Богатирі шукають зміну

30.08.2006
Богатирі шукають зміну

Учасники турніру на львівських вулицях. (Фото автора.)

      Головний «стронгмен» України Василь Вірастюк вирішив провести такий турнір, коли під час командних міжнародних змагань отримав травму наш «збірник» Олександр Пеканов, а замінити його, як виявилося, було ніким. Тоді лідер національної команди богатирів зрозумів, що потрібно шукати й виховувати нових атлетів. Починаючи з 2003 року, Василь провів чимало подібних змагань — у Кіровограді, Харкові, Ужгороді, Івано-Франківську, Тернополі, Рівному, Вінниці. А тепер прийшла черга й до Львова. Глядачів тут зібралося стільки, що й яблуку не було де впасти, не розлякав їх навіть тимчасовий дощ.

      Спортсмени гучними вигуками підтримували самі себе, просили зробити ритмічну музику якомога гучнішою, а глядачі шаленіли ще більше. У перервах між вправами ведучий, телекоментатор Олександр Гливінський, пропонував усім охочим спробувати свої сили на майданчику. За вдалу спробу місцеві геракли отримували подарунки від спонсорів.

      Перед початком головного турніру відбувся відбірковий етап, участь у якому могли взяти всі бажаючі. Двоє переможців цієї стадії — новоспечені богатирі Руслан Була та Денис Ільченко — отримали право змагатися з четвіркою силачів з інших міст України. Цей квартет склали досвідчені Роман Новик із Харкова, Костянтин Ільїн із Чернівців, 18-річний Михайло Мельников із Макіївки та 19-річний Олександр Шепель із Білої Церкви. Вірастюк виступав у ролі судді, але щедро роздавав поради молодим спортсменам.

      Богатирі тягали 9-тонний бензовоз, носили валізи вагою по 125 кг у кожній руці, коромисло у 310 кг на плечах, піднімали колоду у 120 кг, перекидали колесо вагою 400 кг. У шостій вправі спортсменам потрібно було покласти три валуни вагою 120, 135 і 155 кг на порожню діжку. Вірастюк назвав такий номер «Гуцульське каміння». Перед виконанням цієї вправи Мельников кілька разів нюхав нашатир і ретельно змащував руки магнезією, та все ж поступився у боротьбі за призові місця Шепелю та Ільїну. А найбільш видовищним виявився виступ Новика. На одному подиху Роман заклав два камені, а останній узяв на коліна, підтримуючи руками, і не поспішав покласти на діжку. У такій позі він почав розмовляти з Вірастюком. Та коли харків'янин надумав-таки покласти каменюку, та випала з рук. Спортсмен миттю підняв снаряд і поклав на діжку, завершуючи турнір уже без піжонства.

      У підсумковому протоколі богатирі розташувалися так: Новик, Шепель, Ільїн, Мельников, Ільченко, Була. Усі шість атлетів були нагороджені конвертами з грошима. Скільки припало кожному, організатори не захотіли розголошувати.

Інна БОРИСОВА.