Випробування молодістю

31.08.2006
Випробування молодістю

На тренуваннях було весело, як то буде у грі? (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Здається, лише збірна України з футболу серед усіх ігрових видів спорту почувається фінансово забезпеченою. Інші ж, попри те, що значно частіше за футболістів захищають честь держави на міжнародних форумах найвищого рівня, не можуть похвалитися опікою влади, та й спонсори до них особливо не липнуть. Мабуть, усе через відсутність того самого закону про фізичну культуру й спорт, якого в Україні так і немає з часів здобуття незалежності.

      Тому Федерація баскетболу України зібрала окрему прес-конференцію, щоб оголосити про появу у чоловічої збірної титульного спонсора. Президент ФБУ Зураб Хромаєв повідомив, що компанія «Укргазенерго» (дотична до відомого «Росукренерго») виділила 250 тисяч доларів на підготовку команди до кваліфікаційного, а в разі успіху — й до фінального турнірів чемпіонату Європи. Сподіваємося, що тепер не доведеться чути нарікань на те, що хтось не бажає грати в національній команді через малі преміальні, а кросівки «збірників» не того розміру чи не тієї фірми.

 

Готувалися довго

        Відбірковий турнір чемпіонату Європи-2007 у чоловіків стартує вже сьогодні, а за кілька днів — і в представниць прекрасної статі. Прем'єрою «кваліфайну» для України стане зустріч наших хлопців із болгарами у Варні (о 17.45 її транслюватиме канал «Мегаспорт»). Останніми роками такі відбори з подачі ФІБА стали проводити в незвично стислі строки — упродовж двох із половиною тижнів, тож розв'язка настане вже скоро.

        За останнє десятиріччя українські чоловіки лише одного разу не потрапили до фінальної частини Євро — у 1999 році. При цьому в турнірах 16 найкращих команд континенту вище 13-го місця ми ніколи не піднімалися. Це викликало незадоволення у президента ФБУ, тому пан Хромаєв і наполягав на зміні поколінь у збірній, бо лише молодь ще може мати дух боротьби й спрагу до перемог.

        Цього разу українці готувалися до європейських баталій зі збірними Болгарії, Швеції й Польщі більш ніж місяць в Алушті, а потім — під Києвом на скромній базі у Пущі-Водиці.

        Головний тренер «синьо-жовтих» Віталій Лебединцев добре відомий в Україні по роботі з МБК «Одеса», який тричі під його керівництвом вигравав національний чемпіонат. Перед тим як очолити збірну, Лебединцев працював із БК «Київ-2-КПІ». Готуючись до офіційних матчів, національна команда з паном Віталієм на чолі зіграла на турнірі в Естонії, де здолала господарів і угорців, але в напруженій боротьбі поступилася ізраїльтянам. Головне завдання на ті матчі — відчути смак перемог — збірна виконала.

        Потім «синьо-жовті» вдома тричі переграли румунську команду. У цих зустрічах уже відбувався відбір гравців і перевірка певних варіантів ведення гри. А минулих вихідних наша збірна двічі програла в Латвії головній команді господарів.

        На День незалежності «синьо-жовті» з'явилися у столичному Гідропарку, де провели показовий спаринг із переможцем турніру серед напіваматорських колективів (за збірну Гідропарку грав, зокрема, відомий у минулому тенісист Андрій Медведєв). Спочатку Лебединцев був проти того, щоб його підопічні виходили на синтетичне покриття навіть у товариському матчі, але потім погодився, залишивши втім основних виконавців на лаві запасних. Перемогли, звісно, професіонали.

Пріоритети Лебединцева

        Кореспондент «УМ» знайшов наших хлопців у Пущі-Водиці, де постежив за тренуванням і поспілкувався з учасниками майбутніх поєдинків кваліфікації Євро-2007. Віталій Лебединцев відразу пояснив, чому він взяв курс на омолодження збірної:

        — Вважаю, цей крок себе виправдає — як не зараз, то в майбутньому. Якщо молодий  гравець ні в чому не поступається старшому за нього на 6-8 років ветерану, то саме він повинен грати, це однозначно. Молодих треба розвивати, вселяти в них впевненість у власних силах, збагачувати грою на високому рівні.

        Середній зріст нашої команди 199,5 см, середній вік — 24 роки й 4 місяці. Ми — наймолодша команда принаймні нашої відбіркової групи. А приїхали б Агафонов, Фесенко, Лохманчук-молодший, яким не більше 20 років, — були б ще молодшими. Думаю, дарма ці хлопці проігнорували виклик — участь у збірній пішла б їм на користь.

       — Вам не складно було переключитися з клубної роботи на збірну?

      — Особливості нинішньої моєї роботи полягають у тому, що в збірної дуже короткий відбірковий цикл. Складність лише одна — взнати, як себе проявлять гравці, котрі раніше не виступали за національну команду або проводили мало часу на майданчику. Завдання тренерського штабу в тому й полягає, щоб спонукати їх виявляти «спортивну нахабність» у гарному сенсі. Саме за рахунок характеру ми виграли товариський матч у естонців. Якщо хлопці зможуть проявити ці якості, ми будемо близькими до прямого потрапляння на чемпіонат Європи й не відкладатимемо це питання на додаткову кваліфікацію.

       — На вашу думку, в якому стані перебуває команда напередодні старту з відбору на чемпіонат Європи?

        — Його важко охарактеризувати словами — відповідь можуть дати лише офіційні матчі. Адже не можна спрогнозувати, хто і як себе проявить у конкретний день у конкретному місці... Поки що ті навантаження, які ми давали, хлопці витримали. Можу сказати, що я задоволений ставленням до тренувань усіх без винятку баскетболістів. Щоб перевірити здібності деяких гравців, у контрольних матчах я тримав їх на майданчику по 35 і навіть 40 хвилин.

      — Якась фармакологічна програма з гравцями проводилася?

      — (Після тривалих роздумів). Так, п'ємо морквяний сік, томатний, вишневий...

      Ситуацію додатково роз'яснює президент ФБУ Зураб Хромаєв:

      — Профільне міністерство виділяє на фармакологію для гравця збірної аж 8 гривень на день. На збір в Алушті нам на «медицину» дали 400 гривень, причому отримувати препарати треба було лише в спортивному диспансері, а аптека там на ремонті. Тож висновки можете зробити самі. Наш спорт сьогодні живе на тому ж рівні, що й уся країна.

       — Нинішній склад збірної спроможний посісти перше місце в групі?

      — Попередні оцінки, передбачення — це лише емоції, — продовжує Вiталій Лебединцев. — Відповідь на всі питання дасть лише гра, адже в нашій групі зібралися суперники, кожен із яких може обіграти кожного.

      За опонентами ми стежили. Швеція гарно виглядала в контрольних турнірах. Польща прийматиме чемпіонат Європи 2009 року, так що ви розумієте, наскільки добре вона намагається підготувати свою команду. П'ятеро поляків виступали у найпрестижнішому клубному турнірі Європи — Євролізі УЛЄБ. Болгарія, як і ми, грала на минулій першості Старого світу, один із її баскетболістів їде до «Барселони», інший переходить до італійського клубу.

      З одного боку, молоді й нахабні можуть обіграти будь-кого, але водночас можуть наробити дитячих помилок і поступитися несильному опонентові. Молодість — це нестабільність. Сподіваємося, ми вгадаємо з тими виконавцями, які зможуть забезпечити позитивний результат.

      Добре, що в нас у строю Дроздов, Ліщук. Не зовсім зрозуміло, в якій формі Печеров, після поїздки до Естонії відчуває біль у ребрах Буцький. Гуртовий мав відкритий перелом мізинця, у нього була роздроблена кістка. Травму він отримав на тренажері, якому вже невідомо скільки років. Але людина не залишила табір збірної, хоча це був серйозний привід, а продовжила тренуватися. Хіба це не патріотизм? У гравців немає навіть страховки, і в разі ушкодження клуби можуть від них відмовитися.

      — Неважко Ліщуку вливатися в гру команди?

      — Сергій почав тренуватися зі збірною лише 23 серпня, але ми заздалегідь відпрацьовували комбінації з урахуванням його участі. У збірній він уже третій відбірковий цикл, тож із цим, думаю, проблем не виникне. Загалом Ліщук повноцінно тренувався на зборах з «Азовмашем» та ще й заліковував стару хронічну травму гомілкостопу.

      — Ви вже визначилися, в якому стилі гратиме збірна України?

      — У нас існують певні проблеми з організацією гри, особливо із задньою лінією. Наскільки впевнено психологічно триматимуться передусім захисники — настільки добре працюватимуть і основні наші зв'язки, які ми награємо. В одному з матчів ми вийшли на цікавий варіант гри, який нам сподобався і яким ми збираємося найчастіше користуватися для протидії суперникам. Враховуємо, що поляки та болгари намагаються відсікати захисників від нападаючих, змушуючи опонентів довго тримати м'яч у задній лінії.

      — Коли вирішуватимете, хто вийде з перших хвилин матчу з болгарами?

      — У заявці — 12 чоловік, кожному з них я довіряю, хоча не всі вони однакового рівня. А стартову п'ятірку я можу визначити за п'ять, а то й за три хвилини до початку зустрічі.

 

ХТО? З КИМ? КОЛИ?
Склад збірної України

      Захисники: Артем Буцький («Черкаські мавпи»), Віталій Бойко («Миколаїв»), Володимир Коваль («Дніпро»), Євген Подорваний, Олександр Скутельник (обидва — «Азовмаш»), Артем Швець («Київ»).

      Нападаючі: Артур Дроздов, Дмитро Дятловський (обидва  — «Київ»), Володимир Гуртовой («Черкаські мавпи»), Максим Івшин, Сергій Ліщук (обидва — «Азовмаш»).

      Центрові: Олексій Печеров, В'ячеслав Кравцов (обидва — «Київ»), Григорій Хижняк (без клубу).

Календар матчів у групі А

31 серпня:

Болгарія — Україна, Швеція — Польща

3 вересня:

Україна — Швеція, Польща — Болгарія

5—6 вересня:

Болгарія — Швеція, Польща — Україна

9 вересня: 

Україна — Болгарія, Польща — Швеція

13 вересня:

Швеція — Україна, Болгарія — Польща

16 вересня:

Україна — Польща, Швеція — Болгарія