Реабілітація бульби

05.08.2006

      Майже в усьому світі та страва, яку ми називаємо «картопля фрі», зветься «френч фрайз», тобто — в перекладі з англійської мови — «французька картопля». Тонкі обсмажені скибки або палички, обсмажені в олії, користуються великою популірністю й іноді викликають нарікання хіба що через якість олії, в якій вони доведені до хрусткого стану. Але одного разу «французька картопля» стала об'єктом політичного тиску. «УМ» про це повідомляла: у 2003 році в головному законодавчому органі США сенатори Боб Ней та Уолтер Джонс ініціювали перейменування хрусткої бульби. Позбавляючи «френч фрайз» первісного імені, сановні члени сенату хотіли висловити американське невдоволення з приводу «зради» Францією союзницької позиції щодо війни в Іраку. Буфет Капітолію був перший, хто присвоїв «франкокартоплі» нову назву — «фрідом фрайз», або «картопля свободи». Так само вчинили і деякі ресторани в Північній Кароліні та Флориді.

      І ось цими днями, повідомляє газета «Вашингтон таймс», головна їдальня Капітолію вирішила повернути «опальній страві» по 1,25 долара за порцію її колишнє ім'я. У меню сенаторів і конгресменів тепер знову є «френч фрайз».

      Місцеві аналітики вважають, що цей крок зумовлений новим потеплінням а вмерикансько-французьких відносинах. Щоправда, панове Ней і Джонс відмовилися коментувати такий «переворот», назвавши його не надто важливим.