Жити стане краще?

14.09.2006
Жити стане краще?

Вiктор Янукович вiдкриває засiдання. (Фото Укрінформ.)

      Учора уряд Віктора Януковича під його ж керівництвом перейшов до головного – озвучування своїх офіційних намірів на найближчий рік. Відбулося це на засіданні Кабміну в контексті роботи над держбюджетом-2007.

      Так, Кабінет Міністрів пропонує затвердити проект зведеного бюджету на наступний рік із доходами 179,3 млрд. грн. і видатками — 196,4 млрд. грн. Проектом передбачається визнати дефіцит державного боргу в розмірі 15,1 млрд. грн., або 2,55% ВВП.

      Проект бюджету розроблений, виходячи з прогнозів росту ВВП на 6,5%, інфляції — на рівні 7%, при середньорічному обмінному курсі долара на рівні 5,1 грн.

      За прогнозами уряду, номінальний ВВП у 2007 році становитиме 594,1 млрд. грн., фонд оплати праці — 191,1 млрд. грн.

      Також Кабмін схвалив проект програми соціально-економічного розвитку України на 2007 рік. Як повідомив журналістам міністр економіки Володимир Макуха, основними цілями програми визначені розвиток інноваційної моделі економіки шляхом створення умов для дії технопарків і функціонування венчурних фондів. Проект програми передбачає також заходи, спрямовані на кардинальне збільшення притоку інвестицій, зокрема через механізми розвитку вітчизняного фондового ринку. Одне з пріоритетних завдань — формування позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу шляхом підтримки вітчизняних експортерів, а також розробки системи імпортозаміщення. «Чим наша програма відрізняється від попередніх — це тим, що її пріоритети, цілі й критерії чітко взаємопов'язані», — каже Макуха.

      Крім того, інформує УНІАН, уряд має намір радикально скоротити кількість державних цільових програм. За словами того ж міністра економіки, сьогодні державний бюджет фінансує понад 300 держпрограм, при цьому рівень їхнього фінансового забезпечення іноді становить від 20 до 30 відсотків. А необхідність скорочення продиктована прагненням сконцентрувати фінансові потоки на найбільш пріоритетних напрямах.

      За словами вже першого віце-прем’єра Миколи Азарова, уряд планує до кінця року зробити бездефіцитним бюджет Пенсійного фонду, «як і бюджети інших соціальних фондів». Представник Партії регіонів висловив переконаність у тому, що в 2007 році не призначатимуться необгрунтовано високі пенсії, як це було раніше. Крім того, буде переглянуто розмір вихідної допомоги деяким категоріям працiвникiв, що досі іноді сягала 700 тис. грн.

      Загалом, наступного року Кабінет Міністрів планує значно збільшити соціальні виплати. Про це, як передає УНІАН, повідомив уже міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. Зокрема, уряд планує на 24,6% наростити виплати за чорнобильськими програмами, на 63% — виплати на різного роду допомогу інвалідам та на 25,4% — програму субсидіювання населення. Міністр також висловив своє задоволення тим, що у 2007 році передбачається зростання фонду оплати праці на 20%.

      Гучних гасел не бракує: Кабмін передбачає в 2007 році одержати 10 млрд. грн. від приватизації і направити їх на інновації; бюджет на наступний рік покликаний відновити пропорції в економіці й забезпечити перехід до її зростання!

      Крім іншого, уряд планує створити стабілізаційний фонд у розмірі 3 млрд. грн. Витрачати ці кошти, за словами пана Азарова, передбачено або на компенсацію вартості енергоносіїв у разі її зростання вище за прогнозні рівні, або на інфраструктурні реформи. Або... Це вже слід контролювати громадськості, як і виконання інших обіцянок уряду Януковича.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>