Шева — форвард збiрної Англiї?!

01.08.2006
Шева — форвард збiрної Англiї?!

      Ще недавно по київських вулицях гуляло безліч «міланістів» — значно більше, ніж навіть «динамівців», здебільшого з номером «7» на спинах і написом Shevchenko. Тепер же на зміну червоно-чорним футболкам приходять темно-сині. То тут, то там зустрічаєш молодих людей у формі англійського «Челсі». Воно й зрозуміло: кумир українських футбольних фанів змінив клуб, відповідно до цього змінюється й екіпірування його прихильників.

      Андрій Шевченко прибув до тренувального табору «аристократів» у Лос-Анджелесі з тижневим запізненням — тренер Жозе Моуріньйо дозволив їм зі ще одним новачком команди, німцем Баллаком, таке послаблення з огляду на складний попередній сезон включно з чемпіонатом світу. Але зрештою капітан збірної України таки був представлений як гравець «Челсі», одержавши свій улюблений 7-й номер. I почав радувати англiйських журналiстiв усiлякими одкровеннями. Але краще б «новий англiєць» цього не робив...

 

«Я закінчу футбольну кар'єру в «Челсі»

      «Добре там, де я є» — певно, вважає Андрій, розсипаючись у компліментах до чемпіонів Англії. Тамтешня преса цитує, приміром, такий фрагмент із його свіженького інтерв'ю: «У своєму житті я грав лише за дві команди — «Динамо» й «Мілан». І в обох був щасливим. Сподіваюся, це повториться й у Лондоні. Зараз я думаю, що саме тут закінчу свою футбольну кар'єру».

      «Я ще мало був у Лондоні, так що поки не вирішив, де житиму. Мені потрібно буде вибрати зручне місце для моєї дружини, сина й дитини, яку ми чекаємо. Можливо, це буде в центрі Лондона чи ближче до клубної бази, чи ще де-небудь», — каже 29-річний українець. Що ж, маючи зарплатню, майже удвічі вищу, ніж в Італії (11 млн. доларів на рік), на берегах Туманного Альбіону Шевченко може обирати найреспектабільніше й найдорожче житло — яке лиш побажає. Лише маленьке уточнення: побажає не сам, а під чуйним керівництвом вагітної дружини-американки Крістен Пазік. Адже саме вона наполягла на переїзді родини до Лондона. Тут, на думку Крістен, діти матимуть змогу значно краще опанувати рідну для неї — а відповідно й для них — англійську мову.

      В інтерв'ю газеті «Сан» Андрій підтверджує, що головним чинником при переїзді до Лондона були інтереси сім'ї та побутові моменти. «Чи зможе мій син колись зіграти за збірну Англії? Звичайно ж!» — порадував «великий патріот України» Шевченко англійських фанів і... засмутив українських. А ми-то думали — Джордан Андрійович Шевченко років через -надцять посилить національну команду України...

«Сині» зірки прийняли українця відмінно. Але... засвистали й висміяли

      Нагадаємо, що в «Мілані» Шева провів сім сезонів. Почавши тренування у складі «Челсі», Андрій зазначає, що йому доведеться трохи змінити стиль своєї гри, аби добитися успіху в Англії. «Звісно, англійський футбол — відкритіший у порівнянні з італійським. В Італії більше обороняються, грають щільніше. Але, гадаю, в плані техніки мені не доведеться мінятися надто сильно. Футбол — він скрізь футбол. Мої головні труднощі полягатимуть в особистих речах: доведеться вивчити англійську (поки що Шева дає інтерв'ю з перекладачем, хоча майже всі фрази розуміє. — Ред.), звикнути до нового колективу. Втім у «Челсі», як і в «Мілані», грають футболісти найвищого рівня, і це полегшить процес знайомства», — вважає наш легіонер. Поки що Шевченко цілком задоволений атмосферою в команді: «Тут чудовий підбір людей. Я одразу відчув, що тут усі дуже дружні. Мене відмінно прийняли!»

      Однак був принаймні один момент, який навряд чи сподобався нашому співвітчизнику. Річ у тім, що в «Челсі» є традиція: новачок команди перед своїм першим обідом у новому колективі має виконати музичний номер (цей «обряд» запровадив Денніз Уайз). Якщо пісня хлопцям подобається — вони аплодують, якщо ні — закидують співака серветками й булками. Скажімо, Саломон Калу всіх здивував і приємно вразив виконанням гімну збірної Кот д'Івуару із чемпіонату світу. А от Шевченко взявся співати відому композицію групи Queen — We Are The Champions. З натяком — ми, мовляв, чемпіони! Однак його спів викликав сміх, свист, і Андрієві, наче якомусь «черпаку» в армії, довелося уникати кинутих у нього предметів. Згодом Шевченка викликали «на біс», і він виконав частину непростої пісні ще раз. Як пише сайт www.chelsea-fc.ru, це спричинило ще більший шквал насмішок. Довелося «7-му номеру» репетирувати додатково...

      Та попри все, Андрій переконаний: зміна клубу допоможе йому підвищити мотивацію. «Я щойно почав тренуватися разом із «Челсі», і процес мені сподобався. Тренування тут і в «Мілані» трохи відрізняються. Хоча не можу сказати, де вони кращі, а де — гірші, — просторікує український форвард. — У «Челсі» мене чекали три роки, і я хочу грати за команду чемпіонів. «Челсі» був моїм єдиним вибором».

«Шева в нас для всього й надовго»

      Жозе Моуріньйо на прес-конференції у Каліфорнії — першій великій зустрічі з пресою в нинішньому міжсезонні — так відповів на запитання про Шеву: «Ми — команда чемпіонів, ми завжди ставимо перед собою високі цілі. Андрій — це гравець, який уособлює успіх, він уже досягнув великих перемог і досягне ще. Життя Шевченка — це голи. Я впевнений, що він хоче жити у футболі довго, а отже, він багато заб'є за «Челсі». У бесіді зі мною Шевченко сказав, що налаштований вигравати Лігу чемпіонів. Мені як тренеру приємно мати в команді такого футболіста».

      Португальський фахівець підтверджує, що Шева вже влився до «аристократичного» колективу. А головне — що він допоможе урізноманітнити гру команди. «Мені ставлять багато запитань про те, як гратиме «Челсі» з Шевою, хто є його головним конкурентом у боротьбі за місце в основі — Дідьє Дрогба чи Саломон Калу (також форвард, щойно перейшов із «Фейєноорда». — Ред.). Я думаю, що Шевченко тут — для всього одразу. У деяких матчах ви побачите Андрія в парі iз ще одним форвардом у схемі 4-4-2, іншого разу ми так само легко зіграємо за схемою 4-3-3».

* * *

      Найближчий товариський матч «Челсі» зіграє 5 серпня у США зі збірною зірок МЛС — головної американської сокер-ліги. 8—9 серпня «сині» проведуть спаринги з голландським «Фейєноордом» та шотландським «Селтіком». 13 серпня в матчі за Суперкубок Англії зійдуться з «Ліверпулем». А 20 серпня стартує нова першість прем'єр-ліги — нова команда Шевченка почне домашнім поєдинком з «Манчестер сіті».