ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

03.08.2006
Ліга чемпіонів

      Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс дав попередню згоду на проведення матчу третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між ізраїльським «Маккабі» та англійським «Ліверпулем» у столиці України на стадіоні ім. Валерія Лобановского. З проханням про це до динамівців звернулося керівництво клубу з Хайфи, після того як УЄФА заборонила ізраїльським командам проводити домашні матчі в себе вдома. Також із відповідним проханням до киян виходила посол Ізраїлю в Україні Наомі Бен Амі. Пан Суркіс гарантував ізраїльтянам безпеку й гідний рівень організації. Тепер остаточне «добро» має дати Федерація футболу України, і не виключено, що 22 чи 23 серпня кияни зможуть побачити на власні очі суперництво переможців Ліги чемпіонів-2005 та кращої команди воюючого Ізраїлю.

* * *

      Другий кваліфікаційний раунд (матч вівторка): Б-36 «Торсхавн» (Фарерські острови) — «Фенербахче» (Туреччина) — 0:5 (Тунджай, 44; Йозгатлі, 55; Арат, 79; Семіх, 84; Хаджиоглу, 90; перший матч – 0:4).

      Стамбульці заввиграшки подолали бар'єр другого кола й вийшли на київське «Динамо», використавши в матчі-відповіді проти чемпіона Фарерів резервний склад.

Кадри

      Тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу в інтерв'ю британській газеті «Дейлі рекорд» заявив, що погоджується на перехід капітана гірників Анатолія Тимощука у шотландський «Селтік». Але при цьому, вважає Луческу, трансферна сума повинна становити не менш як 7 мільйонів фунтів стерлінгів. За словами тренера, «Селтік» має як мінімум удвічі збільшити початкову пропозицію, що складала три мільйони фунтів.

      «У мене була тривала розмова з Анатолієм, і я впевнений, що він хоче поїхати в Шотландію. Він сказав, що бажає грати на Британських островах більше, ніж у голландському «Фейєноорді», — повідомив Луческу.

* * *

      Бразильський легіонер київського «Динамо» Родріго підписав із клубом новий контракт терміном на п'ять років. Нагадаємо, що Родріго да Кошта прийшов у «Динамо» із «Сан-Паулу» в 2005 році.

* * *

      Туринський «Ювентус» продав французького півзахисника Патріка Вієйра в міланський «Інтер» за 9,5 мільйона євро, повідомляє «Рейтер». Це вдвічі менше за суму, яку «Юве» заплатив за Вієйра лондонському «Арсеналу» перед початком минулого сезону.

* * *

      Федерація футболу Аргентини призначила новим головним тренером національної збірної Альфіо Басіле. Раніше він уже очолював головну команду своєї країни, вигравав із нею Кубок Америки в 1991 і 1993 роках, а в попередньому сезоні тренував один з найвідоміших аргентинських клубів — «Бока хуніорс».

«Моджігейт»

      Керівництво «Ювентуса» продовжує сподіватися, що туринцям удасться пом'якшити вирок суду, винесений за наслідками корупційного скандалу, і повернутися в італійську серію А. З цією метою юристи клубу подали у вівторок апеляцію в третю й останню інстанцію італійського спортивного правосуддя.

      Нагадаємо, що раніше апеляційний суд змінив початковий вердикт для «Юве», залишивши «б'янко-нері» в серії Б, але зменшивши очковий штраф, призначений судом першої інстанції, з 30 очок до 17.

Футбол інвалідів

      У столиці Ірландії, Дубліні, завершився чемпіонат Європи з футболу серед спортсменів із наслідками дитячого церебрального паралічу. У турнірі брали участь вісім паралімпійських збірних — Ірландії, Англії й Уельсу, Шотландії, Росії, Фінляндії, Голландії, Іспанії й України. Наші хлопці без проблем пройшли всю дистанцію, а у вирішальному матчі з рахунком 5:2 перемогли принципових суперників — команду Росії.

Поп-скандал

      Пісня, в якій ідеться про те, як Зінедін Зідан у фіналі ЧС-2006 ударив захисника збірної Італії Марко Матерацці, посідає другу позицію у провідному французькому хіт-параді. Гумористична композиція називається Coup de boul, що в перекладі з французької означає «Удар головою», виконується вона у жвавих карибських ритмах.

      Пісня була записана вже наступного дня після поразки французів збірній Італії трьома французькими музикантами з маленького лейблу La Plage Record. Веселий мотив із приспівом «Зідан його ударив!» одразу завоював інтернет, через день вийшов в ефірі відомої французької радіостанції Skyrock, а через два — музична компанія Warner Music викупила права на пісню. Відтак за десять днів було продано 135 тисяч дисків із цим записом, крім того, мелодія стала найпопулярнішим у Франції рінгтоном до мобільних телефонів.