неї й без того вже з'являлися думки про Голлівуд.

      Звісно, на диво Кетрін не сподівалася й не мала жодних сумнівів, що у переповненому красивими старлетками Лос-Анджелесі їй доведеться прокладати дорогу до широкого екрану потом і кров'ю. Але не так склалося, як гадалося: завдяки тому, що в її доробку вже був голлівудський проект «Фантом», актрисі одразу вдалося отримати дрібну роль у телевізійному міні-серіалі «Титанік». Там-то її й примітив сам Стівен Спілберг. Саме такий типаж він шукав для фільму «Маска Зорро», тому на проби в Мексику підходящу зовні актрису запросив швидше «для галочки». Відбір Кетрін пройшла блискуче і стала партнеркою Антоніо Бандераса по фільму, який зробив її справжньою зіркою.

      А ще — познайомив із майбутнім чоловіком. Майкл Дуглас побачив яскраву красуню на презентації «Маски Зорро», де Кетрін, вдячна партнерові за «путівку» в найвищий ешелон Голлівуду, привселюдно поцілувала Бандерасові руку. Підстаркуватий донжуан на мить забув про свої недавні роздуми щодо сім'ї й «зав'язки» з випадковими розвагами і попросив познайомити його з цією «гарячою штучкою». Натхненний поглядом карих очей, Дуглас ляпнув «штучці» щось на кшталт: «Я б не проти стати батьком вашої дитини». Обурена нахабством «старигана» Кетрін так люто просичала: «Тільки спробуй!», що дивлячись, як красуня стрімко зникає в натовпі, Майкл збагнув: ось воно, спокійне сімейне життя. Цю жінку неодмінно треба полонити — для того, щоб не полоняти вже більше нікого.

Вони

      Як не дивно, йому вдалося. Майкл «на старості» таки змінився. Настільки, що по-справжньому закохався і навіть, як згодом зізналася журналістам сама Кетрін, мужньо витримав «випробувальний строк»: протягом дев'яти місяців цнотливо залицявся до майбутньої дружини, яка не дозволяла себе навіть поцілувати. Цим він підкорив непокірну валлійку остаточно. «Принагідно» Дуглас не без проблем розлучився з Діандрою, «відстібнувши» колишній дружині 80 мільйонів доларів відступного.

      Пара збиралася обвінчатися 25 вересня: мовляв: якщо вже вони народилися в один день, то чому б і нову сім'ю не «народити» саме цього числа? Не вийшло — виявилося, що Кетрін вагітна, а йти під вінець череватою вона не хотіла (хоча грати на шостому місяці у напруженому фільмі «Траффік» вагітність Зеті-Джонс не заважала). Довелося почекати появи на світ маленького Дугласа. Зате весілля було бучним і урочистим. Сукня нареченої за 250 тисяч доларів, понад три сотні гостей — звісно, лише найближчих родичів та друзів, серед яких тьма-тьмуща найяскравіших голлівудських зірок і навіть генсек ООН Кофі Аннан.

      Майкл із Кетрін буквально розцвів і помолодшав . Нині у щасливого подружжя вже двоє маленьких нащадків — компанію 6-річному Діланові складає 3-річна Керіс Зета Дуглас.

      А ще Майкл нарешті зблизився з батьком. Після інсульту, який Кірк переніс десять років тому, старий актор спершу став інвалідом, майже повністю втративши здатність рухатися й говорити, але через кілька років несподівано пішов на поправку й на весіллі сина вже виглядав живчиком, витанцьовуючи разом із пані Зетою, бабусею нареченої.

      «Хвороба зробила з нього іншу людину, — каже Майкл. — Він став добрим, чуйним і люблячим Кірком Дугласом, зовсім не таким, як раніше. І ми тепер справді відчуваємо, що ми — батько й син».

      Ось таке воно, справжнє сімейне щастя.

 

ПРЯМА МОВА

Майкл Дуглас

про сім'ю і зміну пріоритетів:

      — Коли народилася моя донька, я вирішив узяти тривалу відпустку (Майкл не знімався з 2003-го по 2006 рік. — Ред.). Більшість батьків відчувають провину через те, що не приділяють достатньо уваги своїм дітям, і я не виняток. З досвіду першого батьківства я добре знаю, що плоди виховання безпосередньо залежать від того, що ти вкладаєш у свою дитину. І тепер мої пріоритети сильно змінилися. Знаєте, коли тільки починаєш робити кар'єру, то ні на що інше не вистачає часу — мені особисто як представнику другого покоління в Голлівуді довелося докласти чимало зусиль для того, аби мене знали не тільки як «сина Кірка».

      Але тепер на першому місці у мене сім'я. Потім — робота в ООН як посла доброї волі, і лише на третьому місці — кар'єра. Це таке задоволення — прокидатися разом з дітьми вранці і вкладати їх спати увечері. І Кетрін мене підтримує в цьому, тож я анітрохи не шкодую про те, що відсунув професійні проблеми на другий план.

* * *

Кетрін Зета-Джонс

про виховання дітей:

      — Ми з Майклом вирішили, що не будемо зніматися одночасно, аби хоч хто-небудь із нас обов'язково був із дітьми. Тепер, коли черга доходить до Майкла, я завжди жартую: нарешті ти знову можеш зіграти свою найкращу роль — турботливої матусі для своїх нащадків.

      Ми, мабуть, не достатньо суворі батьки, але Майкл дітей дуже любить, а мене свого часу батьки тримали в чорному тілі, тому я пообіцяла собі бути якомога м'якшою з дітьми. І поки що вони нас не розчаровують.

...про свій стиль і аристократизм:

      — Так, я не ношу спортивних костюмів і безформних штанів. Бо вважаю, що виглядаю в них жахливо. Якщо я заробляю багато грошей і маю можливість витрачати їх на дорогий одяг і косметику, то чому повинна виглядати абияк і вдягати такі речі, ніби відкопала їх у сміттєвому бачку? Актори — це люди публічні, на них рівняються мільйони людей. А тому постійно триматися гідно — це частина нашої професії. Звісно, це важко, бо ми ж теж звичайні люди, але я навіть удома намагаюся вдягнути щось красиве, а не ходити в брудному халаті.

 

ФІЛЬМОГРАФІЯ

Кетрін Зета-Джонс

2005 — «Вихід», «Легенда Зорро», «Дим і дзеркала»

2004 — «Дванадцять друзів Оушена», «Термінал»

2003 — «Нестерпна жорстокість»

2002 — «Чикаго» (премія «Оскар» за найкращу жіночу роль)

2001 — «Американські улюбленці»

2000 — «Фанатик», «Траффік»

1999 — «Пригоди молодого Індіани Джонса: Війна в пустелі», «Примара будинку на пагорбі»

1998 — «Маска Зорро»

1996 — «Фантом»

 

Майкл Дуглас

2006 — «Я, він та ще один», «Охоронець»

2003 — «Так буває в сім'ї», «Весільна вечірка»

2001 — «Не кажи ні слова»

2000 — «Траффік», «Генії»

1999 — «Один день у вересні»

1998 — «Ідеальне вбивство»

1997 — «Гра»

1996 — «Привид і темрява»

1995 — «Американський президент»

1994 — «Викриття»

1993 — «Падіння»

1992 — «Основний інстинкт»

1990 — «Особливий день Землі»

1989 — «Чорний дощ», «Війна Роуз»

1987 — «Уолл-Стріт», «Фатальний потяг»

1985 — «Перлина Нілу», «Кордебалет»

1984 — «Роман із каменем»

1979 — «Китайський синдром»

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>