Як «чумаки» томати вирощували

30.08.2006
Як «чумаки» томати вирощували

У спеціальних контейнерах зібраний комбайном урожай вирушає до переробника.

      ...Великий комбайн упевнено зарулює в помідорні міжряддя і починає закидати у своє «черево» стиглі томати. Я, переглядаючи відео, очам своїм не повірила — адже це дуже делікатний овоч, який потрібно збирати якомога акуратніше. А після комбайну це буде суцільне томатне пюре. Австралійський фермер Луїс Чірнсайд усміхається і заспокоює — не буде. Помідори на кущі достигають практично одночасно, і комбайн збирає за раз увесь урожай. У багатьох країнах світу зараз використовується механічне збирання томатів. От і підприємтво «Чумак» купило два такі комбайни, якими цьогоріч зберуть перший «механізований» урожай. Допомагає освоїтися з технікою і новими технологіями херсонцям уже згаданий пан Луїс...

 

      «Минулого року в Італії я зустрівся з Йоханом Боденом, директором з корпоративного розвитку компанії «Чумак», — розповідає Луїс Чірнсайд, — він і запросив мене в Україну, щоб познайомитися з тутешнім сільським господарством. Я приїхав, подивився і на період австралійської зими вирішив тут залишитися. Адже Україна має колосальний потенціал з вирощування томатів, зокрема в Херсонській області».

      У себе на батьківщині пан Луїс має 1250 га землі, де вирощує томати. Як відомо, ця рослина страшенно не любить рости на одному й тому ж місці. Повертатися на поле слід не раніше, ніж через 4 роки. А пан Луїс навів дивовижні факти: на одному зі своїх помідорних полів фермер вирощує томати вже 5 років поспіль (!). У 2003 році він зібрав 100 тонн з га, наступного року — 118 т/га, ще через рік — знову 100 т/гa, а цьогоріч — 94 т/гa (в Австралії сезон збирання помідорів припадає на січень). У наступному році фермер планує зібрати не гірший урожай. Отже, має ж чоловік якісь секрети, що дозволяють йому на одному й тому ж полі отримувати з року в рік рекордно високі врожаї. Натомість українські господарства збирають по 60-70 тонн з га в кращому випадку. Отже без нових технологій не обійтися.

      До того ж Україна, яка щороку виробляє півмільйона тонн томатів, забезпечує власні потреби лише на 40 відсотків. Ще 60 відсотків помідорів імпортуємо. А сусідня Росія і взагалі забезпечує себе томатами лише на 2 відсотки, решту ж завозить із Китаю, Ірану, Узбекистану та Туреччини — та це ж ринок, який могли б активно освоювати наші фермери!

      «Зараз на нашому заводі в Каховці триває реконструкція, яка потягне за собою суттєве збільшення обсягів виробництва продукції, а отже й сировини для неї, — розповідає директор агродепартаменту компанії «Чумак» Володимир Буренко. — Якщо досі в Каховці перероблялося 12 тисяч тонн томатів, то тепер перероблятимем 75 тисяч тонн. Стільки ж потрібно й на інший завод, що в Скадовську. Тобто загалом 150 тисяч тонн».

      Отже, на «томатному фронті» треба суттєво змінити стратегію. Якщо порівнювати з тією ж Австралією, то там величезна увага приділяється якості розсади (наша ж часто поганенька, а з кволої рослини й врожаю гарного не діждешся). До того ж висаджують її якомога рідше (у нас — занадто густо, тому кущі — невисокі, а родючість їх нижча). Плюс фактично вся праця на помідорних плантаціях — і висадка, і прополювання, і збір врожаю — механізована. До слова, землі Луїса обслуговують 4 постійних і 10 сезонних робітників (сезонний, скажімо, заробляє 20 тисяч австралійських — 13 тисяч американських — доларів). А нашим фермерам, щоб вручну просапати і зібрати врожай, доводиться наймати десятки робітників. «Ми розуміємо, що неминуче прийдемо до механізованого збирання томатів, — продовжує Володимир Буренко, — бо робоча сила з кожним роком стає дедалі дорожчою. В Італії вартість робочого дня однієї людини на полі — 50 євро. А в нас фермер платить за день у середньому до 50 гривень. А ще два роки тому це було всього 15 гривень. До того ж робочої сили не вистачає — доводиться залучати людей з інших регіонів, приміром із Західної України, а в деяких фірмах на сезонних роботах навіть угорці працюють».

      Що ж конкретно запропонував австралієць українським фермерам? Насамперед, на дослідному полі в селі Обривки (це спільний проект компанії «Чумак» та одного з основних його постачальників помідорів) висадили 15 нових гібридів томатів, аби прослідкувати, які з них дадуть найкращі результати на херсонських землях. Висаджені вони у припіднятих рядках — так ефективніше використовуються дощова вода й сонячне тепло. До того ж тут уперше в Україні запроваджено радикально нове крапельне зрошування — шланг, яким подається вода, закопують у землю, відповідно, необхідну вологу отримує безпосередньо коріння рослин. А керує процесом зрошення спеціальна комп'ютерна система — вона сама зчитує й аналізує інформацію та вирішує, скільки рослинам необхідно вологи.

      До речі, саме «Чумак» завіз десять років тому в регіон поверхневе крапельне зрошення (шланг із отворами прокладається так, щоб вода живила безпосередньо кущі, а не бур'яни довкола). А до того ніхто й не уявляв, що можна так економно поливати поля. За словами Володимира Буренка, місцеві овочівники не відразу сприйняли нововведення, казали, що вкладати тисячу доларів на два гектари поля, — цілковите безумство. А зараз без крапельного зрошення в регіоні майже ніхто не вирощує овочі. «Чумак» і сьогодні продовжує кредитувати своїх постійних постачальників, які хочуть запровадити крапельне зрошення, бо всі розуміють наскільки це вигідно — бути незалежним від примх погоди.

      Луїс Чірнсайд дуже оптимістично налаштований на українські «помідорні» перспективи. «Йохан Боден познайомив мене з колегою із Канади, дідусь якого народився в Україні, — каже австралійський фермер. — Ми разом зробили порівняльну характеристику України та канадського штату Онтаріо — дуже схожого за температурою та кількістю опадів на вашу країну. Так, Канада має щорічний врожай томатів у 84—88 тонн з гектара, а Україна — лише 40-50. Я вірю, що й Україна зможе мати такі ж показники, як Канада, або навіть і кращі». У Канаді, наприклад, у 2004 році врожайність томатів в Онтаріо була вдвічі вищою, ніж в Україні. Бо там успішно діють нові технології.

 

ДО РЕЧІ

      На Херсонщині помідори отримують на 2—2,5 години більше сонця, ніж їхні італійські родичі, розповів директор з корпоративного розвитку компанії «Чумак» Йохан Боден. А значить, у них більше вітамінів, кращий смак, та й продукція (ті ж таки кетчупи) виходить значно смачнішою.

* * *

      Щоб виготовити кілограм томатної пасти, з якої потім роблять кетчуп, потрібно 6,2 кг помідорів. Між іншим, кетчуп значно корисніший, ніж свіжі томати. У проварених помідорах вміщується антиоксидант лейкопен, який протидіє окислювальним процесам в клітинах. А «витягати» лейкопен зі свіжих помідорів організм не вміє.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>