ХРОНІКА

30.08.2006
Теніс

      У понеділок на відкритому чемпіонаті США в Нью-Йорку відбулися перші матчі. Дебютантка змагань, 18-річна донеччанка Ольга Савчук, зачохлила ракетку вже в першому колі, несподівано поступившись американці Лорен Албанезе — 7:6, 4:6, 2:6 (українка посідає 93-й рядок світового рейтингу, а її 16-річна суперниця — лише 650-й).

      Змагання переривалися через дощ, але гучна сенсація у чоловіків уже сталася: третій номер «посіву» хорват Іван Любічич програв іспанцю Фелісіано Лопесу — тричі по 3:6.

      Востаннє у своїй кар'єрі вступив у боротьбу на «Ю-Ес оупен» улюбленець публіки 36-річний Андре Агассі. Свою 20-ту участь у турнірі дворазовий його переможець розпочав із важкої перемоги над румуном Андреєм Павелом — 6:7, 7:6, 7:6, 6:2.

Веслування

      В англійському Ітоні завершився чемпіонат світу з академічного веслування, на якому розігрувалися 33 комплекти медалей. Українці обмежилися лише «сріблом» чоловічої четвірки парної, а командний залік виграли німецькі веслувальники. Вони, як і австралійці, здобули три золоті нагороди, але випередили представників Зеленого континенту за кількістю срібних і бронзових відзнак.

Легка атлетика

      Великою делегацією й на доволі гарному рівні виступили українці на турнірі в італійському місті Рієті. Тетяна Петлюк посіла друге місце в забігу на 800 метрів з високим результатом 1 хв. 58,13 сек., а Ольга Саладуха стала третьою серед стрибунок потрійним (14,41 м). Четверо наших спортсменів посіли четверті місця — Тетяна Терещук-Антипова (400 м iз бар'єрами; 54,37 сек.), Ірина Ліщинська (1500 м; 4.02,16), Олексій Лукашевич (стрибки в довжину; 8,12 м), Максим Мазурик (стрибки з жердиною; 5,65 м).

Велоспорт

      Третій рівнинний етап багатоденки «Вуельта», яка триває на дорогах Іспанії, спринтерським спуртом виграв іспанець Хосе Вентосо, за яким фінішували норвежець Хусвольд й австралієць О'Грейді. Українці Володимир Густов та Володимир Дюдя завершили гонку в загальній групі на 133-й і 142-й позиціях. У загальному заліку Хусвольд на 11 секунд випереджає О'Грейді і на 12 — Вентосо. Густов розташувався на 10-му місці з відставанням від лідера у 19 секунд, а Дюдя — на 169-му серед 189 учасників (+1 хв. 25 сек.).

Хокей

      Київський «Сокіл», від якого, схоже, залишилася тільки назва, зазнав розгромної поразки в першому матчі на «Кубку «Спартака». Цей турнір проходить у столиці Росії та її передмісті, причому вперше — без участі самого «Спартака», який переживає фінансову кризу й знявся зі змагань у суперлізі. Але в киян, схоже, ситуація не краща, адже підмосковний «Витязь» із міста Чехов розгромив чемпіонів України з рахунком 12:1. Єдину шайбу у складі українців у третьому періоді закинув захисник Олег Полковников.

* * *

      Ще четверо гравців «Сокола» вирішили продовжити кар'єру за кордоном. Нападаючий Олександр Матвійчук та захисник Олег Благий гратимуть у Китаї(!), форвард Сергій Харченко — у Великій Британії, а досвідчений оборонець Юрій Гунько — у словацькому «Зволені».

* * *

      Мінське «Динамо» другий рік поспіль стало володарем Кубка Білорусі. У фіналі «біло-сині» за сумою двох матчів здолали земляків із «Кераміна» — 3:0, 1:1. У першій зустрічі дві шайби закинув українець Олег Шафаренко; крім нього, володарями Кубка у складі «Динамо» стали ще двоє наших співвітчизників — воротар Ігор Карпенко й форвард Олександр Бобкін. За переможених виступали гравці збірної України Люткевич і Сальников.

* * *

      Попри негаразди з головною командою «Сокола», юні хокеїсти цієї школи стали переможцями міжнародного турніру за Кубок віце-президента федерації хокею України Дмитра Глущенка, що позавчора завершилися на київській ковзанці «Крижинка». Другою за підсумками змагання серед шести учасників стала команда білоруського «Гомеля», третьою — латвійська «Пардаугава» (Рига).

Футбол

      Останній матч 1-го туру іспанського прімеро: «Сельта» — «Барселона» — 2:3 (Байано, 42; Г. Лопес, 65 — Ето'О, 56; Мессі, 60; Гудйонсен, 88; вилучення: Іріней, 87 («С»)).

* * *

      Останній матч 3-го туру англійської прем'єр-ліги: «Міддлсбро» — «Портсмут» — 0:4 (Кану, 7, 57; Бенджані, 50; Тодоров, 90).

* * *

      Останні матчі 17-го туру російської прем'єр-ліги: «Зеніт» — «Амкар» — 2:0, «Рубін» — «Крилья совєтов» — 2:1 (українець Андрій Гусин відіграв за гостей повний матч).

Баскетбол

      На чемпіонатi світу в Японії вчора відбулися два чвертьфінальні матчі: Іспанія — Литва — 89:67 (Газоль (25) — Лавринович (17)), Аргентина — Туреччина —83:58  (Ночiонi (21) —  Акйол (11)).