«Спас на Хортиці»

16.08.2006
«Спас на Хортиці»

Спас — боротьба сучасних козаків. (Фото УНІАН.)

      Спортивний сегмент Х Міжнародного фестивалю козацьких бойових і традиційних мистецтв, що став для Запоріжжя вже традиційним, складався із двох турнірів. Обидва засвідчили втрату фаворитами — Києвом і Запоріжжям — своєрідної «монополії» на перемоги.

      Уперше на змаганнях працювала апеляційна комісія, яку довірили очолити судді міжнародної категорії Олександрові Ярошенку, відомому арбітру боксерських поєдинків. Відтак ніхто не сумнівається, що у табелі про ранги боротьби «спас» кожен посів те місце, на яке заслуговував.

      Призерами з українського національного «рукопашу» у трьох вікових категоріях стали запоріжани Артем Чуєв та Юрій Кравченко, гуляйпілець Влад Прохоренко, пологівчани Дмитро Кремінний, Микола Гаврилюк та Віктор Рулевський, Олексій Бровчун із Рівного, дніпропетровці Віталій Ювко та Юрій Азанов. При цьому відомий спасівець Сергій Федоренко із Києва не пробився навіть до основної сітки, програвши маловідомому спортсмену з Гуляйполя. Каже, що в умовах зрослої конкуренції недооцінив суперника.

      Як і минулого року, фестиваль «Спас на Хортиці» проводився з посвятою пам'яті народного депутата України Анатолія Єрмака, який три роки тому став жертвою загадкової автокатастрофи. Абсолютну першість з українського рукопашного бою за Кубок Єрмака організатори проводили у двох вагових категоріях. З-поміж «легеньких», до 80 кг, найвправнішим виявився Данило Дригола з дніпропетровської школи «Спас-Штурм». А вихованець гуляйпільського «Патріота» Ігор Кукурудзяк здолав усіх конкурентів-«важковаговиків» (понад 100 кг). Переможцям вручено, відповідно, Малий і Великий кубки імені Анатолія Єрмака.

      До фестивальних дійств долучилися спортсмени білоруської школи «Хорта» і, після п'ятирічної перерви, — російської «Бузи». В різноманітних змаганнях і конкурсах узяли участь щонайменше триста шанувальників спасу й бойового гопака. Родзинкою фестивалю став бій «лава на лаву» між командами запоріжців і гостей фестивалю, а затим — братання козаків за мискою кулешу у Громушиній балці.

      Президенти національних федерацій рукопашу Олександр Притула (Україна) і Григорій Базалов (Росія) радо констатували масове поповнення шкіл бойових і традиційних мистецтв: «До нашої справи пристає і старий, і молодий!». На острові Хортиця в цьому можна було впевнитися, спостерігаючи, як велетень із Волині Володимир Присяжнюк частував юшкою всіх бажаючих, а поруч прогулювався трирічний козак з оселедцем і шаблею...