Двічі за крок до п'єдесталу...

12.08.2006
Двічі за крок до п'єдесталу...

«Золотий» фініш росіянки Котлярової і четверте місце нашої Тані Петлюк (друга праворуч). (Фото РЕЙТЕР.)

      Останнім часом у багатьох видах спорту нашим спортсменам на різних змаганнях дедалі частіше не вистачає одного-двох кроків до п'єдесталу, ніж щастить здобути медаль. Втрату цих «секунд і сантиметрів» слід шукати в тому, що обдарованість у атлетів і тренерів, як і раніше, на рівні, а в організаційному плані потрібне вдосконалення. У Гетеборзі на чемпіонаті Європи четвер став для українських легкоатлетів «днем четвертих місць».

      Забіг на 800 м мав досить сильний склад учасників, але 24-річна українка Тетяна Петлюк почувалася на дистанції досить упевнено — мала власну тактику (перебувала не в гущі суперниць, а здебільшого на другій доріжці) і, зробивши ривок за 200 м до фінішу, на останній віраж навіть вийшла другою. Утім   друга доріжка — це зайві метри й витрата зайвих сил. Тож спурт суперниць виявився потужнішим, і наша ефектна довгокоса блондинка з пірсингом під губою та на пупі не добігла до «бронзи» лише дві десяті секунди: Котлярова (Росія) — 1.57,38; Клюка (Росія) — 1.57,48; Лін (Велика Британія) — 1.58,45; Петлюк (Україна) — 1.58,65. Цікаво, що після фінішу російські тренери різко розкритикували... переможницю, свою титуловану співвітчизницю Ольгу Котлярову. За те, що вона поставилася до суперниць зневажливо, повільно стартувала, довгий час трималася в «коробці» поміж інших бігунок, так що не мала належних умов, аби вийти на фініш із вільного місця і з рівнішим диханням. Ось які стандарти!

      У фіналі з метання диска серед жінок виступали дві наші співвітчизниці. Реальні шанси на нагороду мала 20-річна (!) Катерина Карсак, яка в четвертій спробі показала цілком призовий результат — 62,45 м. Але трьом метальницям вдалося заметнути снаряд трохи далі, і представниця Одеської області стала четвертою: Піщальникова (Росія) — 65,55 (особистий рекорд), Дітцш (Німеччина) — 64,35; Грасу (Румунія) — 63, 58; Карсак (Україна) — 62,45... 9. Наталя Семенова (Україна) — 59,99.

      Інші медалі четверга: жінки, 400 м — Стамболова (Болгарія) — 49,85, Вешкурова (Росія) — 50,15, Зайцева (Росія) — 50,28; чоловіки, 400 м з/б — Яковакіс (Греція) — 48,46, Плавго (Польща) — 48,41, Вільямс (Велика Британія) — 49,12; 200 м — Обіквелу (Португалія) — 20,01; Віссман (Швеція) — 20,38, Девоніш (Велика Британія) — 20,54. Темношкірий португалець Френсіс Обіквелу став третім спортсменом, який зумів здобути два спринтерські «золота» — на 100 і 200 м — у рамках одного чемпіонату Європи.

      До фіналу у стрибках потрійним позавчора вийшли Євген Симоненко та Микола Саволайнен.

      Учора ввечері ми вболівали за Ірину Михальченко, яка вийшла у фінал стрибунок у висоту; у півфіналі з бігу на 200 м виступала Олена Чебану. Також учора розпочалася кваліфікація зі стрибків у довжину серед жінок, де честь країни відстоюватимуть дві Вікторії — Рибалко та Молчанова.

      На жаль, забіг на 5000 нас уже цікавив мало, бо Сергій Лебедь знявся із змагань перед півфіналом (нагадаємо, що на Євро-2002 Лебідь на цій дистанції здобув «бронзу»).