Зло теж починається на «з»...

30.08.2006

      Зірці французького і світового футболу Зінедіну Зідану слави, здавалося б, і так не бракувало. А після знаменитого конфлікту (це коли у фіналі чемпіонату світу у відповідь на люту образу розлючений капітан збірної Франції з усього розмаху буцнув захисника команди Італії Марко Матерацці лобом у груди, за що отримав червону картку й був видалений із поля) Зізу став просто ультразнаменитим. Щоправда, до його раніше суто позитивної відомості додалася чимала порція негативної слави, але негативна реклама — це, як відомо, теж реклама.

      Її сприйняли і служителі індуїстського культу богині Дурги. Індуси, виявляється, з цікавістю стежили за футбольною першістю в Німеччині, але їх дуже обурив «негідний вчинок» Зідана. Тому одностайно вирішили: цього року саме його зображення стане центральним негативним героєм традиційного свята Дурга Пуджа, присвяченого їхній богині. Як повідомляє телеканал NDTV, голова Зідана увінчуватиме тулуб страшного демона, який, згідно з обрядом, змагатиметься з богинею. На думку жерців Дурги, таким чином вони висловлять усю зневагу до недостойного вчинку француза щодо Матерацці.

      Утім морально-етичні мотиви — далеко не єдині, якими керувалися індуїстські священнослужителі при виборі «прототипу» для злого демона. Як чесно зізналися жерці, певну роль грали й комерційні інтереси. Останнім часом для маски демона, з яким, сидячи верхи на леві, змагається багаторука богиня, часто обирають обличчя відомої постаті. Так, скажімо, кілька років тому сили Зла по черзі уособлювали Усама Бен Ладен і президент Пакистану Первез Мушарраф.