Як дурень по воді ходив

07.09.2006

«Застав дурня молитися, то він і лоба розіб'є», — ця приказка, якщо її вживати у буквальному сенсі, якнайкраще підходить до проповідника із Габону Франка Кабеле. Щоправда, на відміну від абстрактного дурня цілком реальний Франк від надто буквального і ревного наслідування постраждав значно серйозніше. А ще — від власної безпідставної й навіть богохульної самовпевненості. Адже наслідував 35-річний Кабеле не кого-небудь, а самого Ісуса Христа.

      Кілька днів тому проповідник зібрав свою паству й урочисто повідомив, що йому було знамення. Сам Господь Бог нібито повідомив чоловікові, що він уже досягнув того рівня святості, коли зможе повторити одне з чудес Ісуса: ходити по воді. Єдине, що для цього потрібно «святому» — це безмежна віра у свої можливості.

      Наступного дня на берег річки Комо подивитися, як Кабеле чимчикуватиме по воді, прийшла сила-силенна глядачів із місцевого й сусідніх сіл. Новоявлений «месія» планував перейти дельту річки, яку селяни зазвичай перепливають на човнах близько 20 хвилин. Франк зайшов у воду, але дива не сталося. Однак, пам'ятаючи наказ зі свого видіння, проповідник щиро вірив у те, що таки зможе піднятися на поверхню і йти по ній, як по суші. Так він і йшов доти, доки повністю не сховався під водою. Упертість чоловіка була така безмежна, що, навіть відчуваючи, як у легенях закінчується повітря, він не сплив, а продовжував іти по дну, доки не втопився. А коли  глядачі, які чесно чекали «чуда», збагнули, що його не буде й треба невдаху-чудотворця рятувати, було вже пізно — реанімації він не підлягав...