Гра у костi

22.09.2006
Гра у костi

Кальцій, який міститься у молоці, засвоюється не кожним організмом.

      Із дитинства ми чули, що для зміцнення кісток треба їсти зелень і сир, пити молоко, йогурти й кефір, словом, насичувати організм кальцієм — головним будівельним матеріалом кістяка. Паралельно зi споживанням молочних продуктів або таблеток з мікроелементами терапевти зазвичай рекомендують вживати морепродукти, яєчний жовток та оливкову олію — джерело вітаміну Д, який допомагає клітинам цей самий кальцій засвоювати. Особливо, як стверджують медики, такої «дієти» мусять дотримуватись діти (їхній організм стрімко росте) та люди похилого віку (для профілактики остеопорозу — захворювання, в результаті якого кістки стають тонкими й крихкими, а тому ламаються за першої-ліпшої нагоди). Традиційна медицина розглядала дефіцит кальцію та вітаміну Д як основну причину виникнення переломів при остеопорозі, тому з профілактичною метою літнім людям і дотепер призначають препарати, що містять ці мікроелементи.

      І все було б добре, якби шотландські дослідники не вирішили прискіпливо перевірити дієвість цих добавок до раціону. Як повідомляє медичний журнал «Лансет», науковці з'ясували, що вживання пенсіонерами біологічно активних добавок, які містять кальцій і вітамін Д, не запобігає появі специфічних переломів, пов'язаних з віковим зменшенням щільності кісткової тканини. Група вчених із Абердинського університету (Шотландія) під керівництвом професора Адріана Гранта протягом п'яти років слідкували за здоров'ям 5300 людей (85 відсотків із них — жінки) віком від 70 років і старше, які потерпали від остеопорозу і переломів, пов'язаних із хворобою. Усіх піддослідних розділили на чотири групи: першій давали тільки препарати вітаміну Д, другій — тільки кальцій, третій — кальцій та вітамін Д, четверта група слухняно ковтала плацебо (пігулку без будь-якого лікувального начиння).

      Шотландські дослідники відзначили, що за час спостереження переломи кісток сталися у 13 відсотків пацієнтів. При цьому частота травмування жодним чином не залежала від того, до якої саме групи належали люди. Іншими словами, бабусі й дідусі, які регулярно вживали біодобавки, ходили в гіпсі не рідше від людей, які не отримували жодного вітамінно-кальцієвого підживлення. А заразом виплив на поверхню ще один факт: прийом препаратів спричиняє у літніх людей проблеми з травленням.

      Аналогічні результати дали дослідження, проведені ученими з науково-дослідного інституту Мензіс (Тасманія, Австралiя). Як повідомляють «Медновини», біодобавки з кальцієм, які медики призначають здоровим дітям для зміцнення кісток, насправді не знижують ризик виникнення переломів кінцівок. Австралiйськi вчені спостерігали за трьома тисячами дітей віком від трьох до вісімнадцяти років, які одержували біодобавки з кальцієм або плацебо. Через два роки за допомогою методів денситометрії (визначення мінеральної щільності кісткової тканини) у малечi оцінювалася міцність кісток рук, стегон і хребта.

      Здавалося б, у тих малюків, які активно гризли кальцій, кістки мусили бути набагато міцнішими, ніж у їхніх «плацебних» товаришів. Утім з'ясувалося, що у всіх дітей — незалежно від кiлькостi надходження кальцiю в органiзм — показники мінеральної щільності кісткової тканини хребта і стегон були майже однаковими. Невеликий позитивний ефект біодобавок спостерігався лише стосовно кісток рук — там показники були трохи вищі, ніж у контрольній групі.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦIВ

      Щодо українських лікарів, то вони частково погоджуються з висновками іноземних дослідників, частково — ні.

      «Не можна ставити знак «дорівнює» між усіма препаратами кальцію, які сьогодні можна купити в аптечних кіосках, — стверджує лікар-терапевт Київського обласного центру охорони материнства й дитинства, кандидат медичних наук Олеся Тимошенко. — Все залежить від того, наскільки якісним є мікроелемент, що входить до складу пігулок чи капсул, і наскільки легко він засвоюється людським організмом. Кальцій, який надходить до системи травлення з їжею та водою, зазвичай є біологічно малоактивним. Копійчаний глюконат кальцію проходить крізь організм «транзитом», бо в цих пігулках, крім крейди, практично більше нічого немає. І скільки ж треба з'їсти тієї крейди, аби дійсно отримати бажаний ефект... Інша річ — біодоступний кораловий кальцій. При контакті з водою він переходить в іонную форму й легко засвоюється клітинами організму, тож може допомогти крихким кісткам. Але ж і різниця в ціні є досить відчутною — такий препарат коштує не 60 копійок, а близько 60 гривень за упаковку».

      «Для профілактики й лікування остеопорозу мало просто їсти багато молочних продуктів та вживати препарати кальцію, — стверджує президент Вертебрально-оздоровчого центру, заслужений тренер України В'ячеслав Євмінов. — Для того, аби мікроелемент залишився у кістковій тканині та зміцнив хребет, треба навантажити глибинні м'язи, які живлять усю цю систему. Якщо м'язи не будуть працювати, «відтягуючи» для себе (а, значить, і для сусідів — хребців та міжхребцевих дисків) насичену поживними речовинами кров, то кальцій просто не зможе пробитися до хворих тканин. Тому лікувальне харчування треба обов'язково поєднувати зі спеціальними вправами. Тоді буде результат».