Удар нижче дона

07.09.2006
Удар нижче дона

Віргінія Вальєхо.

      Колишня дикторка новин на колумбійському телебаченні, секс-символ Колумбії 80-х років Віргінія Вальєхо, яка два місяці тому втекла до США, пише книгу. Це не просто мемуари, а справжня «бомба». Адже жінка описує свої стосунки зі всесвітньо відомим наркобароном Пабло Ескобаром.

      Пані Вальєхо була коханкою Ескобара. За її словами, через ліжко наркобарона пройшло багато жінок з вищого світу Колумбії. Але головне не це, а знання Віргінії про зв'язки зі злочинним магнатом нинішньої політичної еліти країни. Телевізійна журналістка залишила Південну Америку й перебралася до Північної саме після того, як уперше оприлюднила дані про залежність від покійного дона Пабло високопоставлених чиновників Колумбії. Зокрема, екс-коханка дала свідчення проти сенатора, колишнього міністра Альберто Сантофіміо, обвинуваченого в убивстві кандидата в президенти Луїса-Карлоса Галана в 1989 році. Під прицілом пера Віргінії опинилися й інші посадовці.

      Загалом, як переказує сайт NEWSru.com, картель Ескобара під назвою «Медельїн» контролював більшість поставок колумбійської наркоти до США, Мексики, Пуерто-Ріко й Домініканської Республіки. Бойовики цієї групи вбили трьох кандидатів у президенти Колумбії, вчинили низку інших гучних терактів. Наркобарон  загинув у 1993 році в перестрілці з поліцейськими, його картель після того розвалився, але на високих постах у Колумбії — мабуть, найбільш «нарковмісній» державі світу — i досі залишається достатньо чиновників, які можуть постраждати від викривань Ескобарової наложниці.