Реванш на ТБ-фронтах?

31.08.2006

      Своєрідним «Новим роком» для телебачення є осінь. Щойно глядачі й телевізійники повертаються з відпусток і телевізор стає заміною проводженню вільного часу поза домівкою — на ТБ приходить «новий сезон». Щоразу він несе щось свіже в політиці та програмному наповненні провідних телеканалів. А цьогоріч може «подарувати» нам і нового керівника Національної телекомпанії України.

      Після оформлення так званої чи-то «антикризової», чи «широкої» коаліції поміж журналістів ходять чутки, що в президентське крісло НТКУ може повернутися Олександр Савенко. Він уже двічi очолював НТКУ: у часи «раннього» Кучми між 1995-м і 1996-м (за сумісництвом був ще й заступником голови Держтелерадіо) і між 2003-м та 2005 роками — якраз у той час, коли партитуру українських новин визначали «темники». Профільне видання «Телекритика», посилаючись на неофіційну інформацію, котра заслуговує довіри, стверджує, що Савенко вже пройшов співбесіду в Кабміні. За даними «УМ», у владних органах справді обговорюють можливість призначення Савенка керманичем НТКУ.

      Попри це, у прес-службі НТКУ кореспондента «УМ» запевнили, що ці дані є не більш ніж чутками. «Інформацію, про яку ви говорите, ми дізналися зі ЗМІ, — зазначили в офісі державного телебачення. — Компанія працює в нормальному режимі. Ми продовжуємо займатися завданнями й планами, які поставили перед собою. Настрій у президента Віталія Докаленка абсолютно нормальний». У НТКУ також повідомили, що панові Докаленку не надходили жодні пропозиції від органів влади щодо кадрових ротацій, і «з державними інституціями працюємо в нормальному режимі». Прес-служба телекомпанії також спростувала інформацію, нібито Докаленко сам хоче звільнитися з НТКУ: «В нього ще є багато планів і завдань».

      А щодо Савенка, то його, без сумніву, активно лобіює на посаду новий «гуманітарний» віце-прем'єр Дмитро Табачник. Ця парочка співпрацювала й раніше, коли Табачник займав аналогічну посаду в уряді Януковича-першого.

      Найцікавішим є те, що керівник НТКУ має до Кабміну таке ж відношення, як Савенко — до борців за свободу слова. За законом про телебачення та радіомовлення, до призначення та звільнення президента Нацтелекомпанії мають стосунок три інституції, але ніяк не уряд. Цей акт передбачає, що керівника НТКУ призначає Президент за поданням Верховної Ради, якщо цю кандидатуру перед цим схвалить Громадська рада НТКУ (до її складу входять 17 членів: 9 — від фракцій парламенту і по 4 — від глави держави та громадських організацій). Тож так просто звільнити президента НТКУ і призначити на його місце нового не вийде. Тим паче що Громадська рада ще не сформована. У зв'язку з цим Інститут медіа-права закликав політиків діяти в рамках закону. «До формування Громадської ради НТКУ будь-яке призначення керівника Національної телекомпанії буде незаконним», — йдеться в застереженні журналістської організації.

      Хоча бажання «посинілого» Кабінету Міністрів перебрати контроль над телеканалом, левова частка фінансування якого припадає на держбюджет, є зрозумілим. Не виключено, що уряд вдасться до певних «силових» заходів, аби збільшити свій вплив на НТКУ. Скажімо, директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко в інтерв'ю «Телекритиці» зазначив, що «механізмів впливу (з боку Кабміну. — Авт.) може бути дуже багато». «Якщо, наприклад, обрати тактику конфліктної ситуації, — зазначає експерт, — то уряд має багато можливостей блокувати роботу НТКУ: не виділяти кошти, влаштовувати перевірки КРУ тощо».

      У цій ситуації ще більше переконуєшся, що потреба реформування Першого національного і переведення його на рейки суспільного мовлення — не просто красиві слова.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      За даними «Телекритики», реінкарнацію переживе також програма «Епіцентр» В'ячеслава Піховшека на телеканалі «1+1». Вона має вийти у новому телевізійному сезоні, тобто восени.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>