І хочеться, і колеться, і стидно, і видно...

03.08.2006
І хочеться, і колеться, і стидно, і видно...

Депутатськi «бонуси» капають усiм. У тому числi й Олегу Калашникову, якого «регiонали» нiбито виключали зi своєї фракцiї, але який успiшно залишається в їхнiх лавах. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      «Мені тебе завжди мало» — так, мабуть, кожен із нас може сказати про свою зарплату. І не важливо, скільки її — 300 гривень чи 10 тисяч «умовних одиниць». Бо ж грошей, як відомо, багато не буває... А якщо йдеться про наших із вами обранців, то й тим паче. Потрапляє справді незаможний політик у Верховну Раду, а там — суцільні мільйонери в шкарпетках від «Бріоні» й на машинах «від «Мерседеса», які людину в краватці за 30 грн. й людиною-то не вважають. Як тут утримаєшся від спокуси «поторгувати» своєю карткою під час голосувань за «вигідні» законопроекти? Тобто депутатів, які радо вхопилися за можливість отримувати не дві, як раніше, а всі двадцять тисяч зарплати, зрозуміти можна. Окрім, хіба що, вищезгаданих мільйонерів, які теж державними грошенятами не гребують (зазвичай роздають водіям-помічникам), хоча зайвої тисячі гривень у набитій доларами кишені й не помітять.

      Таких ощадливих товстосумів має кожна парламентська фракція, хоча й у різних кількостях. Блок Тимошенко — не виняток. Найпалкіший борець за скасування депутатських пільг (принаймні на словах) Олег Ляшко до багатіїв нібито не належить, що не заважає йому ледве не на кожному засіданні ВР обурено розповідати народові про те, скільки грошенят із державного бюджету «з'їдають» ненаситні нардепи. На короткому вівторковому засіданні пан Олег, наголосивши на тому, що лідерка його фракції Юлія Тимошенко написала проект закону про ліквідацію депутатських пільг, озвучив платникам податків кошторис видатків, передбачених на фінансування парламентаріїв.

      За словами Ляшка, зокрема на матеріальну допомогу й оздоровлення, депутатам, коли вони йдуть у відпустку, виплачується дві середні заробітні плати, що в сумі на всю Верховну Раду становить 16,5 мільйона гривень на рік. На матеріальну допомогу  або збереження заробітної плати нардепам після закінчення строку їхніх повноважень необхідно 25 мільйонів 800 тисяч гривень. На матеріальну допомогу в разі виходу на пенсію депутат отримує 12 місячних посадових окладів — на ці виплати на поточний рік ВР потребує 16 мільйонів 714 тисяч гривень. На оплату «безплатних» поїздок народних депутатів по Україні в бюджеті передбачено 4,5 мільйона гривень. На фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу Управління справами Верховної Ради закладено 48 мільйонів 748 тисяч гривень, із них майже 5 мільйонів — із Державного бюджету. «Це депутат іде у відпустку, отримує 30 тисяч гривень, а потім 24 дні може безплатно ще й відпочити», — підкреслив БЮТівець.

      На утримання автобази ВР, для того щоб депутати могли їздити тоді, коли їм потрібно, в бюджеті закладено 23 мільйони 400 тисяч гривень. На витрати для виступів народних депутатів на радіо, телебаченні та в пресі — 29 мільйонів 250 тисяч гривень. На відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатами своїх повноважень, необхідно 94 мільйони 775 тисяч гривень. На проживання народних депутатів у готелях — 10 мільйонів гривень. При цьому на будівництво житла (яке парламентарії потім мають право приватизувати) Рада в цьому році просить 20 мільйонів. На грошову компенсацію на придбання житла для народних депутатів потрібно ще 10 мільйонів гривень.

      Загалом, підсумував Ляшко, «на утримання Верховної Ради в цьому році просять 606 мільйонів, на 2007 рік — 834 мільйони гривень; загальна сума, необхідна для реалізації всіх пільг, які передбачені Законом «Про статус народного депутата», становить 238 мільйонів, плюс 95 передбачені на відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень». Відповідно, депутат Ляшко і БЮТ загалом закликають колег посоромитися обдирати народ на такі шалені гроші й відмовитися від пільг узагалі.

      Колеги, однак, закликом не пройнялися і навіть навпаки, — затаврували оратора ганьбою. Для початку Голова ВР Олександр Мороз пояснив, що видатки на утримання парламенту незмінні й не перевищують 0,5 відсотка видатків бюджету України. Збільшується бюджет — збільшуються й витрати на парламент. А такі «круті» зарплати народних обранців — наслідок знаменитої постанови Кабміну, підписаної іще Прем'єркою Тимошенко, про збільшення посадових окладів усіх держслужбовців.

      Наостанок спікер оголосив, що сам Ляшко не лише встиг отримати відпускні, а й вимагає встановити у себе в кабінеті телефон-«сотку» (урядового зв'язку), який належить тільки головам комітетів і коштує неабияких грошей. Також Мороз доручив Комітету з питань регламенту перевірити, чи нарахована заробітна плата тим, хто не бере участі у пленарних засіданнях Верховної Ради, а це, нагадаємо, фракція Блоку Тимошенко, яка ігнорує сесійну залу вже другий тиждень поспіль.

      Уже наступного дня, тобто вчора, заступник голови Регламентного комітету Василь Кисельов не без задоволення повідомив із парламентської трибуни, що БЮТівці залюбки користуються тими пільгами, скасування яких нібито домагаються. За словами «регіонала» Кисельова, станом на 1 серпня 2006 року п'ятеро «тимошенківців» отримали квартири, а тринадцятеро — грошову компенсацію на загальну суму 3 мільйони 190 тисяч гривень. 35 депутатів БЮТ проживають у готелях «Київ» та «Україна» (ну не в наметах же їм мешкати! — Ред.). Також 35 БЮТівців отримали зарплатню та відпускні за липень на загальну суму 1 млн. 565 тисяч гривень.

      До слова, судячи з відомості про виплату цих грошей, Олег Ляшко отримав 45 тисяч 285 гривень, при цьому сам він заявляє, що витратив значну частину відпускних на благодійність.

      Також 64 депутати від Блоку Тимошенко отримали 370 тисяч гривень на виконання депутатських повноважень. При цьому після 20 липня — відтоді як вони покинули залу засідань, — «тимошенківці» наїздили на службових авто марки «Тойота» 120 годин та 96 годин — на «Опелях-Омега». При цьому семеро БЮТівців перебрали депутатський ліміт на 20 годин користування службовою машиною в місяць.

      Заслухавши доповідь Кисельова, спікер Мороз саркастично зауважив, що дарма «деякі депутати думають, що вони святіші за Папу Римського», й запропонував надалі записати в законі, щоб парламентаріям видавали квартири тільки на час виконання депутатських повноважень.

 

      P.S. Блок Юлії Тимошенко розповсюдив заяву, в якій стверджує, що депутати цієї фракції у нинішньому скликанні ВР не отримували ані квартир, ані компенсації на їх придбання і розцінюють інформацію Кисельова як «дешеву спробу дискредитації БЮТ».  БЮТівці «не беруть і не братимуть участі у незаконному отриманні депутатських пільг і надалі будуть повідомляти громадськості про всі виявлені факти неправомірного витрачання бюджетних коштів», — наголошується в заяві.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>