Нова філософія «вовків» — українська

29.07.2006
Нова філософія «вовків» — українська

Тепер із «Азовмашем» боротимуться в основному молоді українські «беки». (Фото з сайту www.bckiev.com.ua.)

      Попередній сезон для баскетболістів «Києва» був цілком пристойним — удруге поспіль «вовки» пробилися до «фіналу чотирьох» Євроліги ФІБА, грали у фінальній серії української суперліги. Щоправда, в обох турнірах столична команда не стала першою. І формально засновники мали підстави переглянути свій підхід до фінансування клубу, адже значні дотації в легіонерів не принесли найголовнішого в спорті — перемоги. Зміни напрошувалися, але які?

      Президент БК «Київ» Олександр Волков став народним депутатом, потім команду залишив італійський тренер Ренато Паскуале, з'явилися розмови про розпродаж гравців і ледь не банкрутство «беків». Але, як часто кажуть у таких випадках, «чутки про смерть виявилися перебільшеними». «У зв'язку з тим, що в пресі з'явилося чимало інформації про «Київ», яка не відповідає дійсності, я хотів би відзначити, що ніколи й нікому не казав про банкрутство клубу, — заявив пан Волков, тепер уже як почесний президент, на позавчорашній прес-конференції. — Насправді ми проаналізували ситуацію, в якій перебували останні три роки, і вибудували нову філософію «Києва», згідно з якою зробимо ставку на вітчизняних баскетболістів. Ідеться про хлопців (із БК «Київ-2»-КПІ), які виграли вищу лігу, та тих, у кого завершився термін оренди в інших командах».

      За словами пана Олександра, тепер робитиметься ставка і на вітчизняний тренерський штаб, який очолить Віктор Бережний. «Він має досвід виступів на високому рівні в колишньому СРСР, грав за кордоном, працював за кордоном головним тренером, пізніше був другим наставником російської молодіжної збірної. Загалом досвіду в нього достатньо, — вважає почесний президент. — Ще три роки тому планували, що Бережний, коли пройде певний етап у ролі асистента Паскуале, буде готовим очолити команду. Тому це логічний та продуманий крок». До речі, за словами Волкова, організацією клубної інфраструктури та селекційної роботи також перейматимуться лише українські фахівці, які вже багато чому навчилися в іноземців.

      Напрошується запитання: з чим пов’язаний такий різкий поворот у клубній стратегії? Олександр Волков пробує пояснити: «Попередніми роками ми доклали чимало зусиль, щоб створити гарну репутацію БК «Київ» у Європі, і це вдалося. Якщо раніше нам доводилося переплачувати іноземцям за те, щоб вони погодилися виступати в Україні, бо асоціювали це «десь із Сибіром», то останнім часом агенти наших легіонерів уже самі виходили на нас і погоджувалися навіть на меншу платню, ніж у інших європейських клубах. І все ж я вважаю, що наявність у команді семи-восьми легіонерів — не зовсім правильний крок у плані розвитку. Тепер, роблячи ставку на власну молодь, ми не будемо відмовлятися від легіонерів узагалі. Інша річ, що іноземців буде троє—четверо, бо без цього буде важко виконати поставлені перед командою завдання».

      І ще цікавий момент. Волков зізнається: «Ми планували перебудуватися таким чином на рік раніше, але тоді «фінал чотирьох» Євроліги не вдалося провести в Києві. І лише втіливши нашу мрію про турнір такого високого рангу, ми повернулися до наших планів».

      Щодо якості нового покоління гравців, то президент клубу каже, що за цей час у молодих баскетболістів «методично вкладали кошти», возили їх на різні представницькі турніри й у табори. «Я особисто брав участь у тренувальному процесі молодіжної команди і можу стверджувати, що в нас дуже перспективні гравці. Завдання Віктора Бережного — допомогти їм повірити в себе», — каже Волков. І пригадує для порівняння свою кар'єру, коли вже у 17 років грав у основному складі «Будівельника». «Зараз у нас є, скажімо, В'ячеслав Кравцов та Роман Гуменюк, чий потенціал дозволяє сподіватися, що через кілька років їх оберуть у першому раунді драфту НБА», — поділився своїми оцінками головний «вовк». А на запитання, на яких легіонерів він усе ж тепер розраховуватиме, відповів так: «Це будуть не суперзірки, як раніше, а добротні кваліфіковані виконавці, які підтримуватимуть рівень команди й допомагатимуть удосконалюватися українським одноклубникам». Також Волков розглядає можливість залучення в команду Олексія Печерова, який задрафтований «Вашингтоном», але ще не підписав із «Уїзардс» контракту, і тому ще рік за домовленістю він виступатиме у Європі, а також безробітного Станіслава Медведенка.

      Віктор Бережний додав до цього, що американці будуть запрошені на позиції плеймейкера та центрового, четвертим номером в оновленій команді тренер бачить Олексія Печерова, третім — Артема Швеця, а атакуючим захисником — Дмитра Дятловського.

      «Наша мета залишається старою — чемпіонство в Україні й вихід у «фінал чотирьох» Кубка Європи, — порадував Олександр Волков уболівальників. — Інше питання, що тепер після поразок не буде такої істерії, як раніше, адже всі розумітимуть, що Бережному та його підопічним знадобиться час на становлення. Натомість перемоги приноситимуть більше задоволення, бо здобуватимуть їх свої баскетболісти».

      Крім того, є ще один привід для оптимізму: засновники клубу (читай — газовий магнат Дмитро Фірташ. — Ред.) вирішили інвестувати кошти в будівництво суперсучасного спортивного комплексу, який буде розраховано на 12—15 тисяч глядачів. Ця арена зможе прийняти змагання будь-якого рівня, і йдеться не лише про баскетбол. Подібні проекти реалізовано в Ризі, Празі, Вільнюсі та інших європейських містах. Для забудови, каже Волков, потрібна ділянка  3—4 гектари, не обов'язково в центрі міста, але із зручними транспортними шляхами поблизу метро, щоб глядачам було зручно. Тепер усе залежатиме від київської міської влади.