Віктор Ющенко: Це вибір виборця

05.08.2006
Віктор Ющенко: Це вибір виборця

      Основний висновок, зроблений Президентом позавчора в інтерв'ю кільком телеканалам через кілька годин після підписання Універсалу національної єдності, — що з його ратифікацією завершились і парламентська, і політична кризи.

      Віктор Ющенко вважає, що Універсал покладе початок примирення Західної та Східної України та втихомирить політичні пристрасті. «Подивіться, яка парадоксальність українських виборів, — зазначив Президент. — Закінчились вибори. З одної сторони, по суті 50 відсотків людей, підтримали одну політичну силу, 50 відсотків людей підтримали іншу політичну силу. Як діяти політикам? Робити дві посади Прем'єр-міністра, дві посади Голови Верховної Ради? Це ж не арифметика, навпіл нічого не розріжеш. І тут виникає відчуття: якщо ми йдемо дорогою побудови на одному центрі системи влади, у когось буде враження, що хтось когось переміг».

      Президент вважає, що зараз політики «повинні стати трохи мудріші». Для Віктора Ющенка головна суть — «знайти формулу, як об'єднати країну». «Робити посилення на факторах, які роз'єднують, але казати, що це є правда з однієї сторони, і тільки нею треба керуватися, — це значить продовжувати той дух, який особливо останні два роки був для України дуже полярним», — пояснив глава держави. При цьому він додав: «Я — Президент усієї України... Я поважаю слово виборця і його вибір, голос, незалежно від того, де він проживає, незалежно від того, яку політичну силу він підтримав. Хай я не поділяю погляди тої політичної сили, я не розумію, чому вона в українському політикумі, але це вибір не мій. Це вибір виборця».

      Віктор Ющенко привітав те, що політикам вдалося досягти компромісу. Водночас він свідомий того, що підписати Універсал — не означає вмить примирити опонуючi сторони. «Я сказав би, спроба була через, знаєте, такі легкі дотичні кроки зробити спочатку зведення сторін до менших розбіжностей, — пояснив Президент. — Задачею було домовитись, що, давайте, ось є точка, з неї починаємо рух далі». При цьому Віктор Ющенко висловив упевненість, що ці норми «безумовно знайдуть зміну у відповідних програмах політичних партій». «Я в цьому переконаний, — зазначив Президент. — Можливо, навіть знаю я дату, коли це буде, але просто не хочу її зараз називати».

      Цікаво, чи йдеться тут, зокрема, про Партію регіонів. Бо бути впевненим, що вона внесе зміни до своєї програми, приміром щодо НАТО, не можна. Та й загалом зараз дуже важливим питанням є те, наскільки ретельно політики дотримуватимуться Універсалу. Президент переконаний, що будуть. «Політик, який сказав сьогодні одне, він не може перевернути цього слова завтра, — зазначив Віктор Ющенко. — Це або кінець його кар'єри, або він цього не зробить. Скоріше, я думаю, друге».

      До речі, щодо НАТО. Віктор Ющенко з-поміж іншого пояснив суть пункту, який з'явився в остаточній редакції Універсалу, — про те, що співпраця з НАТО здійснюватиметься відповідно до закону про основи національної безпеки. «Цей закон передбачає весь шлях до членства, — пояснив Президент. — Йдеться про різні етапи (там переліковуються): і етап Плану дій, і етап інтенсивного діалогу, і етап приєднання до Плану дій відносно членства, включаючи кінцеву мету — членство в НАТО». В межах компромісу політики також домовились провести референдум щодо вступу в Альянс. При цьому Віктор Ющенко наголосив, що плебісцит  має «консультативний характер». «Тому формулювання [в Універсалі]: не «за результатами референдуму», а «за наслідками референдуму приймається кінцеве рішення», — додав глава держави.

      Проте Президент й надалі залишиться головним центром з визначення оборонної та міжнародної політики України. «Кандидатура міністра оборони — від Президента, кандидатура по міністру закордонних справ — від Президента», — зазначив Віктор Ющенко. В принципі, ці відомства закріплені за главою держави Конституцією. Водночас міністр внутрішніх справ, за словами Ющенка, теж належатиме до його квоти. Хоча, зазначмо, його кандидатуру, за Основним Законом, мав би подавати Прем'єр. У цьому Янукович пішов Ющенку на поступки. Щодо інших міністерств, то Ющенко сказав, що вони — «питання квотного принципу розподілу інтересів».

 

ДО РЕЧІ

      Блок «Наша Україна» розповсюдив заяву, в якій розцінює рішення Президента Ющенка щодо підписання Універсалу національної єдності та формування Коаліції національної єдності як «зразок втілення демократичного консенсусу і європейської політико-правової культури». «Позиція Президента засвідчує відповідальність його як державного діяча, для якого національні інтереси держави, її конституційні основи, стабільність і добробут громадян є найвищими цінностями. Ми переконані, що такий крок є вкрай необхідним і своєчасним для об’єднання нації», — зазначається в заяві. «Наша Україна» запевняє у своїй беззаперечній підтримці Президента Ющенка і називає Універсал «історичним актом національного примирення, утвердження демократії та консолідації української політичної нації», з підписанням якого «вперше в українській історії політична еліта країни дала чітку та узгоджену відповідь на ключові питання і проблеми національного поступу».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>