«Фарт» спрацює знову?

05.09.2006
«Фарт» спрацює знову?

У спарингу проти ЦСКА дніпрянин Андрій Русол зіграв усі 90 хвилин. (Фото УНІАН.)

      Завтра поєдинком у Києві зі збірною Грузії команда Олега Блохіна відкриє для себе відбірковий цикл чемпіонату Європи-2008. А минулої п'ятниці на динамівській базі в Кончі-Заспі наставник «синьо-жовтих» провів передматчеву прес-конференцію. Блохін повідомив, що до матчу середи готуються 20 чоловік — усі викликані, крім травмованих Мілевського та Кучера. Керманич збірної підкреслив, що проблем у нього зараз немає, і за звичкою «наїхав» на пресу. Цього разу — за те, що «травить» Шевченка: виявляється, «Андрій прилетів до Києва вчасно і разом з усіма провів у перший день два тренування».

      Крім іншого, Блохін «намалював» вимоги до гравця, який хоче грати у збірній: «Він має підходити під нашу модель, а його людські якості мають відповідати тому мікроклімату, який є у національній команді. Якщо цей гравець буде мегазіркою, але створюватиме мені проблеми, то я його не запрошу».

      Відповів тренер і на конкретне питання щодо завдань на новий відбірковий цикл: «Усі очікують, коли я щось скажу і не виконаю. Але я за духом — переможець, не вмію програвати. Коли навіть програю, то виношу з цього лише те, що може позитивно позначитися на подальшій роботі. Розумію, що в нас група ще складніша, ніж у попередньому відборі (суперники — Італія, Франція, Шотландія, Грузія, Литва, Фарери. — Ред.). Проблема в тому, що до нас ставляться як до чвертьфіналістів чемпіонату світу. З іншого боку, команда здобула колосальний досвід, є впевненість у своїх силах, є «кістяк», стабілізовано гру. Думаю, що в нас більше не буде «хитань», з'явилася добра психологічна стійкість».

      Мета Блохіна залишається незмінною: перше чи друге місце в групі. «Думаю, основна боротьба в нас буде зі збірними Франції та Італії, — каже головний тренер. — Щоб досягти необхідного результату, необхідно брати вдома очки в матчах з усіма, прагнути не програти в поєдинках з основними конкурентами».

      Олег Блохін не став характеризувати першого суперника, поки не одержить інформацію від помічника Володимира Веремєєва, який мав дивитися матч Грузія — Франція у Тбілісі; він же полетить на матч французів та італійців до Парижа. Але головний тренер заздалегідь висловив переконання, що наша гра з грузинами триватиме «на нервах».

      До речі, переживає Блохін і за глядацьку підтримку. За визнанням наставника збірної, київський уболівальник «переситився» футболом, і «дай Боже, щоб на матч із грузинами зібралося 40 тисяч, які може прийняти «Олімпійський».

      З іншого боку, цей цикл не надто підходить для гостювання збірної в інших містах. По-перше, сучасні бази є лише в Києві та Донецьку. І якщо говорити про домашню гру не в Києві цієї осені, тобто 11 жовтня проти Шотландії, то для команди вельми проблематично відновитися, підготуватися й перелетіти в інше місто за короткий проміжок часу після виїзного поєдинку 8 жовтня у Римі.

* * *

      У суботу збірна України зіграла товариський матч із київським ЦСКА. Як уже не раз зазначав Блохін, цього суперника обрали «на фарт», адже перед «кваліфайном» ЧС-2006 «синьо-жовті» проводили спаринг саме з київськими армійцями, і закінчилося все вісімкою кращих команд планети. «Середняк» першої ліги виправдав сподівання, зігравши на рівних у перші 15-20 хвилин і навіть відкривши рахунок. Надалі ж підопічні Блохіна створили з дюжину моментів і п'ять із них реалізували. Цікаво, що два тайми відіграли лише Русол та Ткаченко, інші провели на полі по 45 хвилин.

 

ТАБЛО

Україна — ЦСКА — 5:1

Товариський матч. Конча-Заспа

      Україна (1-й тайм): Шовковський, Несмачний, Русол, Єзерський, Ткаченко, Гусєв, Тимощук, Ребров, Назаренко, Калиниченко, Шевченко

      Україна (2-й тайм): Кернозенко, Свідерський, Русол, Гусин, Ткаченко, Шелаєв, Ротань, Рикун, Воробей, Воронін, Белік

      Голи: Гусєв, 33; Шевченко, 41; Воробей, 51, 83; Белік, 82 — Яланський, 28 (пен.)

      Нереалізоване пенальті: Шевченко, 30