НОВИНИ ПЛЮС

31.08.2006
Обласна влада

      Дніпропетровська облрада залишалася останньою, в якій після березневих виборів депутати не могли обрати голову. Все впиралося в приблизно рівний поділ мандатів між опонуючими сторонами та «антирегіональні» зусилля колишнього «кучмістського» «губернатора» Миколи Швеця, нині обраного за списком «Нашої України». Однак учора проблема нарешті розв'язалася, причому — без Швеця. Головою обласної ради обрано представника коаліції Партії регіонів і Блоку Лазаренка Юрія Вілкула. За нього проголосували 83 депутати з 95, повідомляє сайт «Обком». Крім ректора Криворізького політехнічного інституту Вілкула, на посаду голови претендував також БЮТівець Павло Кравченко, голова правління Запорізького заводу феросплавів.

      Новообраний керівник області — член Партії регіонів, раніше очолював одночасно Північний і Центральний гірничозбагачувальні комбінати, які входять до складу «імперії» Ріната Ахметова.

Плани уряду

      Учора Кабінет Міністрів на своєму засіданні розглянув план антикризових заходів та підготовку проекту Державного бюджету на 2007 рік. Відкриваючи засідання, перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров заявив про намір уряду добитися за 10 років подвоєння валового внутрішнього продукту України «нової технологічної якості».

      Водночас заступник Прем'єра-відпускника зазначив, що зараз Кабмін розпочинає втілення проекту модернізації держави, який міститься у коаліційній угоді фракцій Верховної Ради [ПР, СПУ й КПУ].

Справа Лазаренка

      Після Жовтневого районного суду Дніпропетровська Павла Лазаренка позбавив повноважень депутата облради також і тервиборчком. Депутат облради від БЛа Іван Лазаренко — брат засудженого у США екс-Прем'єра — заявив про незаконність рішення суду, однак до складу ради уже введено наступного учасника виборчого списку Блоку Лазаренка — Віталія Задорожного. У свою чергу партія Лазаренка «Громада» заявила, що вирок американського суду Павлові Івановичу грунтувався на матеріалах, «сфабрикованих Генпрокуратурою України за вказівкою Президента Кучми».

Кадри

      Кабінет Міністрів звільнив першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігоря Васюника і «простих» заступників — Володимира Литвина та Всеволода Шперуна. Тексти відповідних постанов розміщені сьогодні на «Урядовому порталі». Зауважмо, що Іван Васюник є братом заступника глави секретаріату Президента Івана Васюника.

* * *

      Кабінет Міністрів призначив донеччанина Володимира Козака генеральним директором Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця», звільнивши його з посади першого заступника. Попередній керівник Василь Гладкіх звільнений із посади гендиректора «у зв'язку з поданою ним заявою».

* * *

      Кабінет Міністрів призначив Андрія Самаріна головою правління Державної акціонерної компанії «Укрресурси». З 2004 року він обіймав посаду заступника керівника цього відомства.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>