Сенатор Роберт Кеннеді проти королеви Єлизавети ІІ

30.08.2006
Сенатор Роберт Кеннеді проти королеви Єлизавети ІІ

Хелен Міррен у ролі Єлизавети ІІ у фільмі «Королева».

      Сьогодні у Венеції стартує 63-й міжнародний кінофестиваль — найстаріший кінофорум світу. Традиційно він складається з кількох секцій. 21 художній повнометражний фільм змагатиметься за головну фестивальну нагороду «Золотий лев» у конкурсній секції «Венеція-63». Нові роботи славетних майстрів світового кіно будуть представлені поза конкурсом, а ще в однiй неконкурсній секції — «Горизонти» — зібрані роботи молодих кінематографістів, які визначають напрями розвитку сучасного кіно.

 

      Цього року в рамках фестивалю пройдуть три ретроспективи: «Таємна історія російського кіно», в якій зібрані зовсім не таємні, а добре відомі радянські фільми 30—60-х років; показ стрiчок бразильського режисера Жоакіма Педро де Андраде та італійської кінокласики 1937—1979 років. Якщо точніше, то остання ретроспектива включає фільми трьох метрів італійського кіно — Роберто Росселліні, Маріо Солдаті та Лукіно Вісконті, оскільки кожному з них цього року виповнилося б по сто років.

      Ведучою сьогоднішньої церемонії відкриття буде акторка Ізабелла Феррарі, а закінчиться шоу прем'єрним показом нової роботи американського майстра трилерів Браяна Де Пальма «Чорна Далія» із зоряним акторським складом на чолі з Джошем Хартнетом та Скарлетт Йоханссон.

      Особливістю цьогорічного фестивалю є те, що вперше в його історії всі покази фільмів головного конкурсу будуть прем'єрними. «Всі ці фільми будуть відкриті у Венеції», — з гордістю заявив директор фестивалю Марко Мюллер. Директор також дуже пишається тим, що 11 фільмів головного конкурсу є роботами режисерів-дебютантів, а в конкурсних програмах цьогоріч представлені фільми аж iз 27 країн світу (минулого року — з 18 країн). Хто переможе — визнані майстри чи новачки, — ми дізнаємося на закритті фестивалю 9 вересня від голови фестивального журі, французької акторки Катрін Деньов, міжнародна кар'єра якої розпочалася саме з Венеції. Тут у 1967 році здобув «Золотого лева» фільм Луїса Бунюеля «Денна красуня» з незабутньою Деньов у головній ролі.

      Відомо, що фестивальні прогнози рідко справджуються, але цього року перемогу пророкують передусім трьом стрічкам. Їхній художній рівень невідомий, але уяву збуджує тематика. В картині «Боббі» американського актора  й режисера Еміліо Естевеса йдеться про останні дні життя відомого політика, сенатора Роберта Кеннеді. Головні ролі виконують британський актор сер Ентоні Хопкінс та дві звабниці американського кіно — Шерон Стоун і Демі Мур. У фільмі британського режисера Стівена Фрієрса «Королева» йдеться про складні перші дні британського монарха після трагічної смерті принцеси Діани. У стрічці змальовано спроби королеви та прем'єр-міністра Тоні Блера знайти компроміс між приватним родинним горем і вимогами публіки виставити його на загальний огляд. У ролі королеви Єлизавети ІІ — британська акторка Хелен Міррен. Третім імовірним претендентом на головну нагороду є науково-фантастичний трилер Альфонса Куарона «Діти чоловіків» з Клайвом Оуеном, Джуліанною Мур та Майклом Кейном у головних ролях. Стрічка розповідає про недалеке майбутнє, коли всі жінки світу стали безплідними. Помирає наймолодша людина світу — 18-річний хлопець. Але цілком несподівано у людства з'являється шанс на виживання, розгадка якого міститься у назві фільму.

      Оскільки більшість фільмів головного конкурсу наразі залишаються «темними конячками», то не меншу увагу привертає позаконкурсна програма. В її рамках буде продемонстрована довгоочікувана стрічка Олівера Стоуна «Всесвiтнiй торговий центр» про терористичні замахи в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

      Також особливу увагу привертає фiльм португальського кінорежисера Мануеля де Олівейри Belle Toujours («Красуня назавжди»). Тому що де Олівейра, по-перше, є найстарішим кінорежисером світу (він народився 1908 року), але при цьому щороку знімає фільм чи два й обов'язково показує їх на фестивалях в Канні або Венеції. А по-друге, тому  що це... продовження згаданої славетної стрічки Бунюеля «Денна красуня» (Belle du Jour). Помітили подібність оригінальних назв обох фільмів?

      З прикрістю констатуємо, що українські фільми в офіційних фестивальних програмах відсутні. Зате «на коні» росіяни, які представлені в офіційній програмі трьома художніми стрiчками. У головному конкурсі Росію репрезентує любовна трагедія «Ейфорія» режисера-дебютанта Івана Вирипаєва. Досi він мав репутацію театрального радикала, який вражав публіку своїми постановками на малих московських сценах. «Ейфорія» є сумішшю «російського істерну» з «чорнухою». Героїня фільму Віра (в цій ролі — дружина режисера Поліна Агуреєва) під час п'яного весілля спільного друга сходиться з Павлом (актор Максим Ушаков), але любов ускладнюється тим, що вона заміжня і має маленьку доньку. Пристрасть перемагає, і Віра та Павло втікають човном по ріці. Зраджений чоловік напивається, підпалює «ізбу», хапає рушницю та вирушає навздогін за полюбовниками. Крові буде дуже багато.

      У позаконкурсній програмі заявлений фільм Павла Лунгіна «Острів» з епатажним рокером Петром Мамоновим у головній ролі. Також у цій секції буде демонструватися єдиний фестивальний (окрім російського) фільм з усіх країн Східної Європи «Літнє кохання» поляка Пьотра Укланського. У програмі «Горизонти» знайдемо третього представника цьогорічної венеціанської російської «трiйки» — фільм Бориса Хлєбнікова «Вільне плавання».

      Ще до початку фестивалю оголошено, що цьогорічний почесний «Золотий лев» за внесок у мистецтво кіно буде вручено авангардному американському режисеру Девіду Лінчу. Лауреат принагідно покаже на фестивалі свій останній фільм «Внутрішня імперія».