«Антикризовики» + «НУ» = національна єдність?

07.09.2006
«Антикризовики» + «НУ» = національна єдність?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

      Уже наступного тижня у Верховній Раді функціонуватиме «широка» коаліція, яка до кінця року налічуватиме понад 300 депутатів. Такі прогнози, з огляду на те, як у нас творяться коаліції, звісно, аж надто оптимістичні, але люди, які їх дають, просто так слів на вітер не кидають. Вирішити все до початку наступного пленарного тижня обіцяє лідер фракції Соцпартії Василь Цушко. А зібрати під коаліційним омофором конституційну більшість парламентаріїв до Нового року планує один із керівників Партії регіонів Євген Кушнарьов.

      Протягом вівторка-середи у Верховній Раді та за її межами тривали консультації й переговори щодо створення нової, чи, точніше, розширення «старої» коаліції. Актуальне донедавна питання щодо того, увійде «Наша Україна» до «антикризової» більшості, раніше створеної ПР, СПУ й КПУ, чи коаліційна угода, а відповідно, й коаліція буде новою, здається, вже розв'язане. Причому досить дивним чином. Раніше, нагадаємо, «Наша Україна» виступала за створення нової більшості, тоді як учасники старої пропонували просто приєднатися до них. Тепер же всі учасники нібито погоджуються на компромісний варіант: зміну назви на «коаліцію національного єднання» й «підрихтування» наявної коаліційної угоди. Хоча, знову ж таки, наближені до переговорної групи нардепи роблять такі висновки на даний момент, і до вівторка все може змінитися.

      Наразі ж відомо хіба те, що комуністи в коаліції залишаться за будь-яких умов — ні Партія регіонів, ні СПУ заради дружби з «Нашою Україною» відмовлятися від старих друзів не збираються. Як розповів журналістам член робочої групи, що займається обговоренням «коаліційних» питань, «нашоукраїнець» Анатолій Кінах, «створення нової коаліції відбуватиметься не через ліквідацію попередньої, і всі ці процедури чітко виписані в змінах і доповненнях до регламенту діяльності ВР».

      Наступне засідання робочої групи, за словами Кінаха, відбудеться у суботу. А доти над змістовною частиною проекту угоди про створення коаліції національної єдності, включаючи регламентну частину і розподіл сфер відповідальності, працюватимуть експерти від усіх чотирьох сил. Анатолій Кирилович також повідомив, що сторони домовилися паралельно з формуванням змістовної частини коаліційної угоди прискорити підготовку програми діяльності Кабміну з тим, щоб затвердити угоду про створення коаліції національної єдності і програму діяльності уряду практично одночасно. «Це необхідно для того, щоб забезпечити виконання стратегії розвитку України, що має бути чітко зафіксовано в документах. Ми домовилися, що все це відбуватиметься згідно з вимогами Конституції і регламенту Верховної Ради», — зазначив голова Партії промисловців і підприємців. Також у ході переговорів було ухвалено рішення, що сторони домовляються чітко виконувати положення Меморандуму про створення коаліції національної єдності, і рахують у коаліційній угоді положення Універсалу національної єдності.

Учора, після ранкових переговорів із потенційними союзниками по парламентській більшості, представники «Нашої України» пішли на Банкову — зустрічатися з Президентом з його ж ініціативи. Як повідомляє прес-служба глави держави, у розмові брали участь, зокрема, керівник фракції «НУ» Роман Безсмертний, народні депутати Юрій Єхануров, Анатолій Кінах, Анатолій Матвієнко та міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

      Як розповів після цієї зустрічі народний депутат Володимир Стретович, поговоривши з Президентом, «нашоукраїнці» вирішили, що подумають про те, вступати до коаліції чи ні, вже тоді, коли буде остаточно опрацьовано проект коаліційної угоди. Наступного тижня в них також запланована участь із Віктором Ющенком.

      Стретович зізнався, що в розмові йшлося і про кількість членів фракції, які не готові увійти до широкої коаліції. Особисто лідер Християнсько-демократичного союзу вважає, що фракція повинна визначитися із консолідованою позицією: або входити у більшість повним складом, або не входити взагалі.

 

ДО РЕЧІ

      Питання перейменування «антикризової» коаліції в коаліцію національної єдності буде вирішуватися на загальних зборах існуючої коаліції. Як передає УНІАН, про це вчора cказав журналістам народний депутат і віце-прем'єр, один із лідерів Партії регіонів Андрій Клюєв. За його словами, пропозиція «Нашої України» про перейменування буде обговорена з кожним членом «антикризової» коаліції.

      Говорячи про вчорашнє засідання робочої групи щодо переформатування коаліції, Клюєв нагадав: місяць тому було сформовано уряд на базі чотирьох політичних сил — Партії регіонів, «Нашої України», КПУ і СПУ, і тепер вони зібралися, аби «зафіксувати цей факт на папері в коаліційній угоді, в регламенті».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>