І знову здрастуйте!

05.09.2006
І знову здрастуйте!

      Недовго цього року відпочивали звичні до тривалішої відпустки народні обранці — всього лише місяць відпустки відвела їм жорстока «коаліціада». А тому, повертаючись сьогодні в рідні законодавчі пенати на столичній вулиці Грушевського, 5, парламентарії всіма фібрами душі відчувають, що для «входження в робочий ритм» їм не вистачає якихось кількох днів. Тому сповнені рішучості продовжити собі — ні не, відпустку, а оте саме «входження в ритм» — іще на тиждень. Як повідомив учора по завершенні погоджувальної ради керівників фракцій представник «Нашої України» Петро Порошенко, вже сьогодні зранку сесійна зала збирається проголосувати постанову, згідно з якою перший тиждень своєї другої сесії Верховна Рада п'ятого скликання працюватиме не в пленарному режимі, а в комітетах. Треба ж, зрештою, підготувати законопроекти й підготуватися до їхнього розгляду.

      Втім у деяких ознайомлених із ситуацією людей є підозри, що насправді справа не лише у бажанні розтягти відпочинок, а й у проблемах із творенням коаліції. Так-так, ця остогидла всім тема не закрита й досі, адже залишається питання «Нашої України». Учора «помаранчеві» планували обговорити «коаліційну» проблему на засіданні своєї фракції і, за деякими даними, провести офіційні переговори про подальшу співпрацю з учасниками так званої антикризової коаліції (до неї, нагадаємо, наразі входять Партія регіонів, Компартія та СПУ).

      «Регіонали», зокрема один із керівників партії Євген Кушнарьов, наполягають на тому, що приймуть «НУ» з розкритими обіймами, але тільки за однієї умови: «нашоукраїнці» мають приєднатися до вже існуючої коаліції, а не створювати якусь нову. Як компроміс, ПР і соціалісти готові на прохання «Нашої України» вносити певні поправки до чинної «антикризової» коаліційної угоди, але підписувати якийсь новий документ не згодні, на чому наголошують особливо. «Повернення до липневого варіанта (проекту коаліційної угоди між «НУ» та «Регіонами». — Авт.) — це спроба ревізії того, що відбулося в парламенті останнім часом, і, звичайно, ми на це не підемо. Вони забувають, що в липні в нас були двосторонні переговори, а сьогодні в нас уже є коаліція і зобов'язання перед партнерами», — каже Кушнарьов.

      Натомість лідер фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний учора, розповідаючи журналістам про «план» наради щодо розширення парламентської більшості, зазначив: там «обговорюватиметься питання виконання меморандуму, який був підписаний перед формуванням уряду представниками Партії регіонів, «Нашої України» та Соцпартії». За словами Безсмертного, на виконання цього меморандуму було ухвалено рішення продовжувати переговори, а також у цьому документі зазначено, що «за основу коаліційної угоди буде прийнято той документ, який було погоджено Партією регіонів та «Нашою Україною». А лідер Соцпартії і за сумісництвом Голова Верховної Ради Олександр Мороз нагадав, що його політична сила ніяких подібних меморандумів не підписувала, а отже, соціалістам на цю тему немає про що й говорити.

      У «Нашій Україні» тим часом знову назріває щось на кшталт розколу, хоча її представники це знову активно заперечують. Однак члени фракції таки діляться на тих, хто радо піде у згадані вище обійми «Регіонів» та їхніх партнерів по коаліції, й тих, хто не хоче приєднуватися до «антикризових» за жодних умов.

      Щоправда, аргументи різні. Так, скажімо, «рухівець» Михайло Поживанов в ефірі «5-го каналу» розкритикував заяву свого лідера Бориса Тарасюка про те, що НРУ хоче в «широку» коаліцію. «На сьогодні рішення Народного руху України про приєднання до широкої коаліції чи про створення в якомусь іншому форматі коаліції не існує. Ми на 9 вересня запланували проведення центрального проводу НРУ, який буде визначатися з позицією», — зауважив Поживанов і назвав заяви Тарасюка «передчасними». Мовляв, «не потрібно сьогодні НРУ перебувати в широкій коаліції з комуністами й «іудушкою» Морозом-соціалістом». Про Партію регіонів, зауважте, ні слова.

      Зате «нашоукраїнка» Ксенія Ляпіна в ефірі радіо Бі-Бі-Сі спрогнозувала, що «НУ» не увійде до коаліції з Партією регіонів і надалі «вестиме якусь свою лінію». «У блок із Партією регіонів не можна увійти «по любові», а лише виходячи з певних принципів, — вважає пані Ляпіна. — Таким принципом міг би бути принцип стримань і противаг, тобто якщо ми з чимось незгодні, то така коаліція зникає. Отоді був би сенс. Якщо ж такої системи не буде, а буде така, що вихід «Нашої України» чи її невихід не зруйнує коаліції, то логіки в таких речах немає».

      І тільки Блок Тимошенко підходить до нового політичного сезону без проблем, вагань і зайвих переживань. Опозиційне діло нехитре — якомога частіше й кусючіше критикувати владу. Звісно, бажано, щоб ця критика була ще й доступною для народу, що навряд чи можливо в тому разі, якщо підстав для «кусання» немає. Але з цим, схоже, у БЮТівців проблем не буде — чого-чого, а підстав для критики в них точно не бракуватиме.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>