Дивовижі одержавленого Форуму

22.08.2006
Дивовижі одержавленого Форуму

Дiаспора зiбралася вчетверте. (Фото Укрінформ.)

      У неділю завершився IV Всесвітній форум українців, який у переддень 15-річчя проголошення Незалежності зібрав до столиці понад 2000 наших земляків iз-за кордону.

      «Жодна нація не має такої розвинутої, стабільної, відповідальної діаспори, як наша», — переконаний один з ініціаторів проведення всесвітніх форумів українців, голова комісії з питань громадянства при Президенті Микола Жулинський. Він задоволений, що держава нарешті має програму співпраці зi світовим українством. «Такі програми ми розробляли вже давно, але, на жаль, вони ніколи не наповнювалися бюджетними коштами, — каже пан Жулинський. — Ідеться про створення світового українського цивілізаційного простору, де всі заклади культури, музеї, школи, науково-дослідні інституції мають бути під патронатом Української держави, фінансуватися, бо це наше надбання».

      Утім одне з головних питань, що за кілька років визначатиме майбутнє українства — опікування молоддю —  залишилося майже без уваги. «Я вважаю, що треба підтримувати скаутський рух, студентство, максимально виділити кошти для навчання в Україні всіх, хто бажає, — каже Микола Жулинський. — Повинні бути програми, які сприяли б поверненню українців в Україну, пільгові кредити для житла, гарантії роботи. Ми повинні про це думати, бо у нас демографічна криза».

      Ота криза, мабуть, спричинилася й до того, що до президії Української всесвітньої координаційної ради (саме вона скликає всесвітні форуми та єднає собою українські організації всього світу) від України знову записали поважних віком осіб, які професійно займаються українством — Павла Мовчана, Петра Кононенка, Анатолія Погрібного та інших. Головою УВКР, замість генератора ідей Михайла Гориня, який склав свої повноваження, безальтернативно обрали поета Дмитра Павличка.Екс-депутат Михайло  Ратушний свою кандидатуру зняв.

      УВКР, до речі, вже сім місяців не має змоги заплатити за оренду й телефон (рахунки організації заморожені), упродовж року не фінансується й не оновлюється сайт Ради. Отож нізвідки було систематично черпати свіжу інформацію про підготовку Форуму, або заздалегідь дістати програму заходів. Програму навіть під час зборів не всім дали — більшість журналістів задовольнилися переписуванням її з великого стенду.

      Попередні Форуми готувала УВКР, отримуючи від держави кошти у межах 1,5—1,7 мільйона гривень. За словами прес-секретаря УВКР Світлани Остапи, і тепер ця організація задовго до дійства підготувала списки учасників і тексти програм, але тепер витрати на всі організаційні заходи (в тому числі за поширення друкованих матеріалів, зустріч і харчування учасників) взяло на себе державне підприємство «Форум творчої молоді»; його керівник і режисер Сергій Проскурня був призначений виконавчим директором IV Форуму. На організацію великого збору українців держава (МЗС та Мінкультури) виділили 3,5 мільйона гривень, надійшли також спонсорські кошти. З мистецької точки зору, Форум був зрежисований майстерно — оздоблення залів, концерти, значки, плакати, каталоги були стильними й справляли враження цілісності — над цим працював величенький гурт українських митців. Але волонтери і платні працівники сфери обслуговування від «творчої молоді» виявилися настільки недосвідченими, що часом не могли відрізнити делегатів форуму від гостей, отож багато хто виявився без запрошень, мандатів, бейджиків, а то й без обіду. «Ми вимагали, щоб виконавча дирекція була створена на базі секретаріату УВКР, — каже голова секретаріату цієї організації Валерій Рябенко. — Цього нам не дали зробити. Призначили цю роботу виконувати організації, яка далека від проблем діаспори».

      За словами Михайла Гориня, одержавлення громадського сектору — «це вчорашній день, Совєцький Союз».

* * *

      Значна частина делегатів Форуму вимагала «на килим» Прем'єра Віктора Януковича, щоб висловити йому свої думки з приводу політики Партії регіонів у питаннях мови, стосунків із Москвою тощо. Але Віктор Федорович поїхав на лікування до тієї самої Москви, відтак неприємного «контакту» уник і послав на зустріч із діаспорою замість себе гуманітарного віце-прем'єра Дмитра Табачника. Той наголосив у виступі насамперед на «примирювальній» ролі Універсалу національної єдності й заявив, що головне завдання нового уряду полягає у створенні умов для швидкого зростання національної економіки, яке можна конвертувати в зростання добробуту громадян України.

 

ПРОПОЗИЦІЇ

      На вчорашній прес-конференції за підсумками зібрання світового українства новообраний голова Української всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко повідомив про свою ініціативу щодо створення урядового фонду для ефективнішої співпраці з українською діаспорою. За його словами, такий фонд потрібен для реалізації проектів підтримки діаспори, і насамперед це стосується наших співвітчизників у країнах СНД, створення для них «шкіл українознавства» тощо.

      У свою чергу міністр культури і туризму Ігор Ліховий зазначив, що виступає за створення Міністерства національної спадщини.

  • «Якби на Майдан відразу 100 тисяч вийшло, стріляти злякалися б»

    З Олексієм Колісником, відомим на Волині дослідником проблем державотворення, кандидатом психологічних наук, професором Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, розмовляли за кілька місяців до початку другого українського Майдану, в серпні 2014-го. >>

  • Навіть Азаров намагався...

    Після Революції гідності мовна ситуація в Україні погіршилася, і  це відбувається тому, що уряд не представляє українську ідентичність, підтримка української мови сприймається як зазіхання на людські права російськомовних. >>

  • Яценюк — політик № 1 в Україні?

    Щонайменше дивними виглядають заяви так званих «одноразових» політологів чи експертів про те, що невелика пауза пішла на користь Арсенію Яценюку, і що вже невдовзі він зможе запалати «новою зіркою» на політичному небосхилі… >>

  • «Зараз іде загострення складної суспільної хвороби»

    У біографії заслуженого лікаря України Володимира Карпука є період, коли він, як кажуть, ходив у політику: був народним депутатом України від блоку «Наша Україна» у Верховній Раді 5-го і 6-го скликань, деякий час працював заступником голови Волинської облдержадміністрації з гуманітарних питань. Тобто спробував владу на смак у різних її іпостасях. >>

  • «Щоб ми перемогли»

    Цьогорічне вшанування Героїв Крут чи не вперше винесло на загальнодержавний рівень аналітичне, а не емоційне, як досі, бачення подій відомого бою. Упродовж майже 100 років українська поезія оспівує трагізм загибелі «300 студентів» і шпетить тодішнє керівництво УНР за «зраду» — мовляв, відмовилися від війська, самі сиділи в Києві, а хлопчики гинули. >>

  • Ангели над Майданом

    До кінця тижня у виставкових залах Центрального будинку художника Національної спілки художників України (вулиця Січових стрільців, 1-5 у столиці) триватиме сьома Всеукраїнська бієнале історичного жанру «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників». >>