У «десятку»

26.07.2006
У «десятку»

Люк Бессон.

      Режисер Люк Бессон вирішив податися на пенсію. Здавалося б, у 47 років ще творити і творити, але творець «П'ятого елемента», «Леона-кілера», «Жанни д'Арк, посланниці» та інших відомих фільмів вважає інакше. В інтерв'ю британській газеті «Гардіан» режисер оголосив, що кіно — це мистецтво молодих, а він уже, мовляв, із цієї категорії давно вийшов.

      Як нагадує видання, ще кілька років тому Бессон попередив, що після того, як зніме десять стрічок, якими буде задоволений, планує покинути режисерство. Минулого року на екрани вийшла мелодрама Angel-A — дев'ята за рахунком робота Люка. Прем'єра десятої — повнометражного мультфільму «Артур і мініпути» — запланована на наступний грудень.

      Схоже, «незадовільних» проектів у доробку Бессона немає, якщо він уже намилився йти на заслужений відпочинок. «Десять — це добре число, — пояснює режисер. — З десятьма кулями доводиться добре подумати, куди стріляти. Я хочу вийти з гри рано, поки не стало надто пізно. Бо сам знаю, яким сумним видовищем є деякі режисери, що наклепали занадто багато фільмів».

      Звісно, остаточно поривати зі світом кінематографа колишній чоловік Міли Йовович не збирається, та й навряд чи це в нього вийшло б. Надалі Люк планує перекваліфікуватися у сценариста і продюсера (для «чужих» фільмів). А ще, мабуть, таки виступить режисером наступних двох серій анімаційного «Артура»... — очевидно, Бессон вважає, що трилогію можна зарахувати за один фільм.