Людомор цяцькований

31.08.2006

      Деякі переконання наших бабусь та дідусів (скажімо, про те, що отруйними є гриби, які ростуть біля зміїних гнізд або ж іржавого заліза) давно уже належать до царини казок, але деякі «безпомилкові» методики з дивовижною стійкістю протрималися до наших днів. Наприклад, існує думка, що дикі тварини і равлики-павлики не торкаються до отруйних грибів. Або ж, подейкують, найкращий спосіб переконатися в безпечності грибів — кинути в окріп, де вони варяться, цибулину або срібну ложку. Якщо цибуля й ложка почорніють, значить, у каструлі «плаває» бодай один отруйний гриб, якщо «індикатори» збережуть свій колір — усе в повному порядку. Але ж насправді все це байки! Будь-хто з нас може переконатися в тому, що смертельно отруйну бліду поганку гризуть і равлики, і кролики, а в процесі приготування від неї не темнішає ані срібна ложка, ні цибулина! А от від червоноголівця і підберезника (найкращих наших грибів!) ложка відразу змінює колір! Тому працівники українського МОЗ стверджують, що ці способи розпізнавання небезпечних грибів приносять людям більше шкоди, ніж користі...

      За даними прес-служби МОЗ, в Україні станом на кінець серпня отруїлися неїстівними грибами 82 людини, з них — 19 дітей, померло 3 дорослих. Для порівняння: на початку місяця в Україні було зареєстровано 52 випадки отруєнь, померла одна людина. Токсикологи нагадують, що найнебезпечнішим грибом, який росте в Україні, вважається бліда поганка — при отруєнні її токсинами у 99 випадках зi 100 — летальнi наслiдки. При вживанні в їжу поганки чи її різновидів страждають насамперед печінка і нирки, епітелій кишечнику та центральна нервова система, тоді як інші гриби спричиняють здебільшого розлади роботи шлунково-кишкового тракту.

      Як зазначають медики, отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстiвні гриби) й здебільшого мають «сімейний характер»: до лікарні потрапляють відразу кілька членів родини, які скуштували токсичного продукту. Симптоми отруєння грибами можуть мати різну природу: одні виявляються через короткий проміжок часу після їжі, інші (найбільш небезпечні!) — через декілька годин або навіть днів. Скажімо, при отруєнні мухомором перші ознаки з'являться через 30 хвилин—2 години, при отруєнні блідою поганкою — через 6—20 годин, а при отруєнні павутинником оранжево-червоним — через 3—14 днів! У будь-якому разі, якщо після грибної трапези в людей з'являються біль і різі в шлунку, нудота, блювота, діарея, слабкість, запаморочення, порушення кровообігу або стан одурманення, треба негайно промити шлунок неконцентрованим (слабким) розчином кухонної солі, випити кілька упаковок активованого вугілля й обов'язково, незважаючи на тимчасове полегшення стану, звернутися по медичну допомогу до найближчої лікувальної установи.

      Фахівці Міністерства охорони здоров'я України стверджують: для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, варто дотримуватися таких правил:

1. Найкращим варіантом була б відмова від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі. Штучно вирощені печериці та гливи, які продаються в магазинах, безпечні для здоров'я людей, тому при споживанні такого продукту отруєння вам не загрожує.

2. Якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де всі продукти проходять відповідний контроль.

3. Якщо ви все-таки вирушили в ліс і збираєтесь приготувати для себе, рідних чи друзів самостійно «впольовані» гриби, пам'ятайте:

      * ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

      * вибирайте з-поміж «дарів лісу» губчасті гриби — білі, моховики тощо — в наших широтах від них найменше отруєнь;

      * зібрані гриби ще раз ретельно перевірте. Якщо гриб старий або червивий, якщо він викликає хоч найменший сумнів, викиньте його без зайвих вагань. Хтозна, може, цей «екземпляр» містить чимало отрути;

      * ніколи не вживайте сирих грибів, навіть якщо не сумніваєтесь у їхній їстiвності;

      * перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і обов'язково відварити у підсоленій воді протягом 10—15 хвилин, а перед сушінням — обтерти вологою тканиною;

      * страви з грибів можна зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години. «Залежалі» гриби треба викинути — вони також можуть стати причиною отруєння;

      * дитячому організму важко перетравлювати «важку» й екзотичну їжу (зокрема гриби) та боротися з токсинами. Це пов'язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості спожитих грибів у дитини на одиницю маси тіла приходиться більш висока концентрація токсину, ніж у дорослого, унаслідок цього при отруєнні цілих родин у дорослих більше шансів вижити. Тому дітям до восьми років гриби категорично протипоказанi. Фахівці не рекомендують вживати гриби також вагітним жінкам і матерям, які годують дітей груддю.