Зіпсували «Славутичу» свято

01.08.2006
Зіпсували «Славутичу» свято

Діого Рінкон у Запоріжжі оформив дубль. (Фото прес-служби «Динамо» (Київ).)

      Національний чемпіонат набирає обертів. Навіть у турі, де не було чітко визначеного «центрального матчу», знайшлася пожива для різноманітних дискусій. На жаль, події в деяких матчах дають підстави вважати, що найбільше стартовий мандраж «напав» на суддів, які вже встигли відзначитися не зовсім адекватними діями.

      Після відомих процесів із некрасивим «подiлом» харківської команди протистояння двох тамтешніх клубів справді відповідає бойовому терміну «дербі». Непримиренність суперників — це завжди цікаво для уболівальників, однак водночас перевірка професійності арбітра. Досвідчений киянин Сергій Шебек у столиці Слобожанщини не витримав і припустився помилок, за які й одержав зниження оцінки від «суперінспектора» матчу Вадима Татуляна. Хоча, мабуть, уміння визнавати свої помилки під час гри треба вітати. За рахунку 2:0 на користь «Металіста» зіштовхнулися гравець номінальних господарів Ганчаржик та «городянин» Комарницький, після чого почалося з'ясування стосунків. Шебек, здавалося б, розгубився, коли обом ініціаторам конфлікту показав по червоній картці. Утім після наради з помічниками арбітр скасував вилучення, оскільки для Комарницького це була лише перша жовта картка, а не друга, як Шебек помилково вирішив у вирі подій.

      Тренери обох команд після гри особливих претензій до цього епізоду не мали, тому питання, чи винен суддя, котрий своєчасно виправився, залишається риторичним. Зрозуміло, що за методикою скасування арбітрами своїх рішень не вітається, але яка користь від констатацiї помилок лише на бюро ПФЛ і ФФУ, коли результат змінити вже не можна? А загалом Сергій Шебек не дозволив матчу перетворитися на змагання з якихось східних єдиноборств, видавши по п'ять жовтих карток гравцям кожної з команд. Напруга в цьому безкомпромісному дербі призвела до ще одного ексцесу: не витримало серце в адміністратора «Харкова» Миколи Шапші, «швидка» відвезла його до лікарні, де чоловіка терміново прооперували.

      Що ж стосується власне гри, то на сьогодні підопічні Мирона Маркевича ближче до рівня команд, які претендуватимуть на вихід в єврокубки, тоді як перед Володимиром Кулаєвим, очевидно, стоятиме завдання зберегти прописку у вищій лізі. До всього, Олександр Рикун, щойно почавши виступи в «Металісті», забив свій 40-й гол у вищій лізі. Уболівальники, мабуть, недарма «тримають кулаки» за повернення цього непересічного гравця, колишнього хавбека національної збірної, на свій колишній високий рівень після тривалого «алкогольного» періоду.

* * *

      Якщо продовжити тему суддівства, то варто згадати побажання донецького «Металурга», аби його гру з «Шахтарем» у 4-му турі обслуговувала іноземна бригада арбітрів. Логічно, якщо ти справді налаштований відібрати в «старшого брата» перші очки в історії. До речі, в 2-му турі «метадони» самі здобули перемогу над командою, яку всі вважають ледь не «дочірньою» щодо них. Першу перемогу іспанському тренеру Анхелю Алонсо в Україні приніс дубль Георгія Деметрадзе, який із кожним поверненням у наш чемпіонат відразу стає претендентом на звання кращого бомбардира. Ще одна цікавинка цього загалом «сіренького» поєдинку — син легендарного Кройфа, Хорді, провів на полі 65 хвилин. Власне, поки «провів», а не «зіграв». Можливо, порожній стадіон «Шахтар» діяв на нього гнітюче? А це, до речі, був дебют легіонера вже з 49-ї країни світу в чемпіонаті України.

* * *

      Виграли донеччани у луганчан і в другому протистоянні двох сусідних областей. При цьому «Шахтар» узяв свої три очки, що називається, з боєм. Схоже, що «Зоря» повернулася в еліту надовго, якщо, звичайно, в Луганську знову не виникне проблем із матеріальною підтримкою команди. А публіка чемпіонів СРСР-1972 варта того, щоб бачити матчі вищої ліги. Підопічні Мірчі Луческу в цій грі переважали суперника у класі, але сьома поспіль перемога в очних протистояннях (різниця — 17:0) не далася б їм так легко, якби не раннє вилучення чорношкірого легіонера господарів Патріка Ібанди. Гравець, який перейшов у «Зорю» з київського «Арсеналу», знову не зміг утримати у рамках дозволеного свою налаштованість на бій.

* * *

      «Динамо» стало лідером чемпіонату після двох турів завдяки черговій перемозі з великим рахунком. У Запоріжжі віце-чемпіони грали на щойно реконструйованому стадіоні. І, як у нас буває, без будівельних накладок не обійшлося. Напередодні матчу деякі місцеві ЗМІ розповсюдили чутку, ніби кияни відмовилися виступати на «сирій» арені. Воно й не дивно, адже риштування тут стояли навіть у день матчу. Однак мерія й дирекція стадіону мобілізували не лише підрядні організації — знайшлася навіть сотня і добровільних помічників, у тому числі два десятки журналістів, які зуміли-таки «підібрати хвости».

      Нова арена дістала назву не «Металург», як планувалося, а «Славутич» — така данина однойменному пивкомбінату, котрий дав три «лимони» на нове електротабло. На стадіоні зібрався майже аншлаг, незважаючи навіть на те, що обіцяні квитки по 10—20 гривень в обіг не надійшли, натомість отримати перепустки на матч можна було за 30—50 гривень (дорожче — під дахом). «Дірка» виднілася лише в 14-му секторі — на матч десятьма автобусами приїхало тільки 400 киян, хоча очікувалася майже тисяча.

      Перед початком гри власкор «УМ» поцікавився прогнозом запорізького «губернатора», і Євген Червоненко без вагань назвав рахунок: «Нічия буде, 1:1». Решта респондентів, окрім хіба що заступника голови облспорткомітету, прогнозувала перемогу «Металурга».

      Уболівальники, бажаючи «крові», ледь дочекалися завершення шоу з нагоди відкриття стадіону, а по цьому засвистали кінцівки вітальних виступів керівників ФФУ і ПФЛ Григорія Суркіса та Равіля Сафіуліна. Але очікуваного задоволення запоріжці не отримали. Як скаже пізніше Анатолій Дем'яненко, у київських легіонерів, які побачили таку якість стадіону та газону, «загорілися очі».

      На першій хвилині Шовковський відбив потужний удар Годіна на кутовий, низку загрозливих ситуацій біля воріт «Динамо» створив і Модебадзе, проте вже на 21-й хвилині м'яч влетів у інші ворота. Це Юссуф скористався подачею Реброва з кутової позначки і вгатив м'яч у сітку.

      Воротар господарів Андрій Глущенко рятував команду в багатьох моментах, але впродовж матчу пропустив ще чотири голи. Забивали лише легіонери: бразильці Рінкон (двічі) й Корреа, а також Верпаковскіс. Головний тренер «Металурга» Сергій Ященко після гри вибачився за зіпсоване свято: «Нам потрібно посилювати кожну позицію, передусім оборону. З команди пішло багато гравців, причому не в усіх завершився термін контрактів. Ми їх не змогли втримати. Формуємо нову команду і з грандами нам ще дуже важко грати. До поєдинку з молдавським «Зімбру» в кваліфікації Кубка УЄФА виведемо команду з психологічного шоку».

* * *

      Другий поспіль візит «Чорноморця» в столицю приніс одеситам перше очко в чемпіонаті, але зовсім не додав задоволення. Наставник команди Семен Альтман так пояснив невиразні дії підопічних: «Від старої гри ми вже відійшли, а до нової ще не прийшли». Залишається сподіватися, до польського випробування в Кубку УЄФА «моряки» таки дістануться «пункту Б». «Арсенал» же залишився цілком задоволений чотирма очками у двох турах, а загалом «каноніри», попри фінансову скруту, не програють уже шість матчів!

 

ТАБЛО

Результати матчів 2-го туру:

«Металург» (З) — «Динамо» — 0:5

      11 500 глядачів

      Голи: Юссуф, 21; Рінкон, 49, 67; Верпаковскіс, 73; Корреа, 86

«Зоря» — «Шахтар» — 0:2

      19 000 глядачів

      Голи: Агахова, 22; Маріка, 72

      Вилучення: Ібанда, 28 («З»)

«Металург» (Д) — «Сталь» — 2:1

      2 500 глядачів

      Голи: Деметрадзе, 17, 79 — Сернецький, 90+2

«Металіст» — «Харків» — 2:0

      12 000 глядачів

      Голи: Рикун, 22; Кузнецов, 36

«Іллічівець» — «Дніпро» — 1:1

      8 000 глядачів

      Голи: Конюшенко, 75 — Назаренко, 90

«Арсенал» — «Чорноморець» — 1:1

      1 500 глядачів

      Голи: Ярошенко, 45 — Гілазєв, 84

      Нереалізоване пенальті: Кирлик, 73 («Ч»)

«Кривбас» — «Карпати» — 3:0

      9 000 глядачів

      Голи: Гігіадзе, 24 (пен.); Сачко, 32; Попович, 90

«Ворскла» — «Таврія» — 0:0

      9 500 глядачів

Становище команд:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Динамо»       2     2     0     0     9-1   6

2. «Шахтар» 2     2     0     0     7-0   6

3. «Металіст»     2     2     0     0     3-0   6

4. «Дніпро» 2     1     1     0     3-1   4

5. «Арсенал»      2     1     1     0     2-1   4

6. «Таврія» 2     1     1     0     1-0   4

7. «Металург» (Д) 2     1     0     1     2-3   3

8. «Кривбас»      2     1     0     1     3-5   3

9. «Іллічівець»   2     0     1     1     1-2   1

10. «Ворскла»     2     0     1     1     0-1   1

11. «Зоря»  2     0     1     1     2-4   1

12. «Харків»      2     0     1     1     2-4   1

13. «Чорноморець» 2     0     1     1     2-5   1

14. «Карпати»     2     0     1     1     0-3   1

15. «Металург» (З)      2     0     1     1     0-5   1

16. «Сталь» 2     0     0     2     1-3   0    

      Бомбардири: Деметрадзе («Металург» (Д)), Діого Рінкон, Корреа, Юссуф (усі — «Динамо»), Маріка, Елано (обидва — «Шахтар»), Назаренко («Дніпро»), Ярошенко («Арсенал») — по 2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 2-й тур. «Енергетик» — «Кримтеплиця» — 0:1 (Кармаліта, 50), ЦСКА — «Сталь» — 0:2 (Капаністий, 30; Боргун, 62; нереалізоване пенальті: Яланський, 76 (Ц)), «Динамо-Ігросервіс» — «Спартак» (І-Ф) — 2:0 (Бобаль, 1, 64), «Десна» — «Динамо-2» — 1:1 (Круковець, 55 — Дедечко, 19), «Спартак (С) —«Львів» — 0:1 (Гриценко, 8; вилучення: Ротенберг, 56 («С»)), «Олександрія» — «Геліос» — 0:1 (Зелді, 31), «Дніпро» — «Оболонь» — 1:3 (Поліщук, 62 — Слободян, 11; Гурка, 35; Ворона, 68), «Миколаїв» — «Нафтовик-Укрнафта» — 1:4 (Павлик, 51 (пен.) — Гапон, 38; Пісний, 58; Васильєв, 63; Харченко, 80), «Борисфен» — «Поділля» — 0:1 (Будник, 46).

      Лідери: «Оболонь», «Нафтовик-Укнафта», ФК «Львів», «Геліос», «Кримтеплиця», «Поділля» — по 6...