Боргів не прощатимуть

29.08.2006

      Нещодавно Віктор Янукович повідомив, що ціна природного газу для населення, яку встановлено з 1 липня на рівні 414 гривень за тисячу кубометрів, до кінця року підвищуватися не буде. При цьому Прем'єр додав, що на 2007 рік уряд намагатиметься вибудовувати такі стосунки зі своїми партнерами, щоб не допустити різкого зростання цін. Нагадаємо, що з 1 травня цього року в Україні тариф на «блакитне паливо» для згаданої категоріх споживачів було збільшено на 25 відсотків. Потім з 1 липня ціну на природний газ для населення підвищили ще на 85 відсотків. Тому й пролунали заспокійливі слова Прем'єра: мовляв, далі «блакитне паливо» для людей не дорожчатиме.

      А тим часом у Господарському суді міста Києва лежала позовна заява Федерації профспілок України (ФПУ). Позивач оскаржував рішення органів виконавчої влади, якими без погодження з профспілками, як це визначено законодавством та Генеральною угодою, було підвищено тарифи й ціни на електроенергію та газ. 17 серпня Господарський суд узяв у провадження цей позов. Попереднє судове засідання з цього питання призначено на 6 вересня цього року. Отож українці поки що не будуть платити за газ удвічі більше.

      А проте кошти «Нафтогазу України» ой як потрібні. Тому що проблеми НАКу полягають не в газі, а в нестачі коштів для його закупівлі, як на цьому наголосив міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Заява багатозначна, зважаючи на те, що в нашій країні утворився дефіцит у балансі газу: до кінця цього року не вистачає 8 мільярдів кубометрів «блакитного палива». Про це повідомив віце-прем'єр-міністр з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв під час наради з питань підготовки до зими. Ясна річ, що від паливного дефіциту потерпатимуть насамперед люди, в чиїх домівках узимку може знову стати холодно. Поки що Кабмін пропонує звичну модель уреглювання проблеми: енергозбереження і механізм соціальних виплат для тих, кому не під силу оплатити житлово-комунальні послуги.

      Але субсидіювання громадян ще не означає, що таким чином кошти, яких не вистачає, автоматично поповнять рахунки теплокомуненерго. До цього заздалегідь готуються в уряді. Скажімо, Віктор Янукович не виключає можливості розробки механізму кредитування підприємств ЖКГ для погашення боргів за газ. У протилежному випадку ці підприємства просто збанкрутують. Про це Прем'єр заявив 12 серпня в Донецьку на нараді з адміністративно-господарським активом області. Він також зазначив, що уряд не зможе піти на реструктуризацію боргів за газ, як про це просили його під час наради комунальники Донецької області.

      Тож не випадково на ринку пального, зокрема в облгазах, почала формуватися нова модель власників. Ще раніше експерти говорили про те, що для вирішення проблем вітчизняної теплоенергетики необхідні іноземні інвестиції, які допомогли б підприємству вийти на якісно новий рівень менеджменту. Так от, Юрій Бойко має намір вирішити цю проблему одним махом. 22 серпня він побував у Москвi, на «газових» переговорах. Головну ділову пропозицію, з якою він звернувся до керівництва «Газпрому», він пояснив сам. «Ми сьогодні пропонуємо Росії абсолютно цивілізований шлях для того, щоб вийти на кінцевого споживача, — це придбання пакетів «облгазів», тобто придбання роздрібних мереж із продажу газу.

      Отож якщо буде така домовленість, то із житловими субсидіями ситуація виглядатиме дещо інакше, і з тарифами для населення — теж. І судове рішення щодо газових тарифів тоді, мабуть, стане неактуальним.