Барбі без крил

23.08.2006

      Велика справа — принципи. Сказав «не зрадь Майдан» — і, як писав великий Каменяр, «упадь, але не зрадь». А якщо принцип стосується такої глобальної позиції, як боротьба за чистоту довкілля в усьому світі, то тим паче.

      Саме на цьому затялася 28-річна британка Барбара Хадрілл. Свого часу вона вирішила ніколи не літати літаками, тому що вони найбільше забруднюють навколишнє середовище, і користуватися наземним транспортом. А тут якраз найкраща подруга Барбари виходить заміж у... Австралії. Як дістатися з Уельсу на інший кінець світу?! Ясна річ, лише наземним транспортом. Так міс Хадрілл стала відомою завдяки своєму наміру проїхати через усю Землю на «перекладних».

      Молода валлійка, яка, до речі, працює в Центрі ресурсозберігаючих технологій і живе у фургоні (також щоб поменше забруднювати довкілля), вагалася недовго. Минулої суботи вона спіймала попутне авто й таким чином почала шеститижневу подорож з Уельсу до міста Брісбен, що на східному узбережжі Австралії. Барбара розрахувала все не так точно, як герой роману Жуля Верна про навколосвітню подорож, але на весілля, де вона буде дружкою нареченої, планує встигнути. З Британії Хадрілл поїде на рейсовому автобусі до Москви, звідти потягом по Транссибірській магістралі на Далекий Схід, там, вважає любителька довкілля, можна буде дістатися до Сінгапуру (хоча, зауважмо, Владивосток і Малайський архіпелаг — це все одно що Київ і Ісландія). А вже в Сінгапурі Барбі спробує знайти плавзасіб, який дозволить дістатися Австралії.

      «Я цілковито присвятила себе єдиній меті — спробувати скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу. Якщо я полечу в Австралію на літаку, то зведу усі свої зусилля нанівець», — каже захисниця природи. За її словами, поїзди, автобуси і човни чинять набагато менш руйнівний вплив на довкілля, аніж повітряні транспортні засоби. Як переказує агенція РБК, Барбара, керуючись цим принципом, планує здійснити нелегкий шлях без літака й у зворотному напрямку.