Ставка на «зеро»

12.08.2006

      Старт двох українських представників у другому за рангом єврокубковому турнірі з двох нульових нічиїх мало кого здивував. Попередні ігри «Чорноморця» та запорізького «Металурга» в національній першості — поразки від грандів та безбарвна нічия в очному протистоянні — не додавали вболівальникам підстав для оптимізму. Бронзовий призер чемпіонату та фіналіст Кубка в нас — це, як правило, своєрідні «каліфи на годину», які стали умовно кращими серед інших нестабільних українських клубів. Якщо не брати до уваги пристойний вихід на євроарену «Дніпра» в попередні роки, в інших випадках амбіцій нашим клубам вистачає хіба на боротьбу за «єврозону» в чемпіонаті України. Це така своєрідна мотивація упродовж сезону для деяких «середняків». Коли ж вони здобувають омріяну путівку, виникає питання, з чим конкретно ці команди вийдуть на поле, щоб презентувати країну? Виявляється, зі звичайним рівнем української «посередності» ми не можемо претендувати навіть на те, щоб упевнено переграти таких самих польських та навіть молдовських «середняків». А це і свідчить про реальний рівень чемпіонату, де є «Шахтар» та «Динамо», котрі забезпечують країні пристойне місце в рейтингу УЄФА, та решта команд, котрі виконують роль баласту.

      Іноді навіть із проблемною грою можна подолати певні локальні бар'єри. При бажанні навіть у «нулях» запоріжців можна знайти позитив, адже в українському чемпіонаті для «Металурга» було проблемою не пропустити на виїзді. Щоправда, забивати чи принаймні створювати достатню кількість моментів підопічним Сергія Ященка ще належить навчитися. Це ж стосується і «Чорноморця», якому забиті голи даються краще, ніж пропущені.

 

Десять років без Європи — не привід для мандражу?

      Востаннє «Чорноморець» грав «на Європі» десять років тому, і весь цей час Одеса чекала повернення команди в єврокубки. Незважаючи на тривале очікування, суперник «моряків» не справив враження на місцеву публіку, яка заповнила трибуни менш ніж до половини. Можливо, на вболівальників подіяла політика організаторів матчу, які встановили ціну на квитки від 20 до 150 (!) гривень — тариф просто для групового турніру Ліги чемпіонів. А підтримка заповнених трибун, як виявилося згодом, була б не зайвою для гравців, які дебютували на міжнародній арені. Хоча такі були в меншості, адже Венглинського, Шищенка, Зотова досить часто запрошували навіть у збірну України, Нижегородова — Росії, не викликає сумнівів і достатній ігровий досвід Кирлика, Полтавця та Білозора. Тому, забігаючи наперед, відзначимо, що мандраж, із яким діяли ці відомі «бійці», вельми здивував.

      Чеський наставник плоцької «Вісли» Йозеф Чаплар не приховував напередодні, що у зборі інформації про суперника йому допомогли співвітчизники з «Шахтаря» — Гюбшман та Лаштувка. І схоже, що гості справді добре вивчили гру господарів. Принаймні дует форвардів Собчак — Душек хай і рідко, але знаходив можливості для створення небезпеки біля воріт Геннадія Альтмана. Уже на другій хвилині син головного тренера врятував команду від удару Собчака. На початку другого тайму ця пара знову зустрінеться тет-а-тет, і голкіпер знову виграє дуель. Решту часу атакував «Чорноморець», хоча дії одеситів у нападі виглядали якось сумбурно. Кожен окремо — і Венглинський, і Полтавець, і Шищенко — багато на що здатний індівідуально, але створити колективний механізм їм не вдалося. Звісно, разом вони грають не так довго, тож до повного взаєморозуміння ще далеко. Але навіть за таких умов моменти створювалися — заважало ж надмірне хвилювання, через що удари виходили поспішними і дуже неточними. Канделакі на 53-й хвилині зміг влучити у стійку воріт. Коли ж Шищенко, Венглинський чи Гілазєв таки пробивали площину воріт, свою майстерність демонстрував голкіпер Губек. Останнім шансом змінити нулі на табло були «стандарти», але й вони цього вечора не виходили в Кирлика.

      Семен Альтман після матчу не був надто розчарований: «Результат сприятливий для гостей, але мені нема за що дорікати своїм гравцям. Щоб перемагати, потрібно забивати. Сьогодні в нас були можливості, але реалізувати їх не вдалося». У свою чергу, Йозев Чаплар визнав, що після першої гри важко прогнозувати, як складеться повторний поєдинок: «У Плоцьку шанси обох команд будуть рівнi».

 

ТАБЛО

«Чорноморець» (Одеса, Україна) — «Вісла» (Плоцьк, Польща) — 0:0

      ЦС «Чорноморець». 14 500 глядачів

      Арбітр: Шапі (Угорщина)

      «Чорноморець»: Г.Альтман, Полтавець (Гілазєв, 70), Білозор, Кирлик, Зотов (Кирильчик, 83), Венглинський (Луценко, 74), Мжаванадзе, Нижегородов, Даниловський, Канделакі, Шищенко

      «Вісла» (Пл): Губець, Собчак (Ромузга, 76), Дошек (Михалек, 67), Геворгян, Рахвал, Гедеон, Седлачек (Обайдин, 90), Пекович, Белада, Магдонь, Живкович

      Попередження: Дошек, 35 («В»)

 

«Сухий» підсумок після стартових нокаутів

      Можливо, хтось вважає, що це для українського клубу не престижно — відбиватися від атак у Молдові. Але врахуймо, що на початку сезону запорізький «Металург» уже кiлька  разів побував у «нокаутах», тож зіграти нарешті «на нуль» неабияке досягнення для такої проблемної команди. Тренер Сергій Ященко напередодні стверджував, що його підопічні вже вийшли з психологічної коми після домашньої поразки від «Динамо». І все ж запоріжці побудували гру суворо від оборони. Оскільки вона в них не ідеальна, то голкіперові-капітану Глущенку довелося неодноразово рятувати свою команду після ударів Чеботаря, Жданова та Стана. Гості відповіли лише одним моментом до перерви, коли Карамушка зробив навіс на високого Кабанова, але той не пробив Каланчу. «Зімбру» більше атакував і у другому таймі, однак на нестандартні ходи молдаван не вистачало, тож програму-мінімум гості виконали без великих проблем. Могли й виграти, якби пощастило найдосвідченішому «козаку» Михайленку: після передачі Годіна Дмитро у властивому йому стилі «вистрелив» дуже потужно — Каланча зреагував, але відбив м'яч на голову тому ж Михайленку, добивання якого було не точним.

      Наставник «Зімбру» Іван Табанов визнав кращу фізичну готовність суперника, що далося взнаки у другому таймі, й зауважив: «Нульова нічия нас не влаштовує, але є ще друга гра, в якій візьмуть участь наші гравці, які зараз були відсутні через травми та дискваліфікації». А Сергій Ященко зізнався, що налаштував підопічних витримати стартовий штурм господарів у перші 20—25 хвилин, відтак український тренер задоволений тим, що «металурги» з цим впоралися, здобувши пристойний результат.

 

ТАБЛО

«Зімбру» (Кишинів, Молдова) — «Металург» (Запоріжжя, Україна) — 0:0

      Стадіон «Зімбру». 7 800 глядачів

      Арбітр: Леві (Ізраїль)

      «Зімбру»: Каланча, Добре, Булгару, М. Стан (Пинзару, 78), Алексанян, Лапич, Анд.Кожокар, Белаша (Раднич, 69), Б. Чеботар, Ф. Попеску, Жданов (Молла, 82)

      «Металург» (З): Глущенко, Челядинський, Квірквелія, Карамушка, Польовий, Любарський, Михайленко, Кашевський, Годін (Трусевич, 75), Тасевськи (Силюк, 90), Кабанов (Демченко, 64)

 

А ІНШІ ЯК?

Кубок УЄФА. 2-й кваліфікаційний раунд. Перші матчі

«Артмедіа» (Словаччина) — «Динамо» (Мн, Білорусь) — 2:1

«Рід» (Австрія) — «Сьон» (Швейцарія) — 0:0

«Фехервар» (Угорщина) — «Грассхоппер» (Швейцарія) — 1:1

«Карван» (Азербайджан) — «Славія» (Чехія) — 0:2

«Базель» (Швейцарія) — «Вадуц» (Ліхтенштейн) — 1:0

«Маттерсбург» (Австрія) — «Вісла» (Кр, Польща)  - 1:1

«Герта» (Німеччина) — «Амері» (Грузія) — 1:0 (Окоронкво, 90)

«Рубін» (Росія) — БАТЕ (Білорусь) — 3:0 (Базаєв, 37; Ашветія, 57, 68)

«Янг бойз» (Швейцарія) — «Марсель» (Франція) — 3:3 (Зубар, 17; Якін, 23; Даніель, 48 - Ніанг 44, 56; Дос Сантос, 72)

«Омонія» (Кіпр) — «Літекс» (Болгарія) — 0:0

АПОЕЛ (Кіпр) — «Трабзонспор» (Туреччина) —1:1

«Хапоель» (Т-А, Ізраїль) — «Домжале» (Словенія) —1:2

ЦСКА (Сф, Болгарія) — «Гайдук» (Кула, Сербія і Чорногорія) —0:0

«Руселаре» (Бельгія) — «Етнікос» (Кіпр) — 2:1

«Динамо» (Бх, Румунія) — «Бейтар» (Ізраїль) —1:0

«Партизон» (Белград, Сербія) — «Марибор» (Словенія) —2:1

«Сараєво» (Боснія і Герцеговина) — «Рапід» (Бх, Румунія) — 1:0

«Бней-Ієгуда» (Ізраїль) — «Локомотив» (Сф, Болгарія) — 0:2

«Тирана» (Албанія) — «Кайсеріспор» (Туреччина) — 0:2

«Старт» (Норвегія) — «Дрогеда юн.» (Ірландія) — 1:0

«Оденсе» (Данія) — «Лланеллі» (Уельс) — 1:0

«Рандерз» (Данія) — «Каунас» (Литва) — 3:1

«Твенте» (Голландія) — «Левадія» (Естонія) —1:1

 «Вентспілс» (Латвія) — «Ньюкасл» (Англія) — 0:1 (Емре, 70)

«Бранн» (Норвегія) — «Отвідабергс» (Швеція) — 3:3

«Мольде» (Норвегія) — «Сконто» (Латвія) — 0:0

«Флора» (Естонія) — «Брондбю» (Данія) — 0:0

«Судува» (Литва) — «Брюгге» (Бельгія) — 0:2 (Дарден, 18; Руландтс, 70)

«Гретна» (Шотландія) — «Деррі Сіті» (Ірландія) — 1:5

Повторні матчі відбудуться 24 серпня.