«Людські» гроші

19.09.2006
«Людські» гроші

З пристрастю — про пенсiї. (Фото Прес-КIТ.)

Мінімальна зарплата зросте на місяць пізніше від запланованого

      Кабінет Міністрів Віктора Януковича оприлюднив проект бюджету на 2007 рік. Незважаючи на гостру й тотальну критику політики своїх попередників і звинувачення їх у «проїданні» бюджетних коштів, новий уряд соціальну сферу, судячи з проекту, також голодною не залишить. Як повідомляє прес-служба Міністерства праці та соціальної політики, Кабмін наступного року збирається значно збільшити соціальні видатки. Зокрема, у 2007 році планується тричі підвищувати мінімальну заробітну плату та прожитковий мінімум. От тільки без корекції запланованих минулим урядом підвищень теж не обійшлося: мінімальною зарплата у 400 гривень мала стати ще цього року — у грудні, однак уряд Януковича планує підвищувати її на місяць пізніше — з 1 січня 2007 року. Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник уже назвав це грубим порушенням закону про Держбюджет. «Це норма бюджету цього року, і під це закладені кошти. 400 гривень — мiнiмальна зарплата, яку люди мають почати одержувати з 1 грудня цього року, — цитує Віктора Пинзеника УНIАН. — Це спроба скоротити соціальну складову бюджету, який за своєю суттю має соціальну природу».

      Не в захваті від подібних ревізій і колишній віце-прем'єр із гуманітарних та соціальних питань В'ячеслав Кириленко, нині народний депутат від «Нашої України». «Я переконаний, що темпи зростання соціального захисту при уряді Януковича будуть уповільнені на цей раз так само, як і тоді, коли Янукович був уперше Прем'єром, — коментує «УМ» плани Кабміну В'ячеслав Анатолійович. — Я нагадаю: саме перший уряд Януковича зменшив мінімальну заробітну плату із 237 до 205 гривень, що і дотепер є безпрецедентним для України. Упродовж 2005—2006 років уряди, сформовані Президентом Ющенком, збільшували мінімальну зарплату протягом року по чотири рази. Тобто ці збільшення відбувалися вісім разів і зростання мінімальної зарплати загалом склало 46 відсотків. Тепер уряд Януковича пропонує у наступному році збільшення мінімальної заробітної плати всього на 12 відсотків — тобто на 50 гривень. І крім того, планує перенести запровадження мінімальної заробітної плати  400 гривень із 1 грудня, яке заплановане попереднім урядом, на 1 січня. Для мене це є початком реалізації неодноразово зроблених заяв про перегляд соціальних завоювань попередніх урядів. І, думаю, така політика не залишиться без належної уваги і гострого опонування з боку нашої парламентської фракції».  

      Загалом же плани Кабміну такі. Передбачається підвищення мінімальної заробітної плати: з 1 січня — 400 гривень, із 1 липня — 420 гривень та з 1 грудня — 450. Як зазначають у Мінпраці, розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетної сфери мають підвищитися за рік (проти грудня 2006 року)  на 12,5 відсотка. На це додатково передбачено 6,4 мільярда гривень. Планується випереджальне щодо інфляції підвищення прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць в порівнянні з 2006 роком — на 8 відсотків. На 2007 рік прожитковий мінімум встановлюється на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі: з 1 січня — 492 гривні, з 1 квітня — 501 гривня, з 1 жовтня — 510 гривень.

      Планують також урядовці збільшити допомогу сім’ям із дітьми, стипендії студентам та учням професійно-технічних навчальних закладів, чорнобильські виплати, пенсії. Додатковий ресурс на ці цілі — 1 мільярд  гривень. Державні допомоги, пільги, компенсації, гарантії та інші соціальні виплати надаватимуться з урахуванням сукупного доходу громадян та їхнього матеріального стану. Також, за планами, збільшуються видатки на надання пільг та житлових субсидій населенню на 1,1 мільярда гривень; на чверть зростають видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; майже на 60 відсотків збільшується сума видатків на компенсації сім'ям із дітьми та на безоплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; планується до 31 грудня 2007 року завершити виплати перерахунку компенсацій громадянам за втрачене нерухоме майно у разі відселення або самостійного переселення з радіоактивно забруднених територій, виплачених у період 1992—1996 років. Також на 63 відсотки планується збільшити виплати на різного роду допомогу інвалідам та на 25,4 відсотка збільшити програму субсидіювання населення.

Ті ж самі плани, а дефіцит більший

      Наміри нового Кабміну в соціальній сфері особливо не різняться від попередників: пріоритет — активна політика зайнятості, ліквідація заборгованості з зарплат (до речі, Прем’єр Янукович обіцяв до кінця року побороти цю проблему в Україні). А ще Міністерство праці планує зменшити навантаження на роботодавця, знизивши навантаження на фонд оплати праці на 10 відсотків. І легалізувати заробітну платню. Також у планах на 2007 рік — бездефіцитний бюджет Пенсійного фонду (і це при тому, що, як зазначає «Комерсант», витрати його зростуть на 32 відсотки — із 70 до 92 мільярдів гривень). Також обіцяють збільшити виплати новонародженим — аж у 2,4 раза! На ці витрати передбачено замість 3,69 мільярда гривень до 8,967. Щоправда, чи вдасться і як саме реалізувати такі амбітні плани — побачимо.

      Тим часом Віктора Пинзеника насторожує розмір дефіциту бюджету, який затвердив уряд у проекті бюджету — він називає його «критичним і таким, що викликає тривогу» (а це, нагадаємо, 15,1 мільярда гривень). «Викликає тривогу сам факт збільшення дефіциту бюджету, — зазначає Віктор Пинзеник, — А будь-які посилання на інші країни, котрі мають такий же розмір дефіциту, недоречні, адже українська економіка значно менша за масштабами». А тому, за словами пана Віктора, покриття цього дефіциту за рахунок «втягнення держави у борги» є небезпечною тенденцією. «Державні позички будуть тягарем для кожного громадянина України довгі роки», — цитують Пинзеника «Подробности».

Максимальна пенсія — п'ять тисяч гривень

      Безперечно справедливе й довгоочікуване рішення, на яке зважується Кабінет Міністрів, — обмеження максимального розміру пенсій. Таке «обрізання» уряд запропонує Верховній Раді, а от чи піде вона на нього — питання відкрите. За задумом, найбільша пенсія, призначена за «особливі» заслуги, сягатиме 5 тисяч гривень (або 12 мінімальних пенсій). А зараз, до речі, деякі виплати сягають 25—30 тисяч гривень.

      Опозиція сприйняла таку ініціативу на «ура» і вже записала її у перелік своїх перемог. «Приємно, що під впливом опозиції уряд Януковича сьогодні готовий переглянути розмір пенсій, обмеживши максимальний їхній розмір», — коментує наміри Кабміну заступник керівника фракції БЮТ Микола Томенко. Він нагадує, що саме у 2005 році було запроваджено обмеження на максимальний розмір пенсії, яка не могла становити більш як 12 прожиткових мінімумів (на той час — 3960 гривень). Згодом, після бурхливих дискусій, це обмеження було зняте, що уможливило отримання окремими «елітними» пенсіонерами — народними депутатами, державними службовцями, колишніми суддями та деякими іншими категоріями громадян  пенсій, які могли становити кілька десятків тисяч гривень (від 70 до 90 відсотків їхніх посадових окладів).

      Водночас, на думку народного депутата, справедливо було б переглянути і «елітні» пенсії, які перевищують вказану суму та були призначені раніше. «Добре, що урядова коаліція у такий спосіб намагається позбутися помилки, якої припустилися свого часу депутати від політичних сил, які її сформували, — відзначив Микола Томенко. — Адже у 2005 році подання до Конституційного Суду, який зняв заборону на обмеження верхньої межі пенсій, підписали 11 парламентаріїв від фракції комуністів та 8 депутатів з Партії регіонів». Микола Томенко звернув увагу і на той факт, що запропоноване обмеження розміру пенсій суперечить висловленій раніше Міністерством праці нинішнього уряду пропозиції про довічне закріплення за посадовцями статусу міністрів. У разі встановлення цієї норми, пенсії міністрів встановлювалися б у обсязі, який би не набагато відрізнявся від нинішньої зарплати міністра 20 тисяч гривень. Тому, вважає Томенко, обмеження верхньої межі пенсій слід вважати фактичною відмовою уряду від ідеї «довічних міністрів», яка викликала несприйняття в суспільстві.

      До речі, слід відзначити, що чимало експертів та народних депутатів впевнені, що проект бюджету на 2007 рік навряд чи залишиться у тому вигляді, у якому його представив Кабмін. А тому всі ініціативи та плани ще можуть бути відредаговані чи відмінені.