Найсильнішу націю світу визначать у Києві

01.08.2006
Найсильнішу націю світу визначать у Києві

Вони були другими в Севастополі. Чи стануть першими у Києві? Зліва праворуч — Михайло Старов, Віктор Юрченко, Василь Мельников (його замінить Олександр Пеканов), Василь Вірастюк та Кирило Чупринін.

      Командні змагання богатирів мають величезну популярність, а вітчизняні атлети мають у цьому спорті значний вплив не лише як учасники. У 2003—2004 роках саме українці володіли титулом найсильнішої нації світу, двічі поспіль вигравши змагання на Карибських островах. А минулого року наша Федерація найсильніших атлетів виявила себе і як вправний організатор, ставши власником нового бренду — WSN («Найсильніша нація світу»), і вже під цим брендом у Севастополі відбувся фактично перший командний чемпіонат світу серед богатирів. Наша команда на чолі з найсильнішою людиною планети Василем Вірастюком поступилася тоді у фіналі литовцям з їхнім лідером Жидрунасом Савіцкасом.

      Планувалося, що реванш наші силачі зможуть узяти на тій же набережній у Севастополі під час військово-морських навчань «Сі бриз-2006». Але оскільки з відомих політичних причин міжнародні маневри було скасовано, то організатори WSN-2006 запросили найсильніші команди до Києва. Саме на Софійській площі столиці сьогодні розпочнеться боротьба восьми богатирських збірних світу за престижний титул найсильнішої нації.

      Як розповів напередодні «Україні молодій» президент Національної федерації найсильніших атлетів та перетягування канату Володимир Кіба, команди розподілено на дві групи. В одній — США, Велика Британія, Польща та Україна, в іншій — Литва, Росія, Фінляндія та Ісландія.

      «Упродовж двох днів суперники виконуватимуть по п'ять вправ, визначивши по дві кращих команди з групи», — розповідає пан Кiба. У вівторок за змаганням «стронгменів» можна буде спостерігати на Софійській площі, наступного дня — на пляжі «Острів Венус» у Гідропарку. А в четвер під аркою Дружби народів сім вирішальних вправ виконуватиме по дві кращих команди з кожної групи, що значно підвищить інтригу, адже боротьбу доведеться розпочинати з «нуля».

      «Ми особливо вдячні за сприяння в організації змагань в історичних місцях Києва секретаріату Президента України, — каже Володимир Кiба. — Як видно, на Банковій надають великого значення поверненню українцями титулу найсильнішої нації світу. Сподіваємося, що кияни забезпечать підтримку нашим хлопцям (а честь України захищатимуть Василь Вірастюк, Віктор Юрченко, Михайло Старов, Кирило Чупринін та Олександр Пеканов). Усі змагання починатимуться опівдні. До речі, популярність WSN-2006 підтверджує, зокрема, й той факт, що телеверсію цих змагань замовили аж у 220 країнах світу».