Четвірка сильних

03.08.2006
Четвірка сильних

      Сьогодні відоме місце прогулянки киян — площа під аркою Дружби народів — стане місцем захоплюючого дійства. Тут опівдні чотири команди богатирів з України, Литви, Росії і США визначатимуть «найсильнішу націю світу». У попередні два дні відбулися командні змагання з богатирського багатоборства у двох групах.

      Урочисте відкриття WSN-2006 (турніру World Strongest Nation) відбулося позавчора на одній із найкрасивіших площ Європи — Софійській. Представник секретаріату Президента України зачитав привітання від Віктора Ющенка, який побажав: «Нехай богатирська сила, велич духу, самовідданість, воля до перемоги, повага до суперників стануть доброю ознакою цих змагань».

      У паузах між виконанням вправ давно знайомі атлети демонструють справді теплі товариські стосунки. Що ж стосується суто спортивного суперництва, то фаворити в чемпіонаті «стронгменів» були відомі заздалегідь. Фінам та ісландцям, які раніше виступали в об'єднаній команді «Вікінги», можливо, ще не вистачає досвіду, щоб поборотися за кращі результати. Острів'янам не допомогло навіть те, що головний рефері змагань — їхній співвітчизник, чотириразовий чемпіон світу Магнус вер Магнусон. У світовому «стронзі» є трійка визнаних лідерів: Жедрунас Савіцкас (Литва), Василь Вірастюк (Україна) та Михайло Кокляєв (Росія), в такому порядку вони розташувалися на цьогорічному престижному турнірі «Арнольд класік». Відповідно, команди цих трьох капітанів дають відчутну фору іншим учасникам.

      На Софійській площі вісімка збірних у двох підгрупах виконала п'ять вправ — «Прес вікінгів», «Естафета супер-йок», «Снукер», «Суданська прогулянка» та «Фінгерз» («Пальці»). За перемогу у кожній вправі команді нараховується чотири очки, друге місце — три, третє — два, останнє — одне. У групі А українці були поза конкуренцією, набравши 20 очок, а ось за другу путівку до фіналу розгорнулася боротьба не на жарт: команда США позавчора набрала 12 очок, Велика Британія — 11. Зрештою, вчора в Гідропарку на пляжі «Острів Венус» свою зверхність таки довели американці. А останніми в цьому квартеті прогнозовано — бо без свого лідера Маріуша Пудзяновського — стали поляки.

      У групі В команда Литви виграла чотири вправи, поступившись росіянам у «Снукері» (підняття «камінців» вагою від 100 до 190 кг на постаменти) на швидкість. Тут двійка фіналістів визначилася фактично ще перед другим кваліфікаційним днем у Гідропарку, де учасники виконали ще по п'ять вправ: станом на вчорашній ранок Литва мала — 18 очок, Росія — 16, Фінляндія — 10, Ісландія — 7.

      Думаючи вже про фінал, кореспондент «УМ» разом з одним із досвідчених суддів богатирських змагань Віктором Сторчем проаналізували заочне суперництво українців і литовців — минулорічних фіналістів. Біля Софії була рівновага: у двох вправах абсолютно кращий результат показали прибалти, ще у двох —  команда Василя Вірастюка; у п'ятому виді програми першими стали росіяни. Утім на перших двох етапах, включно з «гідропарковим», лідери не демонстрували свої максимальні можливості. Результати, наближені до світових рекордів, ми побачимо сьогодні.