Депутат Ш. — убивця?

05.09.2006

      Вибухова новина: правоохоронці підозрюють, що замовником убивства полковника УБОЗу Романа Єрохіна є народний депутат, який входить до складу фракції блоку Юлії Тимошенко. Про це увечері в п'ятницю повідомила «Українська правда» з посиланням на поінформовані джерела у міліції. В принципі, ще коли керівник МВС Юрій Луценко місяць тому заявляв про викрадення полковника міліції, то натякав, що ця справа може стати вибуховою для багатьох фракцій ВР «по різні боки барикад». Але наразі назвали лише БЮТ, про інші політичні сили, причетні до донецьких «розборок», не йдеться.

      Хто ж цей депутат — замовник убивства «мента», який викривав конвертаційні центри з відмивання валюти на Донеччині? Джерело в МВС, незважаючи на анонімність, відмовилося назвати «УП» прізвище підозрюваного парламентарія, але «втаємничено» сказало, що воно починається на букву «Ш» i у виборчій документації списку БЮТ цей чоловік значиться як керівник благодійного фонду. За таких даних не важко зрозуміти, на кого натяк, достатньо лише переглянути списки БЮТівців у ВР, — благодійник на «Ш» там лише один. Але оскільки підозрюваним він є неофіційно, суд не визнавав його вини, та й у МВС лише збираються з початком сесії парламенту домагатися від прокуратури подання на зняття з цього нардепа депутатської недоторканності з метою притягнення до кримінальної відповідальності, «УМ» із морально-етичних та юридичних причин утримується від публікації прізвища. Усьому свій час, тим більше, не відомо, наскільки ця інформація «УП» є достовірною i чи не підкинули зацікавлені правоохоронці чергову «качку» в мас-медіа.

      Думку самого підозрюваного у «справі Єрохіна» дізналися в газеті «Дзеркало тижня». «ДТ» також не повідомляє імені нардепа, натомість він уже заявив журналістам, що його ніхто у зв'язку із цим злочином не допитував, ніхто офіційно не повідомляв про те, що його прізвище взагалі фігурує у цій справі. «Я думаю, це політика. У людей є бажання перевести цей скандал на політичний грунт і сховати дійсних замовників злочину», — каже депутат i спростовує своє близьке знайомство із загиблим полковником Єрохіним, хоча й чув про нього на Донбасі.

      На захист підлеглого став i один iз лідерів БЮТ Олександр Турчинов, який назвав підозри щодо свого депутата «брехнею i провокацією влади, яку намагалися розмістити в трьох виданнях». «Брудом поливають опозицію, щоб задати контекст перед початком сесії Верховної Ради», — вважає Турчинов.

            Цікаво, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко спростував інформацію «УП» про те, ніби прокуратура готує подання до парламенту про позбавлення Ш. недоторканності. «За моїми даними, ще не зібрана достатня доказова база щодо версії про причетність одного з депутатів Верховної Ради як замовника цього злочину, а виходить, ще нема можливості готувати подання про позбавлення його недоторканності», — каже Луценко. Натомість міністр упевнений, що зібраних доказів цілком достатньо для підтвердження головної версії слідства МВС — полковник Єрохін постраждав за свою непримиренну боротьбу зі злочинними конвертаційними центрами. Адже зараз існує чимало припущень, що полковник був не таким уже й «білим i пухнастим», що Єрохіна нібито прибрали за службовий рекет конкуренти його могутніх господарів тощо. Незважаючи на це, Юрій Луценко сподівається, що в Генпрокуратурі саме міліцейську версію визнають справжньою причиною вбивства.

      «Ми всі зобов'язані повернутися до старої істини: кров мента зриває будь-які «дахи». Незалежно від того, хто «кришує» ПДВ, незаконні фінансові операції, кров мента повинна закликати до співробітництва всіх силовиків. Подивимося, чи зуміємо ми це зробити», — емоційно заявляє Луценко.

      Натомість «Дзеркало тижня» відзначає: «справа Єрохіна» набагато більш неоднозначна, ніж може здатися на перший погляд, і містить набагато більш руйнівний потенціал, ніж навіть анонсував Луценко.

 

ЗАКЛИК МІНІСТРА

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ:

      — Ми всі зобов'язані повернутися до старої істини: кров мента зриває будь-які «дахи». Незалежно від того, хто «кришує» ПДВ, незаконні фінансові операції, кров мента має закликати до співробітництва всіх силовиків.

(з інтерв'ю «Дзеркалу тижня»)
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>