Уколи гальмують

22.09.2006
Уколи гальмують

Ефективною вакциною можна убезпечити від пташиного грипу і цих гусей із Софіївського парку (Умань). А заразом — дітлашню, яка не боїться годувати дзьобатих. (Фото автора.)

      За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сума збитків, що їх зазнає людство у разі виникнення пандемії пташиного грипу, може сягнути за трильйон доларів. Якщо, звичайно, вірус H5N1 або його рідний «брат» H5N3 після ланцюжка мутацій таки навчиться вільно передаватися від однієї людини до іншої як звичайний грип. Скільки залишилося чекати до того катастрофічного моменту, сьогодні не може впевнено сказати жоден фахівець. «Вірус живе за своїми законами, на які ми поки не навчились впливати, — констатує завідувач кафедри мікробіології, вірусології, імунології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця, академік Володимир Широбоков. — Там своя «фабрика». Всі ми зараз сидимо на пороховій дiжці й чекаємо, коли почнеться глобальна катастрофа».

      Утім просто сидіти й чекати, поки курячий вірус нарешті підбере ключик до людського організму, науковці не бажають. Дослідники різних країн просиджують халати в лабораторіях, аби винайти ліки для порятунку людей, у чиєму організмі господарює вірус-мутант, та вакцину для «вирощення» людського імунітету проти пташиної зарази. Щоправда, позитивних результатів вдалося досягти тільки у виробництві вакцини для пернатих — аби кури не кашляли, але й те непогано. Ветеринари впевнені — якщо зробити щеплення птахам, то вони не зможуть стати джерелом інфекції, тож і люди матимуть більше шансів щасливо дожити до старості, так і не дізнавшись, як воно — грипувати «по-курячому».

      Ще місяць тому, коли було заанонсовано головою Державного департаменту ветеринарної медицини Іваном Бісюком, Україна мала розпочати серійне виробництво вакцини від високопатогенного пташиного грипу для птахів. Окрилені досвідом нашої сусідки-Росії, яка воює з численними джерелами пташиної зарази не стільки за допомогою «гестапівських» методів паленого пір'я, скільки за допомогою одноразових шприців і ампул, вітчизняні біофабрики (спочатку Херсонська, а потім  і Сумська) планували поставити «на конвейєр» препарат, аналогічний закордонним зразкам. Втім не так сталося, як гадалося. Кореспондентка «УМ», яка вирішила з'ясувати ціну однієї ампули «курячого спасіння» та плани ветеринарів щодо масштабності застосування препарату, дізналася, що жодна з біофабрик своїх планів не втілила в життя. На сьогоднішній день у нашій державі пройшли випробування лише три іноземні вакцини: виробництва Франції, Нідерландів та Китаю. Усі три препарати, як стверджують ветеринари, є високоефективними у попередженні захворювання птахів на грип.

      Як розповів «УМ» головний спеціаліст Управління забезпечення протиепіозоотичної роботи Державного депертаменту ветеринарної медицини України Дмитро Мороз, на сьогодні в Україні відбувається випробування двох вітчизняних вакцин проти грипу, виробниками й розробниками яких є Харківський інститут експериментальної клінічної ветеринарної медицини та корпорація «Укрветкомпостач». Жоден із цих препаратів ще не показав стійкого позитивного результату, вакцини досі не зареєстровані в Україні, але скоро ситуація має змінитися. За словами Дмитра Мороза, вчора до Херсонської біофабрики (де, власне, і відбувається остаточний етап випробування) виїхала спеціальна комісія для перевірки якості препарату, а про результати «ревізії» ми дізнаємося трохи згодом.

      Як додав Дмитро Мороз, питання вакцинації на промислових птахогосподарствах у нас не розглядається, і цьому дається логічне пояснення: «На фабриках забезпечується закритий режим утримання птиці, зведено до мінімуму можливість захворювання птахів, а контакт бройлерів із дикими носіями вірусу там, у принципі, неможливий. Вакцину можна застосовувати хіба що в зоопарках та в заповіднику Асканія-Нова. Можливо, ми будемо вакцинувати свійських птахів у так званих неблагополучних пунктах або ж у сусідніх селах — для створеня якоїсь буферної зони навколо джерел поширення пташиного грипу. У будь-якому разі, рішення буде приймати Державна надзвичайна протиепіозоотична коміся при Кабінеті Міністрів — після обговорення із низкою фахівців результатів випробування української вакцини для птахів».