Медовий місяць

Медовий місяць

Сьогодні, 19 серпня, в Україні відзначається День пасічника. По всій країні ярмаркуватимуть бджолярі, пригощаючи людей своєю продукцією. А напередодні професійної «солодкої» дати «УМ» завітала туди, де медом цікавляться не лише у свята, а й у будні — до Національного наукового центру «Інститут бджільництва ім. Прокоповича» УААН. Цікаво, що його територія зовсім не схожа на територію звичайної державної установи. Варто перетнути задушливу трасу і зайти за ворота Інституту, як потрапляєш у зовсім інший світ — з квітами, вуликами, вирізьбленими дерев'яними персонажами, музеєм і навіть новенькою церквою, освяченою минулого року у свято Спаса.
«Тут у нас, як село. А яке ж село без церкви? Якщо церкви не було, то його називали «дєрєвня», — усміхається директор Інституту Леонід Боднарчук. Проте це сьогодні виблискує на сонці золота баня церкви і дивує багатством експонатів Музей бджільництва. А наприкінці 80-х років на цій території була... карантинна ферма, де тримали тварин, призначених для виставки досягнень народного господарства. «Ще у СРСР було прийнято рішення створити в Україні Інститут бджільництва. Бо наша держава входить у першу п'ятірку країн-виробників меду у світі. У СРСР був один Інститут бджільництва в Рязанській області, а в республіках були станції, організовані ще у 20-х роках минулого століття», — розповідає Леонід Боднарчук. Разом із колегами-однодумцями йому таки вдалося розчистити авгієві стайні ферми, корпуси якої стояли з вибитими вікнами та прогнилою підлогою, й розпочати нову сторінку в історії українського пасічництва. І сьогодні Інститут бджільництва — це маленький дивосвіт, де можна відчути як подих історії, так і побачити лабораторії, де вчені розробляють сучасні технології в бджільництві, зокрема й нові види лікувально-профілактичних препаратів та харчових композицій. На базі інституту діє Спілка пасічників та Асоціація апітерапевтів України, Національна асоціація пасічників України «Укрбджолопром», фонд Петра Прокоповича. Працює наукова бібліотека Інституту, в якій є ціла низка рідкісних видань з історії бджільництва, технології бджоловедення, переробки продуктів бджільництва. А також Україна є членом міжнародних організацій пасічників — Апімондії та Апіславії.

Всі статті рубрики